Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

Υλικά  

Κολοκύθα κόκκινη 3 κιλά

 

Εκτέλεση 

Γι’ αυτή την παραδοσιακή συνταγή από την Αντίπαρο, κόβουμε από το βράδυ  την κολοκύθα σε μικρά κυβάκια. Ρίχνουμε από πάνω το αλάτι και λίγη ζάχαρη.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε όλη νύχτα να μαραθεί. Το πρωί  ζυμώνουμε το φύλλο και το αφήνουμε λίγο. Ανακατεύουμε την κολοκύθα με όλα τα υλικά.

Ανοίγουμε το φύλλο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί που το έχουμε αλείψει λάδι, ρίχνουμε μέσα την κολοκύθα σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο, το χαράζουμε μπακλαβαδωτά και ψήνουμε τη φουσκωτή σε μέτριο φούρνο 1 ώρα περίπου. Το πάνω φύλλο το αλείφουμε με λάδι.

Πολλές φορές έφτιαχναν και ατομικές μερίδες για τα παιδιά σε σχήμα μισοφέγγαρου και έκλειναν το ζυμάρι τριγύρω, πατώντας το με το χέρι.
Ήταν τα λεγόμενα κολόπια.

Πηγή : https://www.argiro.gr/recipe/fouskoti-kai-kolopia/

 
 
 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »