“Η Εστίαση αποτελεί βασικό κλάδο για την οικονομία της χώρας και του Τουρισμού”Ο chef Στράτος Ιωσηφέλλης μιλάει στο Foodme!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Πολύ νέος αλλά πολύ δραστήριος, με αγάπη στον τόπο του τη Λέσβο ανάδειξη και στήριξη των τοπικών της προϊόντων,με σπουδές στην Le Monde, παρακολούθηση πολλαπλών σεμιναρίων, μέλος του Chef academy of Greece και του ΙΕΓ, chef σε καλά Εστιατόρια Εστίασης και consultant chef στο Ελληνικό Πρωινό του ΞΕΕ, ο Στράτος Ιωσηφέλλης μιλάει στο Foodme!
 

Η συνέντευξη μου με τον αγαπητό chef Στράτο Ιωσηφέλλη ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολη λόγω συνθηκών.
Όμως τελικά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο,όταν το σύμπαν συνωμοτεί!

Καλησπέρα κύριε Ιωσηφέλλη ευχαριστώ πολύ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μου. Θα ήθελα σαν αρχή να μου πείτε που ζήσατε που μεγαλώσατε ?

Εγώ ευχαριστώ κυρία Προύζου για την πρόσκληση. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μεσότοπο της Λέσβου. Ένα νησί που εκτός τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές του, παράγει εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και έχει παράδοση στην Γαστρονομία.Οι κάτοικοι του διατηρούν μέχρι και σήμερα τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, θέλοντας να τα μεταδώσουν με αγάπη σε κάθε επισκέπτη τους.

Πως άρχισε για εσάς αυτή η γνωριμία με την αγάπη που λέγεται Γαστρονομία?

Η μαγειρική μπήκε στη ζωή μου από μικρή ηλικία, μέσα από την οικογενειακή επιχείρηση, το καφέ- ψησταριά “Ο Πάλλας” στην πλατεία του χωριού που υφίσταται μέχρι και σήμερα. Έτσι από τα δέκα μου χρόνια σχεδόν, δίπλα στις γιαγιάδες, την μητέρα και τον πατέρα μου είχα τα πρώτα μαγειρικά ερεθίσματα. Στα 18 μου, αποφάσισα να αφήσω πίσω το νησί μου για να έρθω στην Αθήνα ώστε να σπουδάσω μαγειρική τέχνη.

Η Αθήνα ήταν λοιπόν πρό-σ-κληση για εσάς! Σπουδάσατε στην Le Monde από ότι γνωρίζω!

Ακριβώς.Ο κύριος τίτλος σπουδών μου είναι Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης του Institute of hotel & tourism studies “Le Monde”, λαμβάνοντας και την αντίστοιχη πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης ως Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης του ΟΕΕΚ. Ωστόσο έχω επιπλέον αποφοιτήσει από την Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών (Βεβαίωση Κρεοπώλη και Εκδοροσφαγέα), ενώ έχω επίσης πιστοποιητικό εκπαιδευτικής επάρκειας ως  Εκπαιδευτής Ενήλικων μη τυπικής εκπαίδευσης .

Παράλληλα έχετε παρακολουθήσει σεμινάρια?

Βεβαίως.  Εχω παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια όπως: «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων Ι : HACCP, Εφαρμοσμένο HACCP Επιπέδου 2, ISO 22000 & HACCP, ISO 14001 & ISO 9001,  Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κε.Δε.Βι.Μ.2), Μοριακή Γαστρονομία, τεχνικές sous vide (Μαγειρεύοντας σε κενό αέρος), Διεθνής Κουζίνα 1ο κύκλος (Βραζιλιάνικη- Μεξικάνικη- Καραϊβικής- Νότιας Αφρικής), διεθνής Κουζίνα 2ο κύκλος (Ουγγαρέζικη- Πολωνέζικη- Ρωσική), Διεθνής Κουζίνα 3ο κύκλος (Αγγλική- Γαλλική- Γερμανική- Ιταλική- Ισπανική), Διεθνής Κουζίνα 4ο κύκλος (Ινδική- Περσική- Κινέζικη- Ταυλανδέζικη) και πολλές άλλες ενότητες σεμιναρίων.

Είμαι επίσης Επίλεκτο Μέλος της Ελληνικής  Ακαδημίας Αρχιμαγείρων και Ελληνικής Ακαδημίας γαστρονομίας (Chef academy of Greece)- και του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας – ΙΕΓ.  

Κάνετε κάτι που αγαπάτε πολύ, πόσο εφικτό είναι λόγω τόσο πολλών υποχρεώσεων να διδάσκετε παράλληλα?

Αυτό που είπατε το αγαπάω πολύ και τα συνδυάζω. Τα  τελευταία 8 χρονιά εργάζομαι παράλληλα ως καθηγητής στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και εισηγητής σε σεμινάρια γαστρονομίας, παιδικής και ειδικής διατροφής αναφορικά με την κοιλιοκάκη και τον διαβήτη (Sugar and Gluten  Free) που ξεκινήσαμε μαζί με τον φίλο και συνεργάτη, Pastry Chef, Οδυσσέα Μάτσια.

Σε ποια Εστιατόρια έχετε εργαστεί?

Έχω εργαστεί ως Chef στο Bistro “Quartier d’Athènes”, στη Μπυραρία “Beer on us”, ως sous-chef στο Bar-Restaurant « Διόσκουροι » με τον Chef Δημήτρη Πολίτη, στο Bar-Restaurant «Ακρωτήρι» με τον Chef Αχιλλέα Παπαχρήστο. Εργάστηκα για πολλά χρόνια στο Bar-Restaurant “Baraonda” , ξεκινώντας από γ μάγειρας και φτάνοντας στην θέση του sous-chef, δίπλα τον Chef Μιχάλη Ντουέτα, έναν από τους ανθρώπους που μου έδειξε πως να γίνω καλύτερος μάγειρας και επαγγελματίας.

Που σας βρίσκουμε όταν με το καλό ανοίξουν τα καταστήματα Εστίασης?

Τελευταία εργάζομαι ως chef στο εστιατόριο «Αθηναϊκόν» της οδού Μητροπόλεως διοχετεύοντας στη μαγειρική μου τα χρώματα και τις μυρωδιές της μεσογειακής κουζίνας, από την οποία και εμπνέομαι , με δημιουργικό οίστρο και πρωτοτυπία. Η εμπειρία μου πλέον, σε  πλήθος επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης (εστιατόρια, catering, ξενοδοχεία) μου επέτρεψε να ασχοληθώ με την εκπαίδευση των μελλοντικών συναδέλφων .

Σας γνώρισα σαν consultant chef στο Ελληνικό Πρωινό του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Πείτε μου για αυτήν την εμπειρία σας!

Ευχαρίστως. Εδώ και ένα χρόνο διατελώ ως consultant chef στο πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό του ΞΕΕ στις εκθέσεις Xenia , Food Expo, και Horeca. Γεγονός που μου επέτρεψε να έρθω σε επαφή και να συνεργαστώ με πολλούς μικρούς παραγωγούς. Η γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα αποτελεί έμπνευση για την δημιουργία νέων συνταγών ή για την αναμόρφωση παλαιότερων, ακολουθώντας πάντα την λαογραφική παράδοση.

Πόσο ο τόπος σας,οι ρίζες σας βρίσκονται στο πρόγραμμα σας λόγω των  πολλών υποχρεώσεων σας στην Αθήνα.Τον επισκέπτεστε συχνά?

Δεν ξεχνώ ποτέ τις ρίζες μου και σε κάθε ευκαιρία επιστρέφω στον τόπο μου, συμμετέχοντας πλέον ως επαγγελματίας τόσο στην οικογενειακή επιχείρηση, όσο και σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα που αφορούν την τοπική κουζίνα.

Κλείνοντας αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση θα θέλαμε μια ευχή σας.

Εύχομαι η εστίαση να μην είναι το μεγάλο θύμα της νέας κανονικότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους σε αυτήν, τους επιχειρηματίες, καθώς και την ίδια την οικονομία της χώρας, καθώς αποτελεί βασικό κλάδο του Τουρισμού. Πιστεύω πως οι αρμόδιοι θα βρούν την χρυσή τομή, με γνώμονα πάντα την δημόσια υγεία.

Σας ευχαριστώ!

Foodme.gr

mood_bad
 • Κανένα σχόλιο ακόμα.
 • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

  Πρόσφατα άρθρα

  Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

  Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

  Περισσότερα »

  Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

  Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

  Περισσότερα »

  Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

  Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

  Περισσότερα »

  Καρπάθικος μπακλαβάς

  Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

  Περισσότερα »