Σύρος η αρχόντισσα των Κυκλάδων!
Νησί με πλούσια ιστορία και αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά, σοκάκια που σφύζουν από ζωή, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς Χιώτες και Κασιώτες.
Η φύση της σκορπίζει απλόχερα μυρωδιές από τα βότανα της. Τα άγρια χόρτα ,ο μάραθος η κάππαρη το θυμάρι το φασκόμηλο , μπήκαν από τους chef του νησιού σε συνταγές. Συνταγές ιδιαίτερες που θυμίζουν τις παλιές και ξυπνάνε τις αισθήσεις!
Η συνταγή για το πεντανόστιμο “κυδωνάτο” σφραγίζει γευστικά ένα φρούτο της εποχής τα κυδώνια και μαγειρεύεται παραδοσιακά σε διάφορες περιοχές της χώρας από το Πήλιο έως τη Μακεδονία και από την Πελοπόννησο έως τις Κυκλαδες και τα Δωδεκάνησα.
Μας την στέλνει από Σύρο η Chef Ευαγγελία Φωτεινιά , υπογραμμίζοντας πως είναι ένα πιάτο που αγαπούν πολύ οι Καθολικοί του νησιού, μιας και ανήκει στην κουλτούρα τους!
Υλικά
Xοιρινό σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μερίδες 1000- 1200 gr
Πατάτες 4 μεγάλες
Κυδώνια 2 μεγάλα
Κρεμμύδια 3 μέτρια κομμένα φέτες
Σκόρδο 3 σκελίδες (σπασμένες)
Ελαιόλαδο ¾ φλυτζ. τσαγιού
Βούτυρο 1 κουτ. γλυκού
Κρασί 1 ποτήρι κρασιού
Δεντρολίβανο
Ρίγανη
Θυμάρι
Πετιμέζι ή μέλι 1 κουτ. γλυκού
Αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε σε μερίδες το κρέας και το βάζουμε στη γάστρα, η σε ταψί (Αν το βάλουμε σε ταψί θα σκεπάσουμε στο τέλος με λαδόκολλα και θα σφραγίσουμε με αλουμινόχαρτο) Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
Προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια, τις πατάτες και τα κυδώνια! Ρίχνουμε το μέλι ή το πετιμέζι, το κρασί, το λάδι, το βούτυρο και λίγο νερό ανακατεύουμε και σκεπάζουμε! Ψήνουμε στους 180 C για μια ώρα, ξεσκεπάζουμε αφήνουμε λίγο να πάρει χρώμα και είναι έτοιμο! Συνοδεύουμε με λευκό ρύζι !
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Ευαγγελία Φωτεινιά Chef
Πρόσθεσε ένα σχόλιο