Αγιον Ορος – Η μαγειρική της νηστείας

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Χόρτα, όσπρια, ψάρι, θαλασσινά, άφθονα µυρωδικά και µπαχαρικά είναι αυτά που συνθέτουν την πληθωρική αλλά λιτή και μεσογειακή ταυτότητα την αγιορείτικη κουζίνα.

Ο πάτερ Επιφάνειος κατάγεται απο τη Καβαλα και είναι ο αρχιμάγειρας του Αγίου όρους. Περιγραφει την αγιορείτικη μαγειρική σαν ένα χωνευτήρι γαστρονομικών εμπειριών και γνώσεων, τονίζοντας πως κάθε μοναχός που ερχεται φέρνει μαζί τις παραδόσεις, τη κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου του.

Υπάρχει το fast food το slow food και το καλογερικό εξηγεί ο γέρων. Ειναι το φαγητό που θέλει τον χρόνο του , ήρεμα χωρίς βιασύνη.Εβλεπα τις προάλλες σε µια εκποµπή στην τηλεόραση τη µαγείρισσα να σοτάρει το κρεµµύδι λιγότερο από λεπτό. Οµως, το κρεµµύδι θέλει καλό τσιγάρισµα, να γλυκάνει και να ροδίσει, για να νοστιµίσει το φαγητό και να χυλώσει ωραία».

Παρ’ολο που τα διακονήματα αλλάζουν κάθε χρόνο ώστε οι µοναχοί να αποκτούν σφαιρική εµπειρία των εργασιών σε ένα κοινόβιο.εκείνος παρέμεινε στη κουζίνα 8 χρόνια ……

Το άρθρο θα βρείτε εδώ :

http://www.gastronomos.gr/gr/γαστρονομία/ταξίδι/η-νηστήσιμη-μαγειρική-του-αγίου-ορους

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »