Χριστουγεννιάτικη κότα γεμιστή με συκωτάκια και ξηρούς καρπούς

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Δια χειρός chef Γιώργου Μαρκάκη

ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κοτόπουλο
  • Τα συκωτάκια του κοτόπουλου ζεματισμένα και ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 200 γρ. λαρδί ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 100 γρ. αποξηραμένα σύκα
  • 100 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ
  • 150 γρ. ρύζι κίτρινο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 150 ml κονιάκ
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • Λίγο βούτυρο
  • 2 bougouet garni (καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σέλερι, σκόρδο, δάφνη)
  • Κύμινο, ξύλο κανέλας, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλα, αλάτι, πιπέρi

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:

  • Πλένουμε το κοτόπουλο πολύ καλά.
  • Ετοιμάζουμε ένα ζωμό, με τις φτερούγες, το λαιμό και το ένα bougouet garni

ΓΕΜΙΣΗ:

  • Σωτάρουμε στο βούτυρο, το λαρδί, το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε το μοσχαρίσιο κιμά και τα συκωτάκια κι αφού σoταριστούν, σβήνουμε με κονιάκ.
  • Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά και το ζωμό και τ’ αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις.
  • Αφαιρούμε το bougouet garni και προσθέτουμε το ρύζι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το ρύζι έτσι ώστε να κρατάει.
  • Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά το κοτόπουλο, το γεμίζουμε και το ράβουμε προσεκτικά.
  • Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σ’ ένα ταψί με το 2ο μπουκέ γκαρνί και ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160 C για 2 ώρες περίπου.
  • Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα το σβήνουμε με το κρασί και κατά διαστήματα το περιβρέχουμε με ζωμό κότας.

Σάλτσα:
Παίρνουμε τα υγρά του ταψιού και το bougouet garni και τα περνάμε απο το μπλέντερ για να γίνουν παχύρευστη σάλτσα

Καλή όρεξη και καλά Χριστούγεννα

Rodos Private Chef
Μαρκάκης Γεώργιος

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    PittaBun: η κορυφαία πίτα με απ’όλα (όλα όμως, μέχρι και μουσακά!) βρίσκεται στο Λονδίνο

    Η ομάδα του Funky Gourmet δημιούργησε το δεύτερο μαγαζί της στη βρετανική πρωτεύουσα και εκτινάσσει την έννοια «σουβλάκι» σε ευφάνταστες σφαίρες. Ο γευστικός εποικισμός του

    Περισσότερα »

    Δράσεις του πρωτογενούς τομέα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2020

    Στην έγκριση των δράσεων της Περιφέρειας στον Πρωτογενή Τομέα για το 2020, προέβη το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου, μετά από

    Περισσότερα »

    Παγκόσμια Ημέρα Vegan – Ποιος είναι όμως ο «Πατέρας» της Χορτοφαγίας

    Ο Ντόναλντ Γουάτσον ήταν υπερασπιστής των  δικαιωμάτων των ζώων στη Βρετανία. Δημιούργησε τη λέξη vegan και ίδρυσε την «Εταιρία Χορτοφαγίας» (Vegan Society) για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον

    Περισσότερα »

    Τα ταπεινά φαγητά της Κατοχής!Το “μάνα” εξ ουρανού που έσωσε χιλιάδες Έλληνες

    Πώς οι Έλληνες προσπάθησαν να επιβιώσουν την πιο ζοφερή περίοδο του 20 ου αιώνα! Το πρωί της 27ης Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλουν στην

    Περισσότερα »