Γεμιστό κολοκυθάκι του Αιγαίου με πιπεριές, λουκάνικο και βολάκι Τήνου από την chef Γεωργία Κουτσούκου

Τήνος!Το νησί της Παναγιάς με την ξεχωριστή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις πεντακάθαρες αμμουδιές , τους απίστευτους περιστερώνες χτισμένους σε απάνεμα σημεία , τα πολιτιστικά της φεστιβάλ και τα ανώτερης ποιότητας παραδοσιακά της προϊόντα.

Η γαστρονομία της Αιγαιοπελαγίτικη , βασίζεται στην γεωργοκτηνοτροφία και αλιεία γι’αυτό και υπάρχει πλήθος τοπικών κρεατικών και τυριών.Λούζα, σύγκλινο, παστά, τυράκι τηνιακό, πικάντική γραβιέρα και κοπανιστή , είναι μόνο κάποια από τα προϊόντα της!

Ορτύκια με ρύζι, κολοκυθόπιτα,αγκιναρόρυζο, φουρτάλια, πετρωτά τυριά, καυτερή μυζήθρα, σαλάτα με κρίταμο, παξιμάδια με γλυκάνισο,   χωριάτικη μαγειρίτσα, σαβόρι με πετιμέζι, λαχανόρυζο, χταποδάκι ξυδάτο, λουκάνικα και λούζα, πιτσούνια κοκκινιστά, λαχανοντολμάδες, ορτύκια με ρύζι, κουνέλι στιφάδο, κυδωνόπαστο, ξεροτήγανα, ψαράκια, λουκουμάδες, γλυκιές τυρόπιτες, λαζαράκια, μπεζέδες και σκεπαστή πρωταγωνιστούν  στα Τηνιακά πιάτα !

 

 

Υλικά για τη γέμιση 

  • Σκόρδο 2 σκελίδες  πολύ ψιλοκομμένο ( προαιρετικό)

  • Κρεμμύδια  2 πολύ ψιλοκομμένα

  • Μελιτζάνες  2 χωρίς τη φλούδα, κομμένες σε μικρούς κύβους 

  • Πιπεριά 1 πράσινη κομμένη σε λεπτές ροδέλες

  • Πιπεριά  1 κόκκινη κομμένη σε λεπτές ροδέλες

  • Ντομάτες 5 μετρίου μεγέθους ψιλοκομμένες

  •  Κόκκινο πιπέρι σπασμένο 1/2 κουταλάκι

  • Θυμάρι ψιλοκομμένο φρέσκο 2 κ.τ.σ. 

  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος φρέσκος 2 κ.τ.σ.

  • Βασιλικός ψιλοκομμένος φρέσκος  2 κ.τ.σ.

  • Τυρί Βολάκι Τήνου κομμένο σε φέτες μακρόστενες 500 γρ 

  • Γραβιέρα Τήνου τριμμένη 100 γρ

  • Λουκάνικο Τήνου 1 με μάραθο, μόνο τη γέμιση, ψιλοκομμένη 

  • Αλάτι και πιπέρι με φειδώ γιατί το λουκάνικο έχει καρυκεύματα και το τυρί είναι αλμυρό.

  • Ζάχαρη 2-3 κ.τ.σ. 

  • Κρασί  1 – 1,5 σφηνάκι 
 
 

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σε τηγάνι βαθύ, βάζουμε  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο (προαιρετικά), τις πιπεριές και την ψιλοκομμένη γέμιση από το λουκάνικο. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις ντομάτες. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει. Όταν η γέμιση είναι έτοιμη κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύοντας ελαφρά.

Κόβουμε τα κολοκύθια στη μέση σαν βαρκούλες και αφαιρούμε αρκετή ψίχα. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι και στη συνέχεια βάζουμε τα μπαστουνάκια του τυριού. Σε κάθε κολοκύθι, προσθέτουμε τη γέμιση πάνω από το τυρί και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα.
Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα, πάντα ανάλογα με τον φούρνο. Σερβίρουμε αμέσως

Tips

  • Δεν μπλανσάρουμε τα κολοκύθια  γιατί όταν τα βάλουμε στο φούρνο θα μαλακώσουν πολύ.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γέμιση από  λουκάνικο της περιοχής μας.
  • Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε όποιο τυρί μας προστάζει η γεύση μας.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση

Γεωργία Κουτσούκου

 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »

    Μελιτερά , το ευωδιαστό παραδοσιακό γλυκό της Ανάφης

    Ανάφη !Ενας κρυφός παράδεισος δίπλα στην τουριστική Σαντορίνη, που διατηρεί αναλλοίωτη την γοητεία του με τα λιθόστρωτα ατμοσφαιρικά φωτισμένα καλντερίμια της Χώρας, τον Κάλαμο,  –

    Περισσότερα »

    Γεμιστό κολοκυθάκι του Αιγαίου με πιπεριές, λουκάνικο και βολάκι Τήνου από την chef Γεωργία Κουτσούκου

    Τήνος!Το νησί της Παναγιάς με την ξεχωριστή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις πεντακάθαρες αμμουδιές , τους απίστευτους περιστερώνες χτισμένους σε απάνεμα σημεία , τα πολιτιστικά της φεστιβάλ

    Περισσότερα »