Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος!
Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες και χαμηλά βουνά ,αμέτρητα αμπέλια, συκιές φραγκοσυκιές, γκαβάφες, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και αρμυρίκια, είναι ο ιδανικός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν!
Οι Ιταλοί αγάπησαν τόσο πολύ το νησί, που έχτισαν μια ολόκληρη πόλη, το θρυλικό Portolago, που σήμερα ονομάζεται Λακκί . Είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο !
Ταξιδεύουμε στις καταγάλανες θάλασσες της και συναντάμε αγνούς εγκάρδιους ανθρώπους που μας υποδέχονται και μας προσκαλούν να γευτούμε τις παραδοσιακές τους λιχουδιές!
Σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Το ντόπιο πεντανόστιμο κρέας πρωταγωνιστεί στο νησί που στα χέρια ενός “μάστορα” μάγειρα μετατρέπεται σε απολαυστικά πιάτα!
Πολύ δημοφιλή και ξεχωριστά είναι τα τυριά της , το λαδότυρο , το κρασότυρο, η μυζήθρα – ξηρή ή φρέσκια – που καλύπτεται με την “τυριά” ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι .
Μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην γαστρονομία του νησιού είναι τα παραδοσιακά γλυκά του.
Τα γλυκά του κουταλιού μελιτζανάκι, κυδώνι, νεραντζάκι ,οι δίπλες, η σουμάδα, τα αμυγδαλωτά, τα πουγκιά, πρωταγωνιστούν σε όλες τις χαρές τους.
Το χοιρινό με πατατούλες στον φούρνο είναι εξαιρετικό παραδοσιακό φαγητό του νησιού για τις γιορτές και όχι μόνο!
Η συνταγή είναι από τον chef Νικόλαο Σιφουνιό!
Πρόσθεσε ένα σχόλιο