Δια χειρός της συμβούλου διατροφικής αγωγής κυρίας Μελίνας Σελάλμα  για το Melinas delight cuisine !

Τι είναι το comfort (ανακούφιση, παρηγοριά) φαγητό ?

Tο comfort food πρωτοεμφανίστηκε σαν όρος το 1966 στην Αμερική όταν σε κάποιο άρθρο τοπικής εφημερίδας του Pam Beach αναφέρθηκε σχετική κατάσταση ψυχολογίας μετά από ένα δυσάρεστο περιστατικό…

Αργότερα ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι όταν ενήλικες είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογία έβρισκαν παρηγοριά και άνεση σε φαγητά που περιλαμβάνουν υψηλές ποσότητες θερμίδων, αφού τα τρόφιμα αυτών των συνταγών είναι πάντα πλούσια σε λίπος , αλάτι και ζάχαρη..

Αυτά τα τρόφιμα δίνοντας μια στιγμιαία έκρηξη εκκρίσεων της σεροτονίνης (ορμόνη ευτυχίας) βοηθούν το άτομο που είναι με άσχημη ψυχολογική κατάσταση να αλλάξει διάθεση.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως κάποια συγκεκριμένα φαγητά για πολλά από αυτά τα άτομα, τους μεταφέρουν σε προηγούμενες εποχές αγάπης φροντίδας και προστασίας (παιδικές, οικογενειακές, εφηβικές στιγμές ταυτισμένες απόλυτα με το φαγητό).

Έτσι ένα comfort food αν δεν μετατραπεί σε ελαφρύτερο και με λιγότερες θερμίδες φαγητό μπορεί και να γίνει μια μεγάλη παγίδα αύξησης βάρους και να ενώ θα δώσει μια στιγμιαία απαλλαγή από τη δύσκολη κατάσταση θα γίνει ταυτόχρονα και μια μεγάλη παγίδα, αφού σίγουρα θα αυξήσει το βάρος .

Γράψτε τα αγαπημένα σας φαγητά που για εσάς είναι comfort food, και προσπαθήστε να τα μετατρέψετε σε φαγητά με λιγότερες θερμίδες για λιγότερες τύψεις…

Έτσι θα είστε πιο ευτυχείς και η σεροτονίνη θα ρέει άφθονη !

Foodme.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »