Φασολάδα με λουκάνικα χωριάτικα και πανσετάκι

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Συνταγή από: Γιώργος Φραντζής Chef στο Apollon Hotel

 Ποσότητα: Για 4 άτομα
 
ΥΛΙΚΑ
360 γρμ φασόλια μέτρια
1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
150 γρμ καρότα καθαρισμένα κομμένα σε φέτες
1 ματσάκι σέλινο κομμένο
80 γρμ σέλινοριζα καθαρισμένη κομμένη σε κύβους
80 ml ελαιόλαδο
250 γρμ ντομάτες φρέσκες αποφλειωμένες ξεσποριασμένες κομμένες σε κύβους
1 κ.σ ντοματοπολτό
2 λουκάνικα χωριάτικα ψημένα κομμένα σε κύβους
1 κύβος ζωμός λαχανικών
Αλάτι πιπέρι
4 πανσέτες
2 κ.σ φρέσκια ρίγανη
1 κ.σ φασκόμηλο
1 κ.σ φρέσκο θυμάρι
1 κλωναράκι δενδρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες
 
ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζουμε τα φασόλια τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε σκεύος με νερό και τα αφήνουμε όλη νύχτα Την άλλη μέρα τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό  να βράσουν φροντίζοντας να ξαφρίζουμε σε τακτά διαστήματα. Σε κατσαρόλα με νερό παίρνουμε τις ντομάτες τις πλένουμε αφαιρούμε τον αφαλό τις χαράζουμε στο κάτω μέρος και τις βάζουμε για 30″ , κατόπιν τις  αφαιρούμε τις βάζουμε σε παγωμένο νερό , τις ξεφλουδίζουμε , τις κόβουμε στην μέση τις ξεσποριάζουμε και τέλος  κόβουμε σε κύβους .
Στα φασόλια που βράζουν προσθέτουμε γύρω στα 20′ το ελαιόλαδο το κρεμμύδι τα καρότα τον κύβο ζωμό λαχανικών το σέλινο και την σέλινο ρίζα. Αφήνουμε να μαγειρευτούν 15′ και ρίχνουμε τα λουκάνικα την ντομάτα  τον ντοματοπολτό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα .
Σε αντικολητικό τηγάνι βάζουμε τα μυρωδικά ( ρίγανη θυμάρι κλπ) και σε χαμηλή φωτιά τα βάζουμε να κάψουν ( όχι να πάρουν φωτιά από πάνω) και σε λαδωμένη σχάρα βάζουμε τα πανσετάκια αφού πρώτα τα έχουμε αλατοπιπερώσει και τα αφήνουμε να καπνιστούν(κάπνισμα είναι τα πρώτα 12′)
Οταν αρχίσουν και αλλάζουν χρώμα(το βλέπουμε γιατί η πάνω πλευρά αρχίζει και παίρνει χρώμα)τα γυρνάμε αφού ψηθούν τα βγάζουμε και τα κρατάμε ζεστά Φτιάχνουμε την γεύση στην σούπα μας με αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε σε πιάτα και σε κάθε πιάτο τοποθετούμε ένα παντσετάκι καπνιστό.
 
TIPS :
1) Βάζουμε  λίγο πριν το τέλος τη ντομάτα και το αλάτι για να μην σκληρύνουν τα φασόλια .
2) Καλό είναι να ξαφρίζουμε και να ανακατεύουμε τα φασόλια με ξύλινη κουτάλα γιατί η μεταλλική σταματάει τον βρασμό.
3) Ταιριάζει τέλεια με χωριάτικο φρυγανισμένο ψωμί ,ταραμοσαλάτα, ελιές, φέτα και φυσικά με σπαστό  κρεμμύδι.
4) Αν δεν θέλουμε παντσετάκι , με τον ίδιο τρόπο χωρίς να αλατίσουμε , βάζουμε ρέγκα.
 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »