Μοναδική συνταγή για λαμπριάτικο αρνί ή κατσίκι έτσι όπως το φτιάχνουν στην Αμοργό! Γεμιστό στο φούρνο. 

Μας την στέλνει ο καλός φίλος από Αμοργό Κωνσταντίνος Μαύρος !

Υλικά

1 κατσικάκι ή αρνάκι από 7-9 κιλά χωρίς κεφάλι πλυμένο καθαρισμένο

Ρύζι για πιλάφι 1 κιλό

Λάδι 2 κούπες 

4 κρεμμυδάκια φρέσκα και ψιλοκομμένα

H συκωταριά του αρνιού ψιλοκομμένη και πλυμένη στο τρυπητό να στραγγίξει.

3 λεμόνια στυμμένα

3 κουταλιές αλάτι

1 κουταλιά πιπέρι

1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο

½ κούπα δεντρολίβανο

Ρίγανη 1 ποτήρι κρασιού 

Λίγο σπάγκο

 

Εκτέλεση 

Σε κατσαρόλα βάζουμε μια κούπα λάδι και τα κρεμμυδάκια  στην εστία ή φωτιά να τσιγαριστούν.
Προσθέτουμε τα συκωτάκια και ανακατεύουμε για 5 λεπτά να σοταριστούν. Ρίχνουμε τον χυμό ενός λεμονιού και ανακατεύουμε για δύο λεπτά,  1 κουταλιά αλάτι, ½ κουταλάκι πιπέρι, τον άνηθο ή μάραθο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε 7 κούπες νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά να τραβήξει το ρύζι το ζουμί του . Κατεβάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε ακόμη για 15 λεπτά να κρυώσει λίγο η γέμιση . Παίρνουμε το πλυμένο αρνί και το βάζουμε μέσα στο ταψί.

Σε  μπολ βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη τα ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε το αρνί – κατσίκι μέσα έξω. Με βαθιά ή τρυπητή κουτάλα παίρνουμε την γέμιση από την κατσαρόλα και γεμίζουμε το αρνί ή το κατσίκι. Με σπάγκο ράβουμε την κοιλιά του να μην βγει το ρύζι.

Σε  μπολ βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι τα χτυπάμε με το σύρμα και περιχύνουμε σε όλο το κρέας. Πασπαλίζουμε όλο το αρνί με το δεντρολίβανο  .Βάζουμε πάνω από το ταψί αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε 3-4 κούπες νερό και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 3 ½ ώρες.

Προσέχουμε κάθε μια ώρα αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Όταν το φαγητό μας ψηθεί σβήνουμε τον φούρνο και όταν κρυώσει λίγο αφαιρούμε την γέμιση από την κοιλιά του αρνιού – κατσικιού και την βάζουμε σε ταψί ή κατσαρόλα.

Κόβουμε μερίδες το ψητό κρέας και το τοποθετούμε στο πιάτο προσθέτοντας δίπλα την γέμιση.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Οι νησιώτες του Αιγαίου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θαλασσόλυκοι σε επικίνδυνες αποστολές!

    Θαλασσόλυκοι οι νησιώτες μας του Αιγαίου , στήριξαν εν καιρώ Β Παγκοσμίου πολέμου επιχειρήσεις  με διαφυγή και αντίσταση! Με βάρκες κανονικές ή αυτοσχέδιες που έκρυβαν

    Περισσότερα »

    Πουρές γλυκοπατάτας με καρύδια πεκάν και δεντρολίβανο, δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Αγαπάμε γλυκοπατάτες  αυτό το τόσο γευστικό αλλά και θρεπτικό λαχανικό. Πλούσιες σε καροτενοειδή ,βιταμίνη Β5 και βιταμίνη Α που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό  και σχετίζεται με

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »