Χριστουγεννιάτικη κότα γεμιστή με συκωτάκια και ξηρούς καρπούς

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Δια χειρός chef Γιώργου Μαρκάκη

ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κοτόπουλο
  • Τα συκωτάκια του κοτόπουλου ζεματισμένα και ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 200 γρ. λαρδί ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 100 γρ. αποξηραμένα σύκα
  • 100 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ
  • 150 γρ. ρύζι κίτρινο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 150 ml κονιάκ
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • Λίγο βούτυρο
  • 2 bougouet garni (καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σέλερι, σκόρδο, δάφνη)
  • Κύμινο, ξύλο κανέλας, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλα, αλάτι, πιπέρi

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:

  • Πλένουμε το κοτόπουλο πολύ καλά.
  • Ετοιμάζουμε ένα ζωμό, με τις φτερούγες, το λαιμό και το ένα bougouet garni

ΓΕΜΙΣΗ:

  • Σωτάρουμε στο βούτυρο, το λαρδί, το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε το μοσχαρίσιο κιμά και τα συκωτάκια κι αφού σoταριστούν, σβήνουμε με κονιάκ.
  • Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά και το ζωμό και τ’ αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις.
  • Αφαιρούμε το bougouet garni και προσθέτουμε το ρύζι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το ρύζι έτσι ώστε να κρατάει.
  • Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά το κοτόπουλο, το γεμίζουμε και το ράβουμε προσεκτικά.
  • Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σ’ ένα ταψί με το 2ο μπουκέ γκαρνί και ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160 C για 2 ώρες περίπου.
  • Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα το σβήνουμε με το κρασί και κατά διαστήματα το περιβρέχουμε με ζωμό κότας.

Σάλτσα:
Παίρνουμε τα υγρά του ταψιού και το bougouet garni και τα περνάμε απο το μπλέντερ για να γίνουν παχύρευστη σάλτσα

Καλή όρεξη και καλά Χριστούγεννα

Rodos Private Chef
Μαρκάκης Γεώργιος

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Από τα προσφυγικά camps στο δικό τους καφέ – μπαρ στη Θεσσαλονίκη

    Μια ωραία ιστορία ανοίγει τις πόρτες της από αυτή την Κυριακή στη γειτονιά της Ολύμπου. Ο Αλή και ο Μαχμούντ, μετανάστης από την Αλγερία και πρόσφυγας από τη Συρία αντίστοιχα, ένωσαν

    Περισσότερα »

    Η Ολλανδία καλύπτει τις στάσεις λεωφορείων με εκατοντάδες φυτά ως δώρο προς τις μέλισσες(video)

    Οι οροφές εκατοντάδων στάσεων λεωφορείου έχουν καλυφθεί με φυτά ως ένα δώρο προς τον πληθυσμό των μελισσών σε μια πόλη της Ολλανδίας. Συγκεκριμένα 317 στάσεις

    Περισσότερα »

    Συνταγή για Φανουρόπιτα

    Δύο μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Φανουρίου δημοσιεύουμε τη συνταγή του αγαπημένου μας Μερκούρη Αρφαρά!   ΥΛΙΚΑ 1 κούπα σπορέλαιο 3 κούπες αλεύρι

    Περισσότερα »