Η γαλέτα των Βασιλιάδων ” La Galette des Rois “

La Galette des Rois

Τα Θεοφάνεια στη Γαλλία γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου μαζί με την παραδοσιακή γιορτή
 «Η γαλέτα των Βασιλιάδων». (La Galette des Rois).
Οι βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων γεμίζουν με νόστιμες πίτες με  χρυσά στέμματα από πάνω!
Είναι σαν τη δική μας βασιλόπιτα αλλά εντελώς διαφορετική σε γεύση. Έχει τραγανό φύλλο και γέμιση από κρέμα με αμύγδαλα ή άλλες φορές μαρμελάδα, μήλο, μείγμα φρούτων ή σοκολάτα.
Η παράδοσή της επέζησε από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Μεσαίωνα και τη Γαλλική Επανάσταση.

La Fête des Rois – Peinture de Gabriel Metsu

Προέρχεται από τη ρωμαϊκή γιορτή Σατουρνάλια, που κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας γιορτάζονταν τέλος Δεκεμβρίου προς αρχές Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια των Σατουρναλίων μοίραζαν στους σκλάβους ένα γλυκό με ένα κουκί μέσα. Όποιος το έβρισκε γινόταν για μια μέρα “βασιλιάς” και όλες του οι επιθυμίες πραγματοποιούνταν (μόνο για μία ημέρα).

Η Galette des Rois κόβεται σε όσα κομμάτια είναι και οι παρευρισκόμενοι με επιπλέον ένα, το κομμάτι του φτωχού, για τον πρώτο φτωχό που θα περάσει ή βρίσκεται εκεί κοντά. Ο μικρότερος στο τραπέζι, κρυμμένος κάτω από το τραπέζι για να μη βλέπει, υποδεικνύει ποιος θα πάρει κάθε κομμάτι που κόβεται. Ένα τυχερό γούρι, une fève όπως το λένε οι Γάλλοι, βρίσκεται κρυμμένο μέσα στην πίτα όπως το δικό μας φλουρί. Αρχικά ήταν ένα φασόλι, αλλά από το τέλος του 14ου αιώνα αντικαταστάθηκε με ένα πορσελάνινο ή πλαστικό ανθρωπάκι ή ζώο.
Η ποικιλία των τυχερών γουριών σήμερα είναι τόσο μεγάλη που πολλοί το έχουν κάνει χόμπι και τα συλλέγουν. Είναι το λεγόμενο favophilie. Όποιος βρει το γούρι είναι το τυχερό άτομο, ο βασιλιάς ή η βασίλισσα. Και όποιος το βρει πρέπει να διαλέξει τον Βασιλιά ή τη Βασίλισσα του, ρίχνοντας το τυχερό γούρι στο ποτήρι του κρασιού του.

Foodme.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »

    Μελιτερά , το ευωδιαστό παραδοσιακό γλυκό της Ανάφης

    Ανάφη !Ενας κρυφός παράδεισος δίπλα στην τουριστική Σαντορίνη, που διατηρεί αναλλοίωτη την γοητεία του με τα λιθόστρωτα ατμοσφαιρικά φωτισμένα καλντερίμια της Χώρας, τον Κάλαμο,  –

    Περισσότερα »

    Γεμιστό κολοκυθάκι του Αιγαίου με πιπεριές, λουκάνικο και βολάκι Τήνου από την chef Γεωργία Κουτσούκου

    Τήνος!Το νησί της Παναγιάς με την ξεχωριστή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις πεντακάθαρες αμμουδιές , τους απίστευτους περιστερώνες χτισμένους σε απάνεμα σημεία , τα πολιτιστικά της φεστιβάλ

    Περισσότερα »