Δονούσα. Το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά μιας χρήσης στο Αιγαίο!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Στην Δονούσα το νησάκι των  Μικρών Κυκλάδων με τους 170 κατοίκους έχουν γίνει αλλαγές .Κάποιες  φορές οι μεγάλες αλλαγές έχουν αφετηρία σε μικρά μέρη. 

Υπάρχει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται “Sea Change Greek Islands” που πραγματοποιήθηκε πέρυσι ξεκινώντας το 2018. 
Αφορά την στήριξη και ενθάρρυνση των τοπικών  κοινωνιών σε 10 μικρά νησιά των Κυκλάδων με σκοπό την μείωση των πλαστικών μιας χρήσης . 

 Η εκστρατεία του 2019  διαδραματίστηκε στην Δονούσα όπου και άρχισαν οι πρώτες δράσεις.Το ίδρυμα που υλοποίησε αυτό το εγχείρημα είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη όπου είχε σαν στόχο η Δονούσα να είναι το πρώτο “plastic free”  – ελεύθερο από πλαστικά – νησί της Ελλάδας.

Στη Δονούσα υπάρχουν τρεις τοπικοί σύλλογοι που είναι πολύ δυναμικοί και συνεργάζονται  εξαιρετικά μεταξύ τους!

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος “Ποσειδών” και η Ενωση Δονουσιωτών Κυκλάδων”.

 

Με την στήριξη και την  βοήθειά τους, στις αρχές Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα στο νησί και μοιράστηκαν  στις επιχειρήσεις σακούλες πολλαπλών χρήσεων και βιοδιασπώμενα καλαμάκια και στους πολίτες ποτήρια πολλαπλών χρήσεων.

Επίσης με τον Σύλλογο Αγριας Ζωής Νάξου πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του βυθού και με τους μαθητές της Δονούσας καθαρισμός των ακτών.

Όλοι οι επαγγελματίες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού σκεπτόμενοι συλλογικά , συμμετείχαν στο έργο  στηρίζοντας τον τόπο τους.

Το πρόγραμμα «Sea Change Greek Islands» εκτός την Δονούσα , πραγματοποιείται στη Σίκινο, στη Φολέγανδρο, στην Κίμωλο, στη Σέριφο, στην Ανάφη, στην Αμοργό, στη Σχοινούσσα, στην Ηρακλειά και στο Κουφονήσι, υπό την αιγίδα των αντίστοιχων δήμων.

Foodme.gr

 

mood_bad
 • Κανένα σχόλιο ακόμα.
 • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

  Πρόσφατα άρθρα

  Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

  Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

  Περισσότερα »

  Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

  Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

  Περισσότερα »

  Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

  Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

  Περισσότερα »

  Καρπάθικος μπακλαβάς

  Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

  Περισσότερα »