Αγιον Ορος – Η μαγειρική της νηστείας

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Χόρτα, όσπρια, ψάρι, θαλασσινά, άφθονα µυρωδικά και µπαχαρικά είναι αυτά που συνθέτουν την πληθωρική αλλά λιτή και μεσογειακή ταυτότητα την αγιορείτικη κουζίνα.

Ο πάτερ Επιφάνειος κατάγεται απο τη Καβαλα και είναι ο αρχιμάγειρας του Αγίου όρους. Περιγραφει την αγιορείτικη μαγειρική σαν ένα χωνευτήρι γαστρονομικών εμπειριών και γνώσεων, τονίζοντας πως κάθε μοναχός που ερχεται φέρνει μαζί τις παραδόσεις, τη κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου του.

Υπάρχει το fast food το slow food και το καλογερικό εξηγεί ο γέρων. Ειναι το φαγητό που θέλει τον χρόνο του , ήρεμα χωρίς βιασύνη.Εβλεπα τις προάλλες σε µια εκποµπή στην τηλεόραση τη µαγείρισσα να σοτάρει το κρεµµύδι λιγότερο από λεπτό. Οµως, το κρεµµύδι θέλει καλό τσιγάρισµα, να γλυκάνει και να ροδίσει, για να νοστιµίσει το φαγητό και να χυλώσει ωραία».

Παρ’ολο που τα διακονήματα αλλάζουν κάθε χρόνο ώστε οι µοναχοί να αποκτούν σφαιρική εµπειρία των εργασιών σε ένα κοινόβιο.εκείνος παρέμεινε στη κουζίνα 8 χρόνια ……

Το άρθρο θα βρείτε εδώ :

http://www.gastronomos.gr/gr/γαστρονομία/ταξίδι/η-νηστήσιμη-μαγειρική-του-αγίου-ορους

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Από τα προσφυγικά camps στο δικό τους καφέ – μπαρ στη Θεσσαλονίκη

    Μια ωραία ιστορία ανοίγει τις πόρτες της από αυτή την Κυριακή στη γειτονιά της Ολύμπου. Ο Αλή και ο Μαχμούντ, μετανάστης από την Αλγερία και πρόσφυγας από τη Συρία αντίστοιχα, ένωσαν

    Περισσότερα »

    Η Ολλανδία καλύπτει τις στάσεις λεωφορείων με εκατοντάδες φυτά ως δώρο προς τις μέλισσες(video)

    Οι οροφές εκατοντάδων στάσεων λεωφορείου έχουν καλυφθεί με φυτά ως ένα δώρο προς τον πληθυσμό των μελισσών σε μια πόλη της Ολλανδίας. Συγκεκριμένα 317 στάσεις

    Περισσότερα »

    Συνταγή για Φανουρόπιτα

    Δύο μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Φανουρίου δημοσιεύουμε τη συνταγή του αγαπημένου μας Μερκούρη Αρφαρά!   ΥΛΙΚΑ 1 κούπα σπορέλαιο 3 κούπες αλεύρι

    Περισσότερα »