Αγιον Ορος – Η μαγειρική της νηστείας

Χόρτα, όσπρια, ψάρι, θαλασσινά, άφθονα µυρωδικά και µπαχαρικά είναι αυτά που συνθέτουν την πληθωρική αλλά λιτή και μεσογειακή ταυτότητα την αγιορείτικη κουζίνα.

Ο πάτερ Επιφάνειος κατάγεται απο τη Καβαλα και είναι ο αρχιμάγειρας του Αγίου όρους. Περιγραφει την αγιορείτικη μαγειρική σαν ένα χωνευτήρι γαστρονομικών εμπειριών και γνώσεων, τονίζοντας πως κάθε μοναχός που ερχεται φέρνει μαζί τις παραδόσεις, τη κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου του.

Υπάρχει το fast food το slow food και το καλογερικό εξηγεί ο γέρων. Ειναι το φαγητό που θέλει τον χρόνο του , ήρεμα χωρίς βιασύνη.Εβλεπα τις προάλλες σε µια εκποµπή στην τηλεόραση τη µαγείρισσα να σοτάρει το κρεµµύδι λιγότερο από λεπτό. Οµως, το κρεµµύδι θέλει καλό τσιγάρισµα, να γλυκάνει και να ροδίσει, για να νοστιµίσει το φαγητό και να χυλώσει ωραία».

Παρ’ολο που τα διακονήματα αλλάζουν κάθε χρόνο ώστε οι µοναχοί να αποκτούν σφαιρική εµπειρία των εργασιών σε ένα κοινόβιο.εκείνος παρέμεινε στη κουζίνα 8 χρόνια ……

Το άρθρο θα βρείτε εδώ :

http://www.gastronomos.gr/gr/γαστρονομία/ταξίδι/η-νηστήσιμη-μαγειρική-του-αγίου-ορους

Spread the love
  • 39
    Shares