Χταπόδι στιφάδο με κάπαρη.Συνταγή Σικίνου

Ανάμεσα στην Ιο και Φολέγανδρο  η μικρούλα Σίκινος  η αλλιώς Οινόη -χάρη στα πολλά αμπέλια – είναι το νησί που υμνήθηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη!

Με  300 κατοίκους και  λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα διαθέτει μια κυκλαδίτικη αυθεντικότητα και γοητεία που την αισθάνεσαι αμέσως με το που κατεβαίνεις από το καράβι. Ανάμεσά σε δυο αντικριστές και απόκρημνες πλαγιές , η χώρα απλώνεται ολόλευκη ,με το Κάστρο αυτόν τον οχυρωμένο οικισμό του 15ου αιώνα να κερδίζει τις εντυπώσεις και τις καταγάλανες θάλασσες να σου κλέβουν την καρδιά.
Η τοπική της κουζίνα πλούσια  σε γλυκά και  φαγητά, όπου  η κάπαρη έχει την τιμητική της .Ένα από αυτά το χταπόδι στιφάδο με κάππαρη!

 

 

Υλικά για 2-3 άτομα

Χταπόδι (περίπου 1 κιλό)

Κόκκινο ξηρό κρασί με ξίδι (μισό μισό)  1 ποτήρι του νερού 

Ελαιόλαδο 2/3 νεροπότηρου 

Κρεμμυδάκια μικρά 1 κιλό  καθαρισμένα, ολόκληρα

Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες

Κρεμμύδι 1  ξερό, τριμμένο

Κόκκινο ξηρό κρασί 1 κρασοπότηρο

Πελτές ντομάτας 2 κ.σούπας 

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μπαχάρι 5-6 κόκκοι

Κανέλα 1 ξυλάκι 

Φρέσκο δενδρολίβανου ψιλοκομμένο 1 κλωναράκι

Δάφνη 2 φύλλα 

Κάππαρη 1 φλυτζάνι  φρέσκια ή σε βαζάκι, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη*

 

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε καλά μια κατσαρόλα και βράζουμε το χταπόδι μαζί με το ξίδι και το κρασί. Το αφήνουμε μέχρι να γίνει τρυφερό και να αλλάξει χρώμα, για περίπου 20 λεπτά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε μπολ με αρκετό από το ζουμί του. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για λίγα λεπτά γυρίζοντάς τα, ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Στο μεταξύ, κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη λίγα λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο, το ξερό κρεμμύδι, το κρασί, τον πελτέ ντομάτας, πιπέρι, το μπαχάρι, την κανέλα, το δενδρολίβανο, τη δάφνη, την κάππαρη και τον ζωμό του χταποδιού που κρατήσαμε στο μπολ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μόλις το χταπόδι και τα κρεμμυδάκια είναι έτοιμα.

Τips

Μη φοβηθείτε να αφήσετε το χταπόδι στην κατσαρόλα με λίγα υγρά, δεν θα καεί. Θα βγάλει από μόνο του υγρά και θα μαγειρευτεί στο ζουμί του.
Αν βρείτε φρέσκια κάππαρη, τηγανίστε τα καππαρόφυλλα σε λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και γαρνίρετε με αυτά το στιφάδο σας.

* Για να ξαλμυρίσετε την κάππαρη, αφήστε την σε νερό για περίπου 20 λεπτά. Εναλλακτικά ζεματίστε την σε καυτό νερό για 1-2 λεπτά και στραγγίξτε την.

Πηγή:www.tovima.gr
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »

    Σβίγκοι.Οι παραδοσιακοί “λουκουμάδες” της Πάτμου!

    Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος ! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »