Απολαυστική πίτα κρεμμυδένια ή καλασούνα με τυράκια Φολεγάνδρου

Η Φολέγανδρος το νησί που μοιάζει με βράχο ριγμένο στο Αιγαίο πέλαγος, δημιουργεί δεκάδες αλμυρά και γλυκά πιάτα.
Μέσα σε αυτά και πίτες, που ξεχωρίζουν για τα απλά υλικά και τις υπέροχες γεύσεις τους.
Νησιώτισα ,με χειροποίητο αφράτο φύλλο ,πολύ απλή αλλά πεντανόστιμη η φολεγανδρινή πίτα καλασούνα .
Λέγεται και κρεμμυδένια ή σουρωτένια (από το σουρωτό τυράκι από αιγοπρόβειο γάλα και τα κρεμμύδια που περιέχει) καθώς είναι η βασική πίτα του καλοκαιριού.
 

Υλικά

Για το φύλλο

Αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 1/2 κιλό 

Ξηρή μαγιά 1 φακελάκι 

Νερό χλιαρό 250 ml 

Αλάτι 1/2 κ.γ 

Ελαιόλαδο 110 ml 

Για την γέμιση

Φέτα 250 gr

Μυζήθρα μαλακή 150  gr 

Κρεμμύδια  2 μέτρια κομμένα σε λεπτές φέτες

Αβγά 2 

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση
 
 

Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι,την μαγιά,το χλιαρό νερό,το λάδι,το αλάτι και ζυμώνουμε.Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30′.Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά,τα ανακατεύουμε ελαφρά για να σπάσουν και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα τυριά σε πολύ μικρά κομματάκια.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με το χέρι  όλα μαζί καλά μέχρι να ενσωματωθούν.

Κόβουμε το ζυμάρι στα δυο,αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη το πρώτο φύλλο,σε μέγεθος τέτοιο που να προεξέχει από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε.Λαδώνουμε ένα μέτριου μεγέθους πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε το φύλλο.

Προσθέτουμε την γέμιση και την απλώνουμε καλά με την βοήθεια ενός κουταλιού,Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μπει ακριβώς μέσα στο πυρέξ.

Κλείνουμε την πίτα διπλώνοντας το από κάτω φύλλο μέχρι να ενωθεί με το πάνω.

Χαράζουμε την πίτα με  κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στον αέρα,για 1 ώρα περίπου σε 200 C

 

Tip:
 
 
Τα κρεμμύδια μπορούμε για λίγα λεπτά να τα μαράνουμε στο τηγάνι με λίγο νερό πριν τα ανακατέψουμε με το τυρί.

 
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση
 
 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »