Χατσαπούρι απο τον Καύκασο

Spread the love

Ένα ακαταμάχητο κασερόψωμο από τον Καύκασο.
Συνταγή από την Τασία Μιχαηλίδου.

Υλικά
5-6 κιλά  αλεύρι
2,5 λίτρα γάλα
6 αβγά
50 γρ.ζάχαρη
2,5 κιλά ποντιακό τυρί (ενναλακτικά κασέρι)
150 γρ. μαγιά

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα ,προσθέτοντας ένα ένα τα αβγά ,το αλάτι ,τη ζάχαρη ,το λιωμένο βούτυρο και το αλεύρι, όλα μαζί να γίνουν μια ζύμη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Όταν έχει φουσκώσει  κάνουμε μπαλάκια.  Τρίβουμε σε μπόλ το τυρί με τα χέρια ,ρίχνουμε τα αβγά και το βούτυρο .Παίρνουμε ένα ένα  μπαλάκι και το ανοίγουμε φύλλο, βάζουμε τυρί και το κλείνουμε. Τα κάνουμε όλα με αυτό το τρόπο  και τα αλείφουμε με αβγό.

Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ταψάκι και πάνω της πατάμε την μπάλα της ζύμης για να ανοίξει κυκλικά με διάμετρο περίπου 28 εκ., σπρώχνοντας συγχρόνως τα τυριά για να απλωθούν σε όλο το εσωτερικό του ψωμιού και να μην μείνουν μόνο στο κέντρο .Χαράζουμε σταυρωτά το ζυμάρι για να εμφανιστεί το κασέρι το οποίο όσο ψήνεται θα κάνει μπουρμπουλήθρες σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί .

Αφήνουμε ένα περιθώριο 2-3 εκατοστά περιθώριο από τις άκρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C  για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει και όταν το βγάζουμε αλείφουμε με βούτυρο.

Καλή απόλαυση !


Spread the love