Από τα προσφυγικά camps στο δικό τους καφέ – μπαρ στη Θεσσαλονίκη

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
 
Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν και γνωρίστηκαν σε μια έκθεση Κούρδων προσφύγων στην πόλη μέσω μιας κοινής φίλης. Η φιλία τους ξεκίνησε και βασίστηκε σε γερά θεμέλια, καθώς και οι δύο αφιέρωναν και συνεχίζουν να αφιερώνουν αρκετό από τον χρόνο τους ως εθελοντές σε οργανώσεις για τη στήριξη και την ένταξη μεταναστών.

Ο 41χρονος Αλή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και ενάμιση χρόνο. Σπούδασε Βιολογία στην Κρήτη κουβαλώντας στις πολύτιμες «αποσκευές» πτυχίο Πετροχημικού από την Αλγερία, πέρασε και από την Αθήνα ενώ ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική στο Παρίσι. Τα τελευταία χρόνια, με το προσφυγικό να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα, βοηθούσε ανελλιπώς σε προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο 28χρονος Μαχμούντ έχει τρία χρόνια και τρεις μήνες που ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα χρονικό διάστημα που το μετρά με κάθε λεπτομέρεια. Πρόσφυγας πολέμου από τη Δαμασκό της Συρίας, όπου βασανίστηκε για δύο μήνες, με τα σημάδια να βρίσκονται ακόμη στην πλάτη του, πέρασε δυο χρόνια στο camp της Softex στα Διαβατά. Ως εθελοντής σε οργάνωση για γυναίκες και παιδιά, έκανε μαθήματα υπολογιστών και τέχνης με ξύλο. Το πρώτο το σπούδασε πίσω στην πατρίδα του και το δεύτερο το έμαθε δίπλα στον πατέρα του, που τον έχει χάσει.

«Κουλτούρα είναι κάτι που την κουβαλάς από μικρός. Κουλτούρα είναι το φαγητό, το πώς μιλάς, το πώς αντιδράς σε κάτι, κουλτούρα είναι η ιστορία σου», λέει μιλώντας στα ελληνικά ο Αλή. Κάπως έτσι οραματίζονται και τη νέα τους κοινή επιχειρηματική προσπάθεια στη Θεσσαλονίκη. «Να μοιράζουμε κουλτούρες, με ένα πιάτο φαΐ, με ένα τραγούδι, με τη μουσική».

Σε μια οικοδομή που δεκαετίες πριν Εβραίοι κρύβονταν στο υπόγειό της για να γλιτώσουν από τους Ναζί, ο Μαχμούντ και ο Αλή δούλεψαν εντατικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες για να ολοκληρώσουν το μαγαζί και να αλλάξουν την εικόνα που έχει μερίδα των Ελλήνων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Για τον Μαχμούντ, ο στόχος και το συνολικό όνειρο έχει ακόμη πιο έντονη συναισθηματική φόρτιση. Με τη δουλειά του στο καφέ – μπαρ μπορεί να ελπίζει ότι γειτονικές με τη Συρία χώρες θα του δώσουν visa ώστε να μπορέσει να συναντήσει εκεί την μητέρα και τη μικρή του αδερφή.

*Το Mozzaic (Ολύμπου 59) ανοίγει επίσημα την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στις 20.30. Θα αποτελεί ένα χώρο που, μεταξύ άλλων, θα διοργανώνει δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Εκεί θα μπορείς να βρεις λογοτεχνικά βιβλία σε διάφορες γλώσσες, ενώ σύντομα θα διοργανωθούν events αφήγησης ελληνικών παραμυθιών με ανατολίτικη μουσική ως «χαλί». Μεζέδες της αραβικής κουζίνας, καφέ στη χόβολη και ναργιλέδες είναι μερικά από τα δυνατά στοιχεία του μαγαζιού. || Opening: Facebook Event

Πηγή : 3pointmagazne.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φαλάφελ σε ροδίτικη λαδόπιτα με “τζατζίκι” από ταχίνι από τον chef Γιώργο Φραντζή

    Αυθεντικά, αρωματικά φαλάφελ από τον chef Γιώργο Φραντζή Υλικά 300 γρμ ρεβύθια τα οποία έχουμε βάλει σε νερό όλη νύχτα 80 γρμ κρεμμύδι ψιλοκομμένο σοταρισμένο

    Περισσότερα »

    Τα καλάθια αλληλεγγύης γεμίζουν στην Ιταλία με φαγητό για όσους έχουν ανάγκη

    Η  Ιταλία μετρά τις πληγές της με τόσους ανθρώπους που χάνονται! Κι’όμως η αλληλεγγύη ειναι εδώ! Το αποδεικνύουν οι πρώτες εικόνες που συγκινούν και καταμαρτυρούν

    Περισσότερα »

    Παραδοσιακή πατατόπιτα Τήνου από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

      Παραδοσιακή συνταγή  Τήνου από την chef  Ευαγγελία Φωτεινιά  “Ευχαριστώ πολύ την συνεργάτιδα μου και φίλη Μανταλένα Αμοίραλη που μου την έμαθε”  . Ευαγγελία Φωτεινιά

    Περισσότερα »

    Ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων. Από τον κύριο Νίκο Κατσαρό

    Από τον κύριο Νίκο Κατσαρό Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College. Επίτιμο Μέλος και Σύμβουλος Ελέγχου Τροφίμων ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου και Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος. Ο

    Περισσότερα »

    Οι παγκόσμιοι πόλεμοι και ο κορονοϊός: Φάρμακα τα όπλα του νέου πολέμου. Νίκος Κατσαρός

    Από τον κύριο Νίκο Κατσαρό .Επίτιμο μέλος και Σύμβουλος Ελέγχου Τροφίμων ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου και Γενικής Ομοσπονδίας καταναλωτών Ελλάδος, διευθυντής Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας New York

    Περισσότερα »