Φασολάδα με λουκάνικα χωριάτικα και πανσετάκι

Συνταγή από: Γιώργος Φραντζής Chef στο Apollon Hotel

 Ποσότητα: Για 4 άτομα
ΥΛΙΚΑ
360 γρμ φασόλια μέτρια
1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
150 γρμ καρότα καθαρισμένα κομμένα σε φέτες
1 ματσάκι σέλινο κομμένο
80 γρμ σέλινοριζα καθαρισμένη κομμένη σε κύβους
80 ml ελαιόλαδο
250 γρμ ντομάτες φρέσκες αποφλειωμένες ξεσποριασμένες κομμένες σε κύβους
1 κ.σ ντοματοπολτό
2 λουκάνικα χωριάτικα ψημένα κομμένα σε κύβους
1 κύβος ζωμός λαχανικών
Αλάτι πιπέρι
4 πανσέτες
2 κ.σ φρέσκια ρίγανη
1 κ.σ φασκόμηλο
1 κ.σ φρέσκο θυμάρι
1 κλωναράκι δενδρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες
ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζουμε τα φασόλια τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε σκεύος με νερό και τα αφήνουμε όλη νύχτα Την άλλη μέρα τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό  να βράσουν φροντίζοντας να ξαφρίζουμε σε τακτά διαστήματα. Σε κατσαρόλα με νερό παίρνουμε τις ντομάτες τις πλένουμε αφαιρούμε τον αφαλό τις χαράζουμε στο κάτω μέρος και τις βάζουμε για 30″ , κατόπιν τις  αφαιρούμε τις βάζουμε σε παγωμένο νερό , τις ξεφλουδίζουμε , τις κόβουμε στην μέση τις ξεσποριάζουμε και τέλος  κόβουμε σε κύβους .
Στα φασόλια που βράζουν προσθέτουμε γύρω στα 20′ το ελαιόλαδο το κρεμμύδι τα καρότα τον κύβο ζωμό λαχανικών το σέλινο και την σέλινο ρίζα. Αφήνουμε να μαγειρευτούν 15′ και ρίχνουμε τα λουκάνικα την ντομάτα  τον ντοματοπολτό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα .
Σε αντικολητικό τηγάνι βάζουμε τα μυρωδικά ( ρίγανη θυμάρι κλπ) και σε χαμηλή φωτιά τα βάζουμε να κάψουν ( όχι να πάρουν φωτιά από πάνω) και σε λαδωμένη σχάρα βάζουμε τα πανσετάκια αφού πρώτα τα έχουμε αλατοπιπερώσει και τα αφήνουμε να καπνιστούν(κάπνισμα είναι τα πρώτα 12′)
Οταν αρχίσουν και αλλάζουν χρώμα(το βλέπουμε γιατί η πάνω πλευρά αρχίζει και παίρνει χρώμα)τα γυρνάμε αφού ψηθούν τα βγάζουμε και τα κρατάμε ζεστά Φτιάχνουμε την γεύση στην σούπα μας με αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε σε πιάτα και σε κάθε πιάτο τοποθετούμε ένα παντσετάκι καπνιστό.
TIPS :
1) Βάζουμε  λίγο πριν το τέλος τη ντομάτα και το αλάτι για να μην σκληρύνουν τα φασόλια .
2) Καλό είναι να ξαφρίζουμε και να ανακατεύουμε τα φασόλια με ξύλινη κουτάλα γιατί η μεταλλική σταματάει τον βρασμό.
3) Ταιριάζει τέλεια με χωριάτικο φρυγανισμένο ψωμί ,ταραμοσαλάτα, ελιές, φέτα και φυσικά με σπαστό  κρεμμύδι.
4) Αν δεν θέλουμε παντσετάκι , με τον ίδιο τρόπο χωρίς να αλατίσουμε , βάζουμε ρέγκα.
Spread the love
  • 1
    Share