Όποιος επισκεφτεί την Αμοργό θα καταλάβει αμέσως γιατί η ταινία Απέραντο Γαλάζιο γυρίστηκε εδώ. Η θέα της θάλασσας του Αιγαίου αφοπλιστική ενώ οι παραλίες της  με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά και τις σπηλιές τους , μαγικές.
Η Χώρα χτισμένη στο κέντρο του νησιού ανάμεσα σε μικρούς λόφους ,αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη χώρα των Κυκλάδων.Τα μικρά κατάλευκα σοκάκια της,  στολισμένα με ανθισμένες βουκαμβίλιες , τα παραδοσιακής  αρχιτεκτονικής σπίτια ,τα παραδοσιακά καφενεία αλλά και οι σκιερές πλατείες της μας προσκαλούν να αφεθούμε  στη μαγεία της.
Με 2 λιμάνια , τα Κατάπολα και την Αιγιάλη ,3 πανέμορφα χωριά  τα Θολάρια, τη Λαγκάδα και τον Ποταμό και την Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας , αυτό το θαύμα της φύσης που ειναι ορατή μόνο από την θάλασσα  η Αμοργός καμαρώνει στο Αιγαίο και ανταμείβει  κάθε επισκέπτη.
Η κουζίνα της απλή αλλά πεντανόστιμη , με συνταγές όπου πρωταγωνιστεί το κατσικίσιο κρέας  αλλά και τα ψάρια
Δεν θα ξεχάσουμε να δοκιμάσουμε Αμοργιανό πατατάτο, χορτόπιτες, ομελέτα με καβουρμά, κακαβιά,μεθυσμένα Αμοργιανά, ξυδάτο, ξεροτήγανα,αμοργιανό φάβα ή μαγείρεμα , παστέλι και φυσικά ψημένη ρακή.

Πεντανόστιμη , θαλασσινή κακαβιά  από την Αμοργό. Από τα  πιο ωραία Αιγαιοπελαγίτικα πιάτα, η κακκαβιά με τα ολόφρεσκα ψάρια  είναι το φαγητό του ψαρά, νησιώτικο, ελληνικό,  που αγαπούν όλοι.

 

                                      
Υλικά: 

Ελαιόλαδο 1 ½ φλιτζάνι 

Κρεμμύδια 3

Πατάτες 2

Πετρόψαρα διάφορα 1 ½ κιλό  – και μικροί σκορπιοί-

Χυμός από 2-3 λεμόνια

Αλάτι

 

Πιπέρι

Μαϊντανός   

Λάδι     

                                                                                      

Εκτέλεση

 

Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πασπαλίζουμε με λεμόνι και τα αλατίζουμε.  Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πατάτα στα τέσσερα. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια και την πατάτα.Τα βράζουμε για 15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα για να μαλακώσουν. Αφού βράσουν τοποθετούμε τα ψάρια στρώσεις – στρώσεις, αρχίζοντας πρώτα από τα μεγάλα.

Αλατίζουμε ξανά τα ψάρια σε κάθε στρώση χωριστά. Στη συνέχεια ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα τόσο όσο να σκεπάζει τα ψάρια, βράζουμε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε το λαδολέμονο, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, βγάζουμε τα ψάρια με μια τρυπητή κουτάλα και σουρώνουμε την σούπα.
Την σερβίρουμε στα πιάτα και χωριστά  τα ψάρια περιχύνοντας τα με το λαδολέμονο και τον μαϊντανό.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »