Όποιος επισκεφτεί την Αμοργό θα καταλάβει αμέσως γιατί η ταινία Απέραντο Γαλάζιο γυρίστηκε εδώ. Η θέα της θάλασσας του Αιγαίου αφοπλιστική ενώ οι παραλίες της  με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά και τις σπηλιές τους , μαγικές.
Η Χώρα χτισμένη στο κέντρο του νησιού ανάμεσα σε μικρούς λόφους ,αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη χώρα των Κυκλάδων.Τα μικρά κατάλευκα σοκάκια της,  στολισμένα με ανθισμένες βουκαμβίλιες , τα παραδοσιακής  αρχιτεκτονικής σπίτια ,τα παραδοσιακά καφενεία αλλά και οι σκιερές πλατείες της μας προσκαλούν να αφεθούμε  στη μαγεία της.
Με 2 λιμάνια , τα Κατάπολα και την Αιγιάλη ,3 πανέμορφα χωριά  τα Θολάρια, τη Λαγκάδα και τον Ποταμό και την Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας , αυτό το θαύμα της φύσης που ειναι ορατή μόνο από την θάλασσα  η Αμοργός καμαρώνει στο Αιγαίο και ανταμείβει  κάθε επισκέπτη.
Η κουζίνα της απλή αλλά πεντανόστιμη , με συνταγές όπου πρωταγωνιστεί το κατσικίσιο κρέας  αλλά και τα ψάρια
Δεν θα ξεχάσουμε να δοκιμάσουμε Αμοργιανό πατατάτο, χορτόπιτες, ομελέτα με καβουρμά, κακαβιά,μεθυσμένα Αμοργιανά, ξυδάτο, ξεροτήγανα,αμοργιανό φάβα ή μαγείρεμα , παστέλι και φυσικά ψημένη ρακή.

Πεντανόστιμη , θαλασσινή κακαβιά  από την Αμοργό. Από τα  πιο ωραία Αιγαιοπελαγίτικα πιάτα, η κακκαβιά με τα ολόφρεσκα ψάρια  είναι το φαγητό του ψαρά, νησιώτικο, ελληνικό,  που αγαπούν όλοι.

 

                                      
Υλικά: 

Ελαιόλαδο 1 ½ φλιτζάνι 

Κρεμμύδια 3

Πατάτες 2

Πετρόψαρα διάφορα 1 ½ κιλό  – και μικροί σκορπιοί-

Χυμός από 2-3 λεμόνια

Αλάτι

 

Πιπέρι

Μαϊντανός   

Λάδι     

                                                                                      

Εκτέλεση

 

Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πασπαλίζουμε με λεμόνι και τα αλατίζουμε.  Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πατάτα στα τέσσερα. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια και την πατάτα.Τα βράζουμε για 15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα για να μαλακώσουν. Αφού βράσουν τοποθετούμε τα ψάρια στρώσεις – στρώσεις, αρχίζοντας πρώτα από τα μεγάλα.

Αλατίζουμε ξανά τα ψάρια σε κάθε στρώση χωριστά. Στη συνέχεια ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα τόσο όσο να σκεπάζει τα ψάρια, βράζουμε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε το λαδολέμονο, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, βγάζουμε τα ψάρια με μια τρυπητή κουτάλα και σουρώνουμε την σούπα.
Την σερβίρουμε στα πιάτα και χωριστά  τα ψάρια περιχύνοντας τα με το λαδολέμονο και τον μαϊντανό.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »