Ακούμια 2018 (Εκδήλωση και συνταγή από τη Σύμη)

Η Ένωση Συμιακών Νέων “ο Νιρέας”, μας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει για την καλή χρονιά, τα καθιερωμένα, πλέον “ΑΚΟΥΜΙΑ” στις 28/01/2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 18:00 στην Ελληνογαλλική Σχολή Saint Paul στον Πειραιά, Χαριλάου Τρικούπη 36 (είσοδος από Κουντουριώτου)

Τι είναι όμως τα “Ακούμια”;

Είχα την τύχη να τα δοκιμάσω (δηλαδή δεν τα δοκίμασα ακριβώς, έφαγα μια ολόκληρη πιατέλα) όταν εργαζόμουν ως αρχισυντάκτης στην εκπομπή “Η ζωή είναι παιχνίδι” με την Άννα Δρούζα. Είχαμε καλεσμένες γυναίκες από τον Σύλλογο Συμιακών Ελευσίνας που ανάμεσα στα άλλα μας έφεραν ακούμια και παρουσίασαν τη συνταγή.

Για μέρες μα έπαιρναν στο τηλέφωνο να μας τη ζητήσουν και επαναλάβαμε πολλές φορές την προβολή σχετικού βίντεο

Σήμερα, μόλις έλαβα τη σχετική πρόσκληση για τα Ακούμια 2018, είπα να ψάξω λίγο στο διαδίκτυο και με έκπληξη έπεσα πάνω σε αυτό το δημοσίευμα που αναφέρεται στην εκπομπή και έχει και τη συνταγή που δείξαμε τότε:
Από το “Κοπιάστε στην κουζίνα μου” της κυρίας Ήβης Λιακοπούλου:

Η Σύμη είναι ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων, βόρεια της Ρόδου. Τα ακούμια τα φτιάχνουνε στη Σύμη και δεν είναι πολύ γνωστά ακόμη και στους Έλληνες γιατί είναι το τοπικό, παραδοσιακό γλυκό τους. Τα ακούμια, που βασικά είναι λουκουμάδες, είναι μοναδικά γιατί εκτός από τα βασικά υλικά των λουκουμάδων, δηλαδή αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι και νερό, μέσα βάζουνε βρασμένο ρύζι (το οποίο δεν το αντιλαμβανόμαστε στη γεύση) και αρωματίζονται από πορτοκάλι και ούζο.
Τη συνταγή αυτή την πρωτοείδα πέρσι στην εκπομπή της Κυρίας Δρούζα όταν ήταν ακόμη στην Κρατική τηλεόραση και τα παρουσίασε μια κυρία από τη Σύμη (ακόμη θυμάμαι τα σχόλια του κοινού που είχαν μείνει όλοι ενθουσιασμένοι μ’ αυτή τη συνταγή).  Την είχα σημειώσει τότε τη συνταγή και την έκανα λίγες μέρες μετά.Πραγματικά ήταν καταπληκτικά.
Σας παραθέτω πιο κάτω την αυθεντική συνταγή της και την περιγραφή όπως τη δίνει η ίδια στο ιντερνέτ. Τα υλικά που μας δίνει η κυρία αυτή είναι για μεγάλες ποσότητες και γίνονται περίπου 100 κομμάτια.
“Τα ακούμια είναι παραδοσιακό γλυκό της Σύμης. τα φτιάχνουν και τα μοιράζουν σε κάθε ξωκλήσι όταν γιορτάζει. Τα θεωρούν το γλυκό της χαράς, γι΄ αυτό όταν είχαν κάποιο χαρούμενο γεγονός μέσα στο σπίτι χαρακτηριστικά έλεγαν: «ΕΕ! ακούμε ακούμια».
Τα έφτιαχναν κι όταν το μωρό έβγαζε το πρώτο του δοντάκι.
Τα ακούμια είναι και η βασιλόπιτα της Σύμης. βάζουν μέσα ένα φλουρί και όποιος το βρει είναι ο τυχερός της χρονιάς. Μόνο την Πρωτοχρονιά βάζουν μέλι από πάνω.”
 
Ακούμια Συμιακά
 
Υλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γραμ. ρύζι γλασε [το βράζουμε να γίνει λαπάς]
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ούζο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
  • 40 γραμ. μαγιά φρέσκια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Μισό λίτρο περίπου χλιαρό νερό
  • 2 λίτρα σπορέλαιο για το τηγάνι
Για το πασπάλισμα:
  • 250γραμ. ζάχαρη αχνή
  • 250 γραμ ζάχαρη κρυσταλιζέ
  • 2-3 κουταλιές κανέλα
 
Εκτέλεση
 
Βάζουμε τη μαγιά σε μπολ μ’ ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό να διαλυθεί και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το αφήνουμε μίση ώρα να φουσκώσει, μετά προσθέτουμε όλα τα υλικά και το νερό λίγο ώσπου να γίνει μια ζύμη όπως τους λουκουμάδες. “Κοπανάμε” τη ζύμη πάνω κάτω με την παλάμη μας. Αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει. Στην επιφάνεια της ζύμης θα σχηματιστούν μικρές φουσκαλίτσες. Όταν αυτές αρχίζουν να σκάνε η ζύμη είναι έτοιμη για τηγάνισμα.
Βάζουμε το λάδι σε  κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά και μ’ ένα κουτάλι που βουτάμε πάντα σε νερό παίρνουμε  κουταλιές απ’ τη ζύμη  και τηγανίζουμε, μέχρι να ροδίσουν καλά. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τ’ ακούμια.
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απ’ το λάδι Σε μπολ βάζουμε τα δυο είδη ζάχαρης και την κανέλα και βουτάμε μέσα τ’ ακούμια να τυλιχθούν καλά με τη ζάχαρη.
Πηγή : Σελίδα “Ενωση Συμιακών νέων ο Νιρέας “
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »