Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος!

Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες και χαμηλά βουνά ,αμέτρητα αμπέλια, συκιές φραγκοσυκιές, γκαβάφες, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και αρμυρίκια, είναι ο ιδανικός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν!

Οι Ιταλοί αγάπησαν τόσο πολύ το νησί, που έχτισαν μια ολόκληρη πόλη, το θρυλικό Portolago, που σήμερα ονομάζεται Λακκί . Είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο !

Ταξιδεύουμε στις καταγάλανες θάλασσες της και συναντάμε αγνούς εγκάρδιους ανθρώπους που μας υποδέχονται και μας προσκαλούν να γευτούμε  τις παραδοσιακές τους λιχουδιές!

Σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Το ντόπιο πεντανόστιμο κρέας πρωταγωνιστεί στο νησί που στα χέρια ενός “μάστορα” μάγειρα μετατρέπεται σε απολαυστικά πιάτα!

Πολύ δημοφιλή και ξεχωριστά είναι  τα τυριά της , το λαδότυρο , το κρασότυρο, η μυζήθρα – ξηρή ή φρέσκια – που καλύπτεται με την “τυριά” ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι .

Μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην γαστρονομία του νησιού είναι τα παραδοσιακά γλυκά του.
Τα γλυκά του κουταλιού μελιτζανάκι, κυδώνι, νεραντζάκι ,οι δίπλες, η σουμάδα, τα αμυγδαλωτά, τα πουγκιά, πρωταγωνιστούν σε όλες τις χαρές τους.

Το χοιρινό με πατατούλες στον φούρνο είναι εξαιρετικό παραδοσιακό φαγητό του νησιού για τις γιορτές και όχι μόνο!
Η συνταγή είναι από τον chef Νικόλαο Σιφουνιό!

 
Υλικά
 
Κρέας χοιρινό – σπάλα – 1 κιλό
 
Πατάτες 1 κιλό 
 
Αλάτι 3 κουτ. γλυκού
 
Πιπέρι 2 κουτ.γλυκού 
 
Ρίγανη 1 κουτ.γλυκού 
 
Ελαιόλαδο 120ml 
 
Λεμόνια 2
 
Σκόρδο 3 σκελίδες 
 
 
Εκτέλεση
 
 
Πλένουμε  το κρέας και το βάζουμε σε ταψί. Αλατοπιπερώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές του. Καθαρίζουμε και κόβουμε το σκόρδο σε πολύ μικρά κομματάκια, ανοίγουμε με μαχαίρι 5-6 τρυπούλες στο κρέας και το βάζουμε μέσα.. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε κυδωνάτες και τις τοποθετούμε  στο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη. Κόβουμε και στίβουμε το λεμόνι.
 
Περιχύνουμε τον χυμό του πάνω στο κρέας και τις πατάτες και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας ελαφρά . Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για δύο ώρες στους 170c . Ελέγχουμε στα  πρώτα 3/4 της ώρας αν χρειάζεται να γυρίσουμε το κρέας. Στο τέλος όταν το κρέας τρυπιέται εύκολα ανεβάζουμε λίγο θερμοκρασία, και αφήνουμε για ακόμα 10′ αν θέλουμε να ξεροψηθεί .
Σερβίρουμε με κόκκινο κρασί και με σαλάτα εποχής!
 
Καλή όρεξη και καλή απόλαυση!
 
Νικόλαος Σιφουνιός Chef 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »