Η γαλέτα των Βασιλιάδων ” La Galette des Rois “

La Galette des Rois

Τα Θεοφάνεια στη Γαλλία γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου μαζί με την παραδοσιακή γιορτή
 «Η γαλέτα των Βασιλιάδων». (La Galette des Rois).
Οι βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων γεμίζουν με νόστιμες πίτες με  χρυσά στέμματα από πάνω!
Είναι σαν τη δική μας βασιλόπιτα αλλά εντελώς διαφορετική σε γεύση. Έχει τραγανό φύλλο και γέμιση από κρέμα με αμύγδαλα ή άλλες φορές μαρμελάδα, μήλο, μείγμα φρούτων ή σοκολάτα.
Η παράδοσή της επέζησε από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Μεσαίωνα και τη Γαλλική Επανάσταση.

La Fête des Rois – Peinture de Gabriel Metsu

Προέρχεται από τη ρωμαϊκή γιορτή Σατουρνάλια, που κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας γιορτάζονταν τέλος Δεκεμβρίου προς αρχές Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια των Σατουρναλίων μοίραζαν στους σκλάβους ένα γλυκό με ένα κουκί μέσα. Όποιος το έβρισκε γινόταν για μια μέρα “βασιλιάς” και όλες του οι επιθυμίες πραγματοποιούνταν (μόνο για μία ημέρα).

Η Galette des Rois κόβεται σε όσα κομμάτια είναι και οι παρευρισκόμενοι με επιπλέον ένα, το κομμάτι του φτωχού, για τον πρώτο φτωχό που θα περάσει ή βρίσκεται εκεί κοντά. Ο μικρότερος στο τραπέζι, κρυμμένος κάτω από το τραπέζι για να μη βλέπει, υποδεικνύει ποιος θα πάρει κάθε κομμάτι που κόβεται. Ένα τυχερό γούρι, une fève όπως το λένε οι Γάλλοι, βρίσκεται κρυμμένο μέσα στην πίτα όπως το δικό μας φλουρί. Αρχικά ήταν ένα φασόλι, αλλά από το τέλος του 14ου αιώνα αντικαταστάθηκε με ένα πορσελάνινο ή πλαστικό ανθρωπάκι ή ζώο.
Η ποικιλία των τυχερών γουριών σήμερα είναι τόσο μεγάλη που πολλοί το έχουν κάνει χόμπι και τα συλλέγουν. Είναι το λεγόμενο favophilie. Όποιος βρει το γούρι είναι το τυχερό άτομο, ο βασιλιάς ή η βασίλισσα. Και όποιος το βρει πρέπει να διαλέξει τον Βασιλιά ή τη Βασίλισσα του, ρίχνοντας το τυχερό γούρι στο ποτήρι του κρασιού του.

Foodme.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Ρόδος!Το άλλο νησί της ομορφιάς(l’ autre île de Beauté).Αφιέρωμα- ύμνος- από Γάλλους δημοσιογράφους

    Ένα αφιέρωμα που υμνεί την Ρόδο και τους κατοίκους της έκανε ο Γάλλος δημοσιογράφος Loïc Chenevas – Paule στην περιφερειακή ημερήσια εφημερίδα “La Provence” με

    Περισσότερα »

    Μελιτζανοσαλάτα σε φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς και τυρί φέτα.Δια χειρός chef Δημήτρη Κουλλιά

    Μελιτζάνα αγάπη μου! Όποιος δεν έχει γευθεί το κηπευτικό που αποτελεί  ασπίδα του οργανισμού μας και συγκαταλέγεται στην dream team  της διατροφής μας απλά…χάνει! Στα

    Περισσότερα »

    Καρδιά μάλαμα η Κάσος

    Ένα ταξίδι στην Κάσο ειναι ένα ταξίδι στον χρόνο που δεν την έχει αγγίξει. Μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε την γνησιότητα της.. Τους ανθρώπους,

    Περισσότερα »

    Ροφός στιφάδο δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου. Παραδοσιακή συνταγή Σκοπέλου

    Γεύσεις που μας ταξιδεύουν , αρώματα που μας θυμίζουν ελληνικό νησί και θάλασσα. Ο ροφός στιφάδο είναι ένα “γλύκισμα” φαγητό , παραδοσιακό της Σκοπέλου. Η

    Περισσότερα »