Όταν ακόμα δεν υπήρχαν ψυγεία , για να συντηρήσουν το κρέας το μαγείρευαν πολύ αργά και το αποθήκευαν με το λίπος του σε πήλινα.
Στην Νίσυρο το μικρό αυτό νησάκι με την γοητευτική άγρια ομορφιά και το ηφαίστειο που λαγοκοιμάται φτάχνουν τις μπουκ (χ) ουνιές.
Μικρά κομματάκια χοιρινού που σιγομαγειρεύονται με τον παραδοσιακό τρόπο και πολύ υπομονή .Την συνταγή μας στέλνει η chef Μαρία Κλήμη !
Υλικά
Χοιρινό σε κομμάτια με πολύ λίπος , από σπάλα η μπούτι. (Όσο χρειαζόμαστε)
Νερό
Δάφνη 2 φύλλα
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια. Το σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά . Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
Όταν το νερό ελαττωθεί αισθητά και το κρέας έχει μαλακώσει, προσθέτουμε την δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο.
Σκοπός μας είναι να εξατμιστεί το νερό και να λιώσει το λίπος ούτως ώστε να καλύψει το κρέας. Όταν συμβεί αυτό, δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα. Παλιά το έβαζαν σε πήλινα και το διατηρούσαν σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μπορούμε να το βάλουμε σε βάζα στο ψυγείο, φροντίζοντας να σκεπάζεται από το λίπος.
Οι χρήσεις του είναι άπειρες ! Σε ομελέτες ή αυγά τηγανητά, με πλιγούρι, με φασολάκια φρέσκα κ πολλά ακόμα.
Στην Κάλυμνο το ονομάζουν γλίνα, όπου το έπαιρναν μαζί τους οι σφουγγαράδες!
Μαρία Κλήμη
Πρόσθεσε ένα σχόλιο