Απολαυστική πίτα κρεμμυδένια ή καλασούνα με τυράκια Φολεγάνδρου

Η Φολέγανδρος το νησί που μοιάζει με βράχο ριγμένο στο Αιγαίο πέλαγος, δημιουργεί δεκάδες αλμυρά και γλυκά πιάτα.
Μέσα σε αυτά και πίτες, που ξεχωρίζουν για τα απλά υλικά και τις υπέροχες γεύσεις τους.
Νησιώτισα ,με χειροποίητο αφράτο φύλλο ,πολύ απλή αλλά πεντανόστιμη η φολεγανδρινή πίτα καλασούνα .
Λέγεται και κρεμμυδένια ή σουρωτένια (από το σουρωτό τυράκι από αιγοπρόβειο γάλα και τα κρεμμύδια που περιέχει) καθώς είναι η βασική πίτα του καλοκαιριού.
 

Υλικά

Για το φύλλο

Αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 1/2 κιλό 

Ξηρή μαγιά 1 φακελάκι 

Νερό χλιαρό 250 ml 

Αλάτι 1/2 κ.γ 

Ελαιόλαδο 110 ml 

Για την γέμιση

Φέτα 250 gr

Μυζήθρα μαλακή 150  gr 

Κρεμμύδια  2 μέτρια κομμένα σε λεπτές φέτες

Αβγά 2 

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση
 
 

Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι,την μαγιά,το χλιαρό νερό,το λάδι,το αλάτι και ζυμώνουμε.Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30′.Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά,τα ανακατεύουμε ελαφρά για να σπάσουν και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα τυριά σε πολύ μικρά κομματάκια.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με το χέρι  όλα μαζί καλά μέχρι να ενσωματωθούν.

Κόβουμε το ζυμάρι στα δυο,αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη το πρώτο φύλλο,σε μέγεθος τέτοιο που να προεξέχει από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε.Λαδώνουμε ένα μέτριου μεγέθους πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε το φύλλο.

Προσθέτουμε την γέμιση και την απλώνουμε καλά με την βοήθεια ενός κουταλιού,Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μπει ακριβώς μέσα στο πυρέξ.

Κλείνουμε την πίτα διπλώνοντας το από κάτω φύλλο μέχρι να ενωθεί με το πάνω.

Χαράζουμε την πίτα με  κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στον αέρα,για 1 ώρα περίπου σε 200 C

 

Tip:
 
 
Τα κρεμμύδια μπορούμε για λίγα λεπτά να τα μαράνουμε στο τηγάνι με λίγο νερό πριν τα ανακατέψουμε με το τυρί.

 
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση
 
 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Λέρος.Ο ιδανικός ποδηλατικός προορισμός για τους λάτρεις του αθλήματος

    Για όσους αγαπούν το ποδήλατο, η Λέρος είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος. Ο ιδιαίτερα δραστήριος Ποδηλατικός Σύλλογος Λέρου, έχει αναλάβει

    Περισσότερα »

    Σπλήνα μοσχαρίσια γεμιστή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφουνιού

    Στην Λέρο σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Ταξιδεύουμε στις καταγάλανες θάλασσες

    Περισσότερα »

    Ρόδος!Το άλλο νησί της ομορφιάς(l’ autre île de Beauté).Αφιέρωμα- ύμνος- από Γάλλους δημοσιογράφους

    Ένα αφιέρωμα που υμνεί την Ρόδο και τους κατοίκους της έκανε ο Γάλλος δημοσιογράφος Loïc Chenevas – Paule στην περιφερειακή ημερήσια εφημερίδα “La Provence” με

    Περισσότερα »

    Μελιτζανοσαλάτα σε φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς και τυρί φέτα.Δια χειρός chef Δημήτρη Κουλλιά

    Μελιτζάνα αγάπη μου! Όποιος δεν έχει γευθεί το κηπευτικό που αποτελεί  ασπίδα του οργανισμού μας και συγκαταλέγεται στην dream team  της διατροφής μας απλά…χάνει! Στα

    Περισσότερα »