Απολαυστική πίτα κρεμμυδένια ή καλασούνα με τυράκια Φολεγάνδρου

Η Φολέγανδρος το νησί που μοιάζει με βράχο ριγμένο στο Αιγαίο πέλαγος, δημιουργεί δεκάδες αλμυρά και γλυκά πιάτα.
Μέσα σε αυτά και πίτες, που ξεχωρίζουν για τα απλά υλικά και τις υπέροχες γεύσεις τους.
Νησιώτισα ,με χειροποίητο αφράτο φύλλο ,πολύ απλή αλλά πεντανόστιμη η φολεγανδρινή πίτα καλασούνα .
Λέγεται και κρεμμυδένια ή σουρωτένια (από το σουρωτό τυράκι από αιγοπρόβειο γάλα και τα κρεμμύδια που περιέχει) καθώς είναι η βασική πίτα του καλοκαιριού.
 

Υλικά

Για το φύλλο

Αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 1/2 κιλό 

Ξηρή μαγιά 1 φακελάκι 

Νερό χλιαρό 250 ml 

Αλάτι 1/2 κ.γ 

Ελαιόλαδο 110 ml 

Για την γέμιση

Φέτα 250 gr

Μυζήθρα μαλακή 150  gr 

Κρεμμύδια  2 μέτρια κομμένα σε λεπτές φέτες

Αβγά 2 

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση
 
 

Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι,την μαγιά,το χλιαρό νερό,το λάδι,το αλάτι και ζυμώνουμε.Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30′.Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά,τα ανακατεύουμε ελαφρά για να σπάσουν και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα τυριά σε πολύ μικρά κομματάκια.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με το χέρι  όλα μαζί καλά μέχρι να ενσωματωθούν.

Κόβουμε το ζυμάρι στα δυο,αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη το πρώτο φύλλο,σε μέγεθος τέτοιο που να προεξέχει από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε.Λαδώνουμε ένα μέτριου μεγέθους πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε το φύλλο.

Προσθέτουμε την γέμιση και την απλώνουμε καλά με την βοήθεια ενός κουταλιού,Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μπει ακριβώς μέσα στο πυρέξ.

Κλείνουμε την πίτα διπλώνοντας το από κάτω φύλλο μέχρι να ενωθεί με το πάνω.

Χαράζουμε την πίτα με  κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στον αέρα,για 1 ώρα περίπου σε 200 C

 

Tip:
 
 
Τα κρεμμύδια μπορούμε για λίγα λεπτά να τα μαράνουμε στο τηγάνι με λίγο νερό πριν τα ανακατέψουμε με το τυρί.

 
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση
 
 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »