Μπουκ(χ)ουνιές Νισύρου από την chef Μαρία Κλήμη

Όταν ακόμα δεν υπήρχαν ψυγεία , για να συντηρήσουν το κρέας το μαγείρευαν πολύ αργά και το αποθήκευαν με το λίπος του σε πήλινα.
Στην Νίσυρο το μικρό αυτό νησάκι με την γοητευτική άγρια ομορφιά και το ηφαίστειο που λαγοκοιμάται φτάχνουν τις μπουκ (χ) ουνιές.
Μικρά κομματάκια χοιρινού που σιγομαγειρεύονται με τον παραδοσιακό τρόπο και πολύ υπομονή .Την συνταγή μας στέλνει η chef Μαρία Κλήμη !

Υλικά 

Χοιρινό σε κομμάτια με πολύ λίπος , από σπάλα η μπούτι. (Όσο χρειαζόμαστε)

Νερό

Δάφνη 2 φύλλα 

Αλάτι 

Πιπέρι

 

Εκτέλεση 

Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια. Το σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά . Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
Όταν το νερό ελαττωθεί αισθητά και το κρέας έχει μαλακώσει, προσθέτουμε την δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο.

Σκοπός μας είναι να εξατμιστεί το νερό και να λιώσει το λίπος ούτως ώστε να καλύψει το κρέας. Όταν συμβεί αυτό, δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα. Παλιά το έβαζαν  σε πήλινα και το διατηρούσαν σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μπορούμε να το βάλουμε σε βάζα στο ψυγείο, φροντίζοντας να σκεπάζεται από το λίπος.

Οι χρήσεις του είναι άπειρες ! Σε ομελέτες ή αυγά τηγανητά, με πλιγούρι, με φασολάκια φρέσκα κ πολλά ακόμα.
Στην Κάλυμνο το ονομάζουν γλίνα, όπου  το έπαιρναν μαζί τους οι σφουγγαράδες!

Μαρία Κλήμη 

 

 
 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »