Καλαμαράκια γεμιστά στη γάστρα

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Συνταγή από Λέρο δια χειρός μάγειρα Χρήστου Μπούτση

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμαράκια
  • 2 φλιτζανάκια ρύζι
  • 1 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Λίγο δυόσμο
  • Λίγο χυμό λεμονιού
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • Πιπέρι – αλάτι πολύ λίγο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 ντομάτες
  • 3 πατάτες

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια

Ψιλοκόβουμε τα μουστάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι σε σιγανή φωτιά να βγάλουν το νερό τους ανακατεύοντας κάθε τόσο.

Βάζουμε στο λάδι να καβουρδιστούν τα καλαμαράκια και αφού ροδίσουν ρίχνουμε το κρεμμυδάκι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.

Σκεπάζουμε και το τηγάνι να μην πετάγεται το λάδι. Ρίχνουμε το ρύζι, το δυόσμο το πελτέ ντομάτας και <σβήνουμε>με χυμό λεμονιού.

Αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται!! Ρίχνουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου να χυλώσει.

Στη γάστρα μας κόβουμε φέτες πατάτας και καλύπτουμε το πάτο και τοποθετούμε και ντομάτα πάνω από αυτές. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια όχι πάρα πολύ και τα κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.

Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ή παραπάνω γέμιση στην αρχή ή πατάτες σε μισοφέγγαρο δημιουργώντας έτσι έξτρα γέμιση για το σερβίρισμα μας. Ρίχνουμε λίγο νερό στο τηγάνι καθαρίζουμε με κουτάλα για να πάρουμε τα αρώματα και περιχύνουμε τα καλαμάρια.

Να προσέξουμε να είναι σκεπασμένα με νερό. Για περισσότερα αρώματα και δροσιά τοποθετούμε πάλι φέτες ντομάτας από τη πάνω μεριά.

Τα τοποθετούμε στο φούρνο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C 10 λεπτά πάνω κάτω για μισή ώρα και κάτι παραπάνω ή ανάλογα με τη κάθε νοικοκυρά πως έχει συνηθίσει το φούρνο της.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »