Χταπόδι στιφάδο με κάπαρη.Συνταγή Σικίνου

Ανάμεσα στην Ιο και Φολέγανδρο  η μικρούλα Σίκινος  η αλλιώς Οινόη -χάρη στα πολλά αμπέλια – είναι το νησί που υμνήθηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη!

Με  300 κατοίκους και  λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα διαθέτει μια κυκλαδίτικη αυθεντικότητα και γοητεία που την αισθάνεσαι αμέσως με το που κατεβαίνεις από το καράβι. Ανάμεσά σε δυο αντικριστές και απόκρημνες πλαγιές , η χώρα απλώνεται ολόλευκη ,με το Κάστρο αυτόν τον οχυρωμένο οικισμό του 15ου αιώνα να κερδίζει τις εντυπώσεις και τις καταγάλανες θάλασσες να σου κλέβουν την καρδιά.
Η τοπική της κουζίνα πλούσια  σε γλυκά και  φαγητά, όπου  η κάπαρη έχει την τιμητική της .Ένα από αυτά το χταπόδι στιφάδο με κάππαρη!

 

 

Υλικά για 2-3 άτομα

Χταπόδι (περίπου 1 κιλό)

Κόκκινο ξηρό κρασί με ξίδι (μισό μισό)  1 ποτήρι του νερού 

Ελαιόλαδο 2/3 νεροπότηρου 

Κρεμμυδάκια μικρά 1 κιλό  καθαρισμένα, ολόκληρα

Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες

Κρεμμύδι 1  ξερό, τριμμένο

Κόκκινο ξηρό κρασί 1 κρασοπότηρο

Πελτές ντομάτας 2 κ.σούπας 

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μπαχάρι 5-6 κόκκοι

Κανέλα 1 ξυλάκι 

Φρέσκο δενδρολίβανου ψιλοκομμένο 1 κλωναράκι

Δάφνη 2 φύλλα 

Κάππαρη 1 φλυτζάνι  φρέσκια ή σε βαζάκι, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη*

 

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε καλά μια κατσαρόλα και βράζουμε το χταπόδι μαζί με το ξίδι και το κρασί. Το αφήνουμε μέχρι να γίνει τρυφερό και να αλλάξει χρώμα, για περίπου 20 λεπτά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε μπολ με αρκετό από το ζουμί του. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για λίγα λεπτά γυρίζοντάς τα, ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Στο μεταξύ, κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη λίγα λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο, το ξερό κρεμμύδι, το κρασί, τον πελτέ ντομάτας, πιπέρι, το μπαχάρι, την κανέλα, το δενδρολίβανο, τη δάφνη, την κάππαρη και τον ζωμό του χταποδιού που κρατήσαμε στο μπολ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μόλις το χταπόδι και τα κρεμμυδάκια είναι έτοιμα.

Τips

Μη φοβηθείτε να αφήσετε το χταπόδι στην κατσαρόλα με λίγα υγρά, δεν θα καεί. Θα βγάλει από μόνο του υγρά και θα μαγειρευτεί στο ζουμί του.
Αν βρείτε φρέσκια κάππαρη, τηγανίστε τα καππαρόφυλλα σε λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και γαρνίρετε με αυτά το στιφάδο σας.

* Για να ξαλμυρίσετε την κάππαρη, αφήστε την σε νερό για περίπου 20 λεπτά. Εναλλακτικά ζεματίστε την σε καυτό νερό για 1-2 λεπτά και στραγγίξτε την.

Πηγή:www.tovima.gr
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »