Μπασμπούσα ( Αιγυπτιακό σάμαλι) υπέροχο σιρoπιαστό γλύκισμα

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Μια πανεύκολη συνταγή για ένα υπέροχο σιροπιαστό γλύκισμα.
Μπασμπούσα το Αιγυπτιακό σάμαλι , με γάλα που το κάνει αφράτο, και φρέσκο βούτυρο για extra άρωμα.

Υλικά συνταγής

350 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
350 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
500 γρ. ζάχαρη
200 γρ. φρέσκο γάλα
2 κ.σ. βούτυρο πρόβειο από βάζο (γεμάτες κουταλιές) λιωμένο + επιπλέον βούτυρο για άλειμμα ταψιού
12 ολόκληρα αμύγδαλα ασπρισμένα για την επιφάνεια

Για το σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδας ή πρόβειο
1 λεμονιού ο χυμός και λίγο από το ξύσμα του.

Εκτέλεση συνταγής 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων βάσης 30 x 20 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα είδη είδη σιμιγδαλιού, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα ανακατεύετε πολύ καλά με το χέρι μέχρι να έχετε ένα μαλακό μείγμα.

Αδειάζετε το μείγμα στο πυρίμαχο ταψί, το στρώνετε με το χέρι σας και το χαράζετε σε 12 τετράγωνα κομμάτια. Τοποθετείτε ένα ολόκληρο αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο, στο πιο χαμηλό ράφι, για 1 ώρα. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει καλά.

Για το σιρόπι

Σε μικρή κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 2 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Περιχύνετε το γλυκό με το σιρόπι και το αφήνετε στην άκρη για 5-6 ώρες μέχρι να απορροφηθεί καλά το σιρόπι.

Καλή επιτυχία !

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »