Γίγαντες τηγανητοί και σκορδαλιά με ντομάτα από την Δονούσα

Τραγανοί γίγαντες τηγανητοί συνοδεία ελαφριάς  σκορδαλιάς με ντομάτα. Αναπάντεχος συνδυασμός σε συνταγή από τη Δονούσα.

Υλικά (για 4 άτομα)

Γίγαντες 1/2 κιλό 

Αλάτι 1 κ. σούπας

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 1 /2 lt περίπου

Μαϊντανός μερικά φυλλαράκια για το σερβίρισμα

Κουρκούτι

Αλεύρι 2 φλ.  για όλες τις χρήσεις

Ελαιόλαδο 1 κ.σούπας

Πάπρικα γλυκιά 1 κ.γλυκού 

Πιπέρι καγιέν 1/8 κ.γλυκού

Αλάτι 1 κ.γλυκού

Σόδα παγωμένη (πολύ κρύα) 1 κουτί

Εκτέλεση

Βάζουμε τους γίγαντες  το προηγούμενο βράδυ να μουλιάσουν σε αρκετό νερό, να τους υπερκαλύπτει. Τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό να βράσουν. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση στα 10 λεπτά περίπου, πετάμε το νερό (στο οποίο θα έχουν βγάλει  πολλούς αφρούς) και αλλάζουμε με  καινούργιο.

Βράζουμε μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν και να τρώγονται, χωρίς να έχουν λιώσει (60 – 80 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βραστεροί είναι).
10 λεπτά πριν την ολοκλήρωση προσθέτουμε αλάτι  δοκιμάζουμε και διορθώνουμε. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ευρύχωρο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι, με τελευταία τη σόδα και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν μέχρι να γίνει ένας  παχύρρευστος χυλός Προσθέτουμε τους βρασμένους γίγαντες.

Σε βαθύ τηγάνι (όχι μεγάλο) ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει πολύ καλά.  Με κουτάλι παίρνουμε έναν-έναν τους γίγαντες και ρίχνουμε στο καυτό λάδι –  λίγους κάθε φορά ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους ,σαν τους λουκουμάδες – 

Διατηρούμε σταθερή την θερμοκρασία σε μέτρια ώστε το λάδι να παραμένει καυτό. Τηγανίζουμε τους γίγαντες για 1-1.5 περίπου λεπτό και τους μεταφέρουμε  σε πιάτο στρωμένο με χάρτινη πετσέτα.  Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τηγανιστεί όλη η ποσότητα.

 

Σκορδαλιά ντομάτας

Ψωμί  μπαγιάτικο χωρίς την κόρα 500 gr

Ντομάτες 2 μέτριες  κομμένες σε μικρούς κύβους

Σκόρδο 4 σκελίδες 

Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι τσαγιού 

Αλάτι 1 κουτ.γλυκού

Ξύδι  από λευκό κρασί 1 κουτ. σούπας 

 

Εκτέλεση

Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια (προς δυνατή φωτιά) ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε  τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
Τις απλώνουμε  ομοιόμορφα και δεν τις ανακατεύουμε. Ψήνουμε  έτσι για 5 περίπου λεπτά, ώστε να φύγουν τα υγρά τους. Αποσύρουμε για να κρυώσουν.

Στο μπλέντερ (ή και στο μούλτι) χτυπάμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι. προσθέτουμε το στυμμένο ψωμί και χτυπάμε λίγο ακόμη ώστε τα υλικά να ενωθούν μεταξύ τους. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι, πιπέρι, ξίδι. Μεταφέρουμε τον πολτό σε μπολ και προσθέτουμε τις ντομάτες.

Ανακατεύουμε πολύ απαλά μέχρι να ενσωματωθεί και το λάδι από τις ντομάτες. Διατηρούμε  το μπολ σε θερμοκρασία δωματίου  ή και στο ψυγείο, αν μας αρέσει η σκορδαλιά δροσερή.

Σερβίρουμε τους τηγανητούς γίγαντες σε πιατέλα και περιχύνουμε  με την σκορδαλιά ντομάτας, προσθέτοντας μερικά φυλλαράκια μαϊντανό!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Πηγή:padespani.com

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »