Γίγαντες τηγανητοί και σκορδαλιά με ντομάτα από την Δονούσα

Τραγανοί γίγαντες τηγανητοί συνοδεία ελαφριάς  σκορδαλιάς με ντομάτα. Αναπάντεχος συνδυασμός σε συνταγή από τη Δονούσα.

Υλικά (για 4 άτομα)

Γίγαντες 1/2 κιλό 

Αλάτι 1 κ. σούπας

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 1 /2 lt περίπου

Μαϊντανός μερικά φυλλαράκια για το σερβίρισμα

Κουρκούτι

Αλεύρι 2 φλ.  για όλες τις χρήσεις

Ελαιόλαδο 1 κ.σούπας

Πάπρικα γλυκιά 1 κ.γλυκού 

Πιπέρι καγιέν 1/8 κ.γλυκού

Αλάτι 1 κ.γλυκού

Σόδα παγωμένη (πολύ κρύα) 1 κουτί

Εκτέλεση

Βάζουμε τους γίγαντες  το προηγούμενο βράδυ να μουλιάσουν σε αρκετό νερό, να τους υπερκαλύπτει. Τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό να βράσουν. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση στα 10 λεπτά περίπου, πετάμε το νερό (στο οποίο θα έχουν βγάλει  πολλούς αφρούς) και αλλάζουμε με  καινούργιο.

Βράζουμε μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν και να τρώγονται, χωρίς να έχουν λιώσει (60 – 80 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βραστεροί είναι).
10 λεπτά πριν την ολοκλήρωση προσθέτουμε αλάτι  δοκιμάζουμε και διορθώνουμε. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ευρύχωρο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι, με τελευταία τη σόδα και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν μέχρι να γίνει ένας  παχύρρευστος χυλός Προσθέτουμε τους βρασμένους γίγαντες.

Σε βαθύ τηγάνι (όχι μεγάλο) ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει πολύ καλά.  Με κουτάλι παίρνουμε έναν-έναν τους γίγαντες και ρίχνουμε στο καυτό λάδι –  λίγους κάθε φορά ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους ,σαν τους λουκουμάδες – 

Διατηρούμε σταθερή την θερμοκρασία σε μέτρια ώστε το λάδι να παραμένει καυτό. Τηγανίζουμε τους γίγαντες για 1-1.5 περίπου λεπτό και τους μεταφέρουμε  σε πιάτο στρωμένο με χάρτινη πετσέτα.  Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τηγανιστεί όλη η ποσότητα.

 

Σκορδαλιά ντομάτας

Ψωμί  μπαγιάτικο χωρίς την κόρα 500 gr

Ντομάτες 2 μέτριες  κομμένες σε μικρούς κύβους

Σκόρδο 4 σκελίδες 

Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι τσαγιού 

Αλάτι 1 κουτ.γλυκού

Ξύδι  από λευκό κρασί 1 κουτ. σούπας 

 

Εκτέλεση

Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια (προς δυνατή φωτιά) ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε  τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
Τις απλώνουμε  ομοιόμορφα και δεν τις ανακατεύουμε. Ψήνουμε  έτσι για 5 περίπου λεπτά, ώστε να φύγουν τα υγρά τους. Αποσύρουμε για να κρυώσουν.

Στο μπλέντερ (ή και στο μούλτι) χτυπάμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι. προσθέτουμε το στυμμένο ψωμί και χτυπάμε λίγο ακόμη ώστε τα υλικά να ενωθούν μεταξύ τους. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι, πιπέρι, ξίδι. Μεταφέρουμε τον πολτό σε μπολ και προσθέτουμε τις ντομάτες.

Ανακατεύουμε πολύ απαλά μέχρι να ενσωματωθεί και το λάδι από τις ντομάτες. Διατηρούμε  το μπολ σε θερμοκρασία δωματίου  ή και στο ψυγείο, αν μας αρέσει η σκορδαλιά δροσερή.

Σερβίρουμε τους τηγανητούς γίγαντες σε πιατέλα και περιχύνουμε  με την σκορδαλιά ντομάτας, προσθέτοντας μερικά φυλλαράκια μαϊντανό!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Πηγή:padespani.com

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »