Δροσερό cheese cake ψυγείου με μαρμελάδα κεράσι και βύσσινα.Η συνταγή και η ιστορία του!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Οι λάτρεις των γλυκών θα ξετρελαθούν με αυτό το απίστευτα δροσερό και κρεμώδες επιδόρπιο.Ποιος μπορεί  άλλωστε να αρνηθεί  σε ένα κομμάτι cheese cake  Σίγουρα όχι εμείς, αλλά μήπως όχι και οι αρχαίοι πρόγονοί μας ?

Την συνταγή μας στέλνει ο Κωνσταντίνος Μαύρος!

 

Υλικά

Για την βάση

Μπισκότο τριμμένο 300 gr

Βούτυρο λιωμένο 150 gr

Για την κρέμα

Τυρί κρέμα 400 gr

Άχνη  60-90 gr  – ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλουμε – 

Κρέμα γάλακτος  200 gr

 

Εκτέλεση

 

Ανακατεύουμε  το τριμμένο μπισκότο με το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν και βάζουμε το μείγμα σε τσέρκι 24 Χ 34.
Αφήνουμε στο ψυγείο περίπου μισή ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και αυτά και βάζουμε την κρέμα στην βάση που έχει σταθεροποιηθεί .

 

Για την επικάλυψη

Αν έχουμε φρούτα εποχής φτιάχνουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας και την στρώνουμε πάνω από την κρέμα, αλλιώς βάζουμε έτοιμη , 600 gr περίπου και προσθέτουμε από πάνω βύσσινα.   Εγώ χρησιμοποιώ μαρμελάδα μαύρο κεράσι  με ξινά βύσσινα.
Με αυτές τις ποσότητες υλικών φτιάχνουμε λεπτά στρώματα με 24 Χ 34 τσέρκι. Για πιο παχιά στρώματα αυξάνουμε τις δόσεις. 

 

 

 

 

                                                                     Η ιστορία του cheese cake

Το cheese cake  είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά παγκοσμίως. Παρασκευάστηκε στη Νέα Υόρκη τέλη του 19ου αιώνα. 

Ωστόσο, η πρώτη συνταγή  καταγράφηκε από τον Αθηναίο το 230 μ.Χ. καθώς το γλυκό το έφτιαχναν οι αρχαίοι Έλληνες, χιλιάδες χρόνια πριν.
Αρχικά έλιωναν το τυρί σε ορειχάλκινο σκεύος και στη συνέχεια το ανακάτευαν με μέλι και με βρεγμένο αλεύρι σίτου, δηλαδή χυλό. 

Το ζέσταιναν στη φωτιά και το σέρβιραν όταν κρύωνε. Ήταν γνωστό ως «πλακούντας», γι’ αυτό το σύγγραμμα στο οποίο καταγράφηκε ονομαζόταν «πλακουντοποιικόν σύγγραμμα». Το πρόσφεραν στους αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων ώστε να έχουν ενέργεια. Θεωρείτο και γλυκό του γάμου, το οποίο πρόσφερε η νύφη στους φίλους του συζύγου της ως ένδειξη φιλοξενίας. 

Οι Ρωμαίοι πήραν τη συνταγή από τους αρχαίους Έλληνες, πρόσθεσαν αβγά και σέρβιραν το γλυκό, ζεστό σε ειδικές περιπτώσεις. Σιγά σιγά η συνταγή  έγινε γνωστή και στις υπόλοιπες περιοχές της αυτοκρατορίας.

Το 1545, κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής, όπου η συνταγή της τάρτας τυριού ήταν η εξής: Έκοβαν το τυρί σε φέτες, το ξεφλούδιζαν και το κοσκίνιζαν στο γουδί. Στη συνέχεια πρόσθεταν αβγά, ζάχαρη  βούτυρο και το έψηναν.

Το 1872, ο Αμερικανός γαλατάς Ουίλιαμ Λόρενς προσπαθούσε να φτιάξει γαλλικό τυρί και δημιούργησε το τυρί κρέμα, το οποίο αποτέλεσε βασικό συστατικό του γλυκού, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ο πρώτος που δημιούργησε τη σύγχρονη συνταγή ήταν ο Γερμανός μετανάστης Άρνολντ Ρέυμπεν, ο οποίος είχε δικό του εστιατόριο στη Νέα Υόρκη και το σέρβιρε τη δεκαετία του ’20 στους πελάτες του!

Το άρθρο στον κάτωθι σύνδεσμο:

https://www.mixanitouxronou.gr/tsizkeik-to-dimofiles-gliko-pou-theorite-oti-echi-amerikaniki-proelefsi-alla-to-eftiachnan-i-archei-ellines-to-prosferan-stou

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μελιτερά , το ευωδιαστό παραδοσιακό γλυκό της Ανάφης

    Ανάφη !Ενας κρυφός παράδεισος δίπλα στην τουριστική Σαντορίνη, που διατηρεί αναλλοίωτη την γοητεία του με τα λιθόστρωτα ατμοσφαιρικά φωτισμένα καλντερίμια της Χώρας, τον Κάλαμο,  –

    Περισσότερα »

    Γεμιστό κολοκυθάκι του Αιγαίου με πιπεριές, λουκάνικο και βολάκι Τήνου από την chef Γεωργία Κουτσούκου

    Τήνος!Το νησί της Παναγιάς με την ξεχωριστή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις πεντακάθαρες αμμουδιές , τους απίστευτους περιστερώνες χτισμένους σε απάνεμα σημεία , τα πολιτιστικά της φεστιβάλ

    Περισσότερα »

    Σεφουκλωτή από την Νάξο

    Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που θα

    Περισσότερα »