Το αγαπημένο μας παξιμάδι, η αλλιώς δίπυρος άρτος

Ένα από τα πιο δημοφιλή παρασκευάσματα ήταν ο δίπυρος άρτος που πήρε το όνομά του από τη διαδικασία παραγωγής καθώς ψηνόταν δύο φορές. Έτσι δεν μούχλιαζε και διατηρούταν για περισσότερο καιρό. Αργότερα ο Ρωμαίος μάγειρας και συγγραφέας συγγραμμάτων μαγειρικής Πάξαμος παρουσίασε πιο βελτιωμένο τον δίπυρο άρτο με αποτέλεσμα να συνδεθεί το όνομα του με το παξιμάδι που ξέρουμε έως σήμερα.

Το παξιμάδι αποτελεί ένα από τα βασικά διατροφικά στοιχεία των ναυτικών και των στρατιωτών καθώς έχει τη δυνατότητα να διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα . Η τεχνική παραγωγής του παξιμαδιού είναι πολύ απλή. Το ψωμί, συνήθως κρίθινο, ψήνεται και όταν κρυώσει, κόβεται σε μεγάλα κομμάτια που ξαναμπαίνουν για αρκετές ώρες στο φούρνο, ώσπου να ξεραθούν.
Τα γλυκά παξιμάδια χρησιμοποιούσαν σαν γλυκαντική ουσία το μέλι που σιγά σιγά άρχισε να αντικαθιστάται από τη ζάχαρη ενώ κατά το Μεσαίωνα επικράτησε για τα περισσότερα από αυτά η ονομασία μπισκότο [biscotto, bis+coctus] που στα λατινικά σημαίνει ψημένο δύο φορές.

Σήμερα το διπλοφουρνιστό κομμάτι ζύμης αποτελεί συνοδευτικό με ποικίλες μορφές και ονομασίες είτε σαν άρτος [παξιμάδι, ντάκος, κριθαροκούλουρα, κράκερ, κ.ά], είτε σαν γλύκισμα [μπισκότο, cookies, κουλούρι, κ.ά], ενώ η ελληνική παραγωγή ανθεί και βασιλεύει.

Παξιμάδια βρίσκουμε σ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας,ιδιαίτερα στα νησιά.Αυτό συμβαίνει γιατί η έλλειψη ξύλων για το άναμμα του φούρνου ανάγκαζε τους κατοίκους των νησιών να παρασκευάζουν και να αποθηκεύουν παξιμάδια, προκειμένου να υπάρχει πάντα αυτό το βασικό τρόφιμο στο τραπέζι.

Στη Μύκονο, στη Πάρο, στη Κύθνο φτιάχνουν κρίθινα παξιμάδια.
Στη Μήλο τα αρωματίζουν με σχίνο, στη Κάλυμνο με μάραθο, στην Ανάφη με κρόκο. Τα περίφημα παξιμάδια Κυθήρων είναι λαδοπαξίμαδα, ενώ στη Λήμνο και στη Κρήτη έχουν αναπτυχθεί πολλές ποικιλίες από κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη ή ανάμικτα.

Ο γνωστός περίφημος «ντάκος» είναι παξιμάδι, που φτιάχνεται στη Κρήτη από κρίθινο ή σταρένιο αλεύρι, μουσκεύεται σε λίγο νερό για να μαλακώσει και περιχύνεται με λάδι, τριμμένη ντομάτα και τυρί και πασπαλίζεται με ρίγανη, ή ξερό θυμάρι.
Αυτή η εκδοχή του ντάκου, έχει κερδίσει τις καρδιές Ελλήνων και ξένων και θεωρείται ως μία από τις νοστιμότερες και θρεπτικότερες τροφές.Συγχρόνως είναι και η απάντηση της μεσογειακής διατροφής στη λύση των γρήγορων φαγητών.

Ο ντάκος ταιριάζει με όλες τις σαλάτες, μετατρέποντάς τις σε κύριο πιάτο.
Τη ντοματοσαλάτα,τη πατατοσαλάτα,τη τονοσαλάτα , με ελιές, κρεμμύδι, κάπαρη και ρίγανη.

Με γάλα, μέλι και σταφίδες δημιουργεί ένα υπέροχο πρωινό αντί δημητριακών. Επίσης, με γιαούρτι και μέλι.

Αντικαταστήστε το ψωμί στους κεφτέδες και τα μπιφτέκια με ντάκο βρεγμένο στο νερό για να μαλακώσει και μουλιασμένο στο γάλα, το λάδι, το λεμόνι και το χτυπημένο αυγό.

Spread the love