Φαλάφελ σε ροδίτικη λαδόπιτα με “τζατζίκι” από ταχίνι από τον chef Γιώργο Φραντζή

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Ρόδος.Το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων με υπέροχη φύση και τα σημαντικά αξιοθέατα που έγραψαν στο νησί Ιστορία!
Είναι το 4ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και αξίζει να την επισκεφθούμε μιας  και είναι γεμάτη όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά και μεσαιωνικά αξιοθέατα, γραφικά χωριά και αμέτρητες παραλίες, δραστηριότητες στη φύση και θαλάσσια σπορ, βόλτες και ψώνια, καλό φαγητό και παραδοσιακές γεύσεις. 

Οι παραλίες της απο τις καλύτερες στην Ελλάδα ενδείκνυνται για υπαίθριες δραστηριότητες και θαλάσσια σπορ.Κρεμαστή, Παραδείσι, Ιαλυσός Έμπωνα, Απόλλωνα, Αφάντου, Αρχάγγελος, Κρητηνία,  Σάλακος, Μονόλιθος, Κατταβιά ,Βάτι, Λίνδος, Ελεούσα, είναι κάποια απο τα χωριά της με πλούσια ιστορία και παραδόσεις! Η κουζίνα της εξαιρετική, συνδυάζει μοναδικά τις τοπικές γεύσεις  με την παράδοση και τις σύγχρονες τάσεις στην γαστρονομία. 

Αυθεντικά, αρωματικά φαλάφελ από τον chef Γιώργο Φραντζή!

Υλικά

300 γρμ ρεβύθια τα οποία έχουμε βάλει σε νερό όλη νύχτα

80 γρμ κρεμμύδι ψιλοκομμένο σοταρισμένο με 25 ml ελαιόλαδο

4 κρεμμυδάκια φρέσκα με το πράσινο ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 κ.γ κύμινο

1 κ.γ κόλιανδρος σκόνη

1 κ.γ πάπρικα καπνιστή (προαιρετικά)

Αλάτι πιπέρι

8 ροδίτικες λαδόπιτες

2 ντομάτες κομμένες σε φέτες

4 κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες

1/2 ματσάκι κόλιανδρος ψιλοκομμένος

150 ml ηλιέλαιο

 

Διαδικασία εκτέλεσης

Ξεπλένουμε καλά τα ρεβύθια, στραγγίζουμε και πολτοποιουμε .Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τον μαιντανό, το κύμινο, τον κόλιανδρο σε σκόνη, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά, φτιάχνουμε φαλάφελ σε σχήμα που θέλουμε (κεφτεδάκι,σουντζουκάκι ή μπιφτέκι)

Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ηλιέλαιο, τηγανίζουμε τα φαλάφελ τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Ψήνουμε ελαφρά τις λαδόπιττες σε αντικολλητικό τηγάνι, τις βγάζουμε, αλοίφουμε με την σως ταχίνι, βάζουμε φαλάφελ, ντομάτα, κρεμμυδάκι φρέσκο, κόλιανδρο, τυλίγουμε τις πίτες σε κομμένες λαδόκολες και σερβίρουμε!

 

Για το “τζατζίκι”ταχίνι

Υλικά

80 γρμ ταχίνι

2 αγγουράκια μικρά τριμμένα .( Τριμμένα σε σουρωτήρι σε μπολ και κρατάμε το νερό)

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

30 ml φρεσκοστυμένος χυμός λεμόνι

1/3 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος

1/3 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

40 γρμ σπόρους κάνναβης πολτοποιημένους (προαιρετικά)

Αλάτι

Τρόπος εκτέλεσης

Σε μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε το σκόρδο, τον δυόσμο, τον άνηθο, τους πολτοποιημένους σπόρους κάνναβης, αλάτι, τα αγγουράκια που έχουμε τρίψει.

Ανακατεύουμε με κουτάλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.Αν το μείγμα ειναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο νερό από τα αγγουράκια.

ΤΙΡ

1)Δεν βράζουμε τα ρεβίθια γιατί αν τα βράσουμε θα θρυματίζονται και θα πρέπει να προσθέσουμε αλεύρι.

2)Το “τζατζίκι” ταχίνι μπορούμε να το σερβίρουμε σαν ορεκτικό με παξιμάδια,ελιές,φρέσκο κρεμμυδάκι,μαϊντανό και να το πασπαλίσουμε με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.

3) Τα φαλάφελ και το “τζατζίκι” ταχίνι είναι ιδανικός μεζές για ούζο, σούμα , κρασί ή μπύρα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση

Γιώργος Φραντζής

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »

    Σβίγκοι.Οι παραδοσιακοί “λουκουμάδες” της Πάτμου!

    Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος ! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »