Μοναδική συνταγή για λαμπριάτικο αρνί ή κατσίκι έτσι όπως το φτιάχνουν στην Αμοργό! Γεμιστό στο φούρνο.
Μας την στέλνει ο καλός φίλος από Αμοργό Κωνσταντίνος Μαύρος !
Υλικά
1 κατσικάκι ή αρνάκι από 7-9 κιλά χωρίς κεφάλι πλυμένο καθαρισμένο
Ρύζι για πιλάφι 1 κιλό
Λάδι 2 κούπες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα και ψιλοκομμένα
H συκωταριά του αρνιού ψιλοκομμένη και πλυμένη στο τρυπητό να στραγγίξει.
3 λεμόνια στυμμένα
3 κουταλιές αλάτι
1 κουταλιά πιπέρι
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο
½ κούπα δεντρολίβανο
Ρίγανη 1 ποτήρι κρασιού
Λίγο σπάγκο
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε μια κούπα λάδι και τα κρεμμυδάκια στην εστία ή φωτιά να τσιγαριστούν.
Προσθέτουμε τα συκωτάκια και ανακατεύουμε για 5 λεπτά να σοταριστούν. Ρίχνουμε τον χυμό ενός λεμονιού και ανακατεύουμε για δύο λεπτά, 1 κουταλιά αλάτι, ½ κουταλάκι πιπέρι, τον άνηθο ή μάραθο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε 7 κούπες νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά να τραβήξει το ρύζι το ζουμί του . Κατεβάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε ακόμη για 15 λεπτά να κρυώσει λίγο η γέμιση . Παίρνουμε το πλυμένο αρνί και το βάζουμε μέσα στο ταψί.
Σε μπολ βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη τα ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε το αρνί – κατσίκι μέσα έξω. Με βαθιά ή τρυπητή κουτάλα παίρνουμε την γέμιση από την κατσαρόλα και γεμίζουμε το αρνί ή το κατσίκι. Με σπάγκο ράβουμε την κοιλιά του να μην βγει το ρύζι.
Σε μπολ βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι τα χτυπάμε με το σύρμα και περιχύνουμε σε όλο το κρέας. Πασπαλίζουμε όλο το αρνί με το δεντρολίβανο .Βάζουμε πάνω από το ταψί αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε 3-4 κούπες νερό και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 3 ½ ώρες.
Προσέχουμε κάθε μια ώρα αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Όταν το φαγητό μας ψηθεί σβήνουμε τον φούρνο και όταν κρυώσει λίγο αφαιρούμε την γέμιση από την κοιλιά του αρνιού – κατσικιού και την βάζουμε σε ταψί ή κατσαρόλα.
Κόβουμε μερίδες το ψητό κρέας και το τοποθετούμε στο πιάτο προσθέτοντας δίπλα την γέμιση.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Πρόσθεσε ένα σχόλιο