Ελληνας καθηγητής έφτιαξε θαυματουργό κέικ από τυρόγαλα!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Με βασικό συστατικό το τυρόγαλα, ο καθηγητής Βιοχημείας Δημήτρης Κουρέτας έφτιαξε ένα κέικ 80 γραμμαρίων που ισοδυναμεί με ένα πλήρες γεύμα. Πού θα χρησιμοποιηθεί!

Μέσα στα μόλις 80 γραμμάρια του βάρους του το «θαυματουργό» κέικ περιέχει πρωτεΐνες και θερμίδες ενός πλήρους γεύματος! Βασικό συστατικό του, το τυρόγαλα!

Με βασικό συστατικό το τυρόγαλα!

Το σούπερ κέικ το παρασκεύασε ο Ελληνας καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και είναι σούπερ γιατί μπορεί να αποτελέσει ιδανική τροφή για έναν καταπονημένο οργανισμό, να προάγει την λειτουργία του μεταβολισμού, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως καρκινοπαθών στη φάση της χημειοθεραπείας, καθώς δημιουργεί στο αίμα τις καλύτερες προϋποθέσεις απορρόφησης των πρωτεϊνών και των σακχάρων.

Η σούπερ τροφή που έφτιαξε στο εργαστήριό του, είναι μια πατέντα μοναδική!

Η φήμη του έφτασε γρήγορα στην αγορά του εξωτερικού, την Κίνα, την Αμερική, την Ινδία, την Αφρική και ξεκίνησε η διαδικασία εξαγωγής του, ενώ παράλληλα προτάθηκε προς το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να να αποτελέσει μέρος της επισιτιστικής βοήθειας της Ελλάδας προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπως αναφέρει το thebest.gr.

Το κέικ του Κουρέτα έχει κεντρίσει ακόμη και το ενδιαφέρον ποδοσφαιρικών ομάδων από την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει ενδιαφέρον ακόμη και ο αμερικανικός στρατός.

Όλα ξεκίνησαν από μια μελέτη για τα… απόβλητα

Ο καθηγητής και υποψήφιος βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Λάρισα, Δημήτρης Κουρέτας, παρασκεύασε το μικρό κέικ Feed Back με βασικό συστατικό παράγωγο του ορού γάλακτος (τυρόγαλα), όταν η Νομαρχία Λάρισας ανέθεσε στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την αντιμετώπιση των αποβλήτων των τυροκομείων τα οποία μόλυναν τον Πηνειό και δηλητηρίαζαν τα ψάρια.

Μετά από μια μακρά θητεία στη Βοστώνη, όπου εργαζόταν ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Harvard στο τμήμα Ιατρικής, ερεύνησε τους τρόπους επεξεργασίας του τυρογάλακτος για να δοθεί λύση στα ρυπογόνα απόβλητα. Τότε ανακάλυψε τον τρόπο απομόνωσης της πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα αυτό που μένει να είναι καθαρό και περιβαλλοντικά αθώο.

Εμεινε, όμως, αναξιοποίητη η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος. Ετσι, ο Δημήτρης Κουρέτας ξαναμπήκε στο εργαστήριο.

Ανέμιξε την πρωτεΐνη με ένα μείγμα πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων, προσέθεσε αρωματικά στοιχεία και έφτιαξε το σούπερ κέικ…

Ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας στο εργαστήριό του.
Ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας στο εργαστήριό του.
Ποιός είναι ο… μάγειρας του σούπερ κέικ

Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ.

Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά. Είναι εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Food for life’ για την 2007-2013. Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες Μαραθώνιους και υπερμαραθωνίους τρεξίματος και κολύμβησης.

Το 2007 κολύμπησε τον διεθνή διάπλου της λίμνης Τριχωνίδας 16 χιλιόμετρα σε 5 ώρες και 59 λεπτά. Η 17χρονη κόρη του, Αναστασία, είναι στην ομάδα υδατοσφαίρισης στον Ναυτικό Όμιλο Λάρισας.

Πηγή : thetoc.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Ρόδος!Το άλλο νησί της ομορφιάς(l’ autre île de Beauté).Αφιέρωμα- ύμνος- από Γάλλους δημοσιογράφους

    Ένα αφιέρωμα που υμνεί την Ρόδο και τους κατοίκους της έκανε ο Γάλλος δημοσιογράφος Loïc Chenevas – Paule στην περιφερειακή ημερήσια εφημερίδα “La Provence” με

    Περισσότερα »

    Μελιτζανοσαλάτα σε φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς και τυρί φέτα.Δια χειρός chef Δημήτρη Κουλλιά

    Μελιτζάνα αγάπη μου! Όποιος δεν έχει γευθεί το κηπευτικό που αποτελεί  ασπίδα του οργανισμού μας και συγκαταλέγεται στην dream team  της διατροφής μας απλά…χάνει! Στα

    Περισσότερα »

    Καρδιά μάλαμα η Κάσος

    Ένα ταξίδι στην Κάσο ειναι ένα ταξίδι στον χρόνο που δεν την έχει αγγίξει. Μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε την γνησιότητα της.. Τους ανθρώπους,

    Περισσότερα »

    Ροφός στιφάδο δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου. Παραδοσιακή συνταγή Σκοπέλου

    Γεύσεις που μας ταξιδεύουν , αρώματα που μας θυμίζουν ελληνικό νησί και θάλασσα. Ο ροφός στιφάδο είναι ένα “γλύκισμα” φαγητό , παραδοσιακό της Σκοπέλου. Η

    Περισσότερα »