Χριστουγεννιάτικη κότα γεμιστή με συκωτάκια και ξηρούς καρπούς

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Δια χειρός chef Γιώργου Μαρκάκη

ΥΛΙΚΑ

  • 1 Κοτόπουλο
  • Τα συκωτάκια του κοτόπουλου ζεματισμένα και ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 200 γρ. λαρδί ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 100 γρ. αποξηραμένα σύκα
  • 100 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ
  • 150 γρ. ρύζι κίτρινο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 150 ml κονιάκ
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • Λίγο βούτυρο
  • 2 bougouet garni (καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σέλερι, σκόρδο, δάφνη)
  • Κύμινο, ξύλο κανέλας, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλα, αλάτι, πιπέρi

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:

  • Πλένουμε το κοτόπουλο πολύ καλά.
  • Ετοιμάζουμε ένα ζωμό, με τις φτερούγες, το λαιμό και το ένα bougouet garni

ΓΕΜΙΣΗ:

  • Σωτάρουμε στο βούτυρο, το λαρδί, το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε το μοσχαρίσιο κιμά και τα συκωτάκια κι αφού σoταριστούν, σβήνουμε με κονιάκ.
  • Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά και το ζωμό και τ’ αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις.
  • Αφαιρούμε το bougouet garni και προσθέτουμε το ρύζι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το ρύζι έτσι ώστε να κρατάει.
  • Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά το κοτόπουλο, το γεμίζουμε και το ράβουμε προσεκτικά.
  • Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σ’ ένα ταψί με το 2ο μπουκέ γκαρνί και ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160 C για 2 ώρες περίπου.
  • Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα το σβήνουμε με το κρασί και κατά διαστήματα το περιβρέχουμε με ζωμό κότας.

Σάλτσα:
Παίρνουμε τα υγρά του ταψιού και το bougouet garni και τα περνάμε απο το μπλέντερ για να γίνουν παχύρευστη σάλτσα

Καλή όρεξη και καλά Χριστούγεννα

Rodos Private Chef
Μαρκάκης Γεώργιος

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »