Συνταγή από Λέρο δια χειρός μάγειρα Χρήστου Μπούτση
Υλικά
- 1 κιλό καλαμαράκια
- 2 φλιτζανάκια ρύζι
- 1 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Λίγο δυόσμο
- Λίγο χυμό λεμονιού
- 1/2 ποτήρι λάδι
- Πιπέρι – αλάτι πολύ λίγο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 ντομάτες
- 3 πατάτες
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια
Ψιλοκόβουμε τα μουστάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι σε σιγανή φωτιά να βγάλουν το νερό τους ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Βάζουμε στο λάδι να καβουρδιστούν τα καλαμαράκια και αφού ροδίσουν ρίχνουμε το κρεμμυδάκι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Σκεπάζουμε και το τηγάνι να μην πετάγεται το λάδι. Ρίχνουμε το ρύζι, το δυόσμο το πελτέ ντομάτας και <σβήνουμε>με χυμό λεμονιού.
Αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται!! Ρίχνουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου να χυλώσει.
Στη γάστρα μας κόβουμε φέτες πατάτας και καλύπτουμε το πάτο και τοποθετούμε και ντομάτα πάνω από αυτές. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια όχι πάρα πολύ και τα κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ή παραπάνω γέμιση στην αρχή ή πατάτες σε μισοφέγγαρο δημιουργώντας έτσι έξτρα γέμιση για το σερβίρισμα μας. Ρίχνουμε λίγο νερό στο τηγάνι καθαρίζουμε με κουτάλα για να πάρουμε τα αρώματα και περιχύνουμε τα καλαμάρια.
Να προσέξουμε να είναι σκεπασμένα με νερό. Για περισσότερα αρώματα και δροσιά τοποθετούμε πάλι φέτες ντομάτας από τη πάνω μεριά.
Τα τοποθετούμε στο φούρνο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C 10 λεπτά πάνω κάτω για μισή ώρα και κάτι παραπάνω ή ανάλογα με τη κάθε νοικοκυρά πως έχει συνηθίσει το φούρνο της.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Πρόσθεσε ένα σχόλιο