Κανένα τρόφιμο στα σκουπίδια

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Ο πλανήτης αλλάζει και μαζί μ ‘αυτόν και οι καθημερινές μας συνήθειες .Mπορεί η κρίση  να πυροδότησε την ανάγκη να κάνουμε οικονομία στα τρόφιμα  , σπαταλώντας όμως το φαγητό  έχουμε ηθική ευθύνη προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που μοχθούν για να φτάσουν τα προϊόντα στο τραπέζι μας, τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, την ίδια τη Γη και το περιβάλλον καθώς το 8% της μόλυνσης παγκοσμίως συνδέεται με το “food waste” δλδ τα απόβλητα τροφίμων.

Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί. Μόνο στην Ευρώπη  πάνω από 90.000 τόνοι φαγητού οδηγούνται στα σκουπίδια με κόστος 145 δις τον χρόνο ενώ υπολογίζεται πως κάθε κάτοικος  της γηραιάς Ηπείρου πετάει περίπου 70 κιλά. Στις Η.Π.Α οι αριθμοί ανέρχονται σε 60.000 τόνους ετησίως με σπατάλη 160 δις δολάρια!

Υπάρχει μια μορφή “μανίας” να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά αψεγάδιαστα , με αποτέλεσμα αυτά που είναι ελαφρώς χτυπημένα να μένουν στο χωράφι  χωρίς να φτάνουν στο ράφι ποτέ! Στον αντίποδα αυτής της τάσης  έχουν δημιουργηθεί οργανώσεις  με σκοπό την κατανάλωση των  “άσχημων” φρούτων και λαχανικών! Πολλά μεγάλα super market σε όλη την Ευρώπη στηρίζουν αυτή την προσπάθεια με τα γαλλικά να κρατούν τα σκήπτρα.
Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που από τον Φεβρουάριο του 2016 απαγόρευσε δια νόμου“French law forbids food waste by supermarkets”, The Guardian στα σουπερμάρκετ να πετάνε τρόφιμα. Είναι πλέον υποχρεωμένα να υπογράφουν συμβόλαια με ΜΚΟ και Τράπεζες Τροφίμων, οι οποίες παραλαμβάνουν τα τρόφιμα που περισσεύουν και τα διαθέτουν σε όσους έχουν ανάγκη.

 

Δείτε το άρθρο εδώ:

https://insidestory.gr/article/food-waste?token=L8NTZ06K1B&utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=throwback&utm_content=article%2Ffood-waste&fbclid=IwAR1A5UYjYPOEZuV3TzMQl7DnADNKkDtqPcuIN8eBa

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Οι νησιώτες του Αιγαίου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θαλασσόλυκοι σε επικίνδυνες αποστολές!

    Θαλασσόλυκοι οι νησιώτες μας του Αιγαίου , στήριξαν εν καιρώ Β Παγκοσμίου πολέμου επιχειρήσεις  με διαφυγή και αντίσταση! Με βάρκες κανονικές ή αυτοσχέδιες που έκρυβαν

    Περισσότερα »

    Πουρές γλυκοπατάτας με καρύδια πεκάν και δεντρολίβανο, δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Αγαπάμε γλυκοπατάτες  αυτό το τόσο γευστικό αλλά και θρεπτικό λαχανικό. Πλούσιες σε καροτενοειδή ,βιταμίνη Β5 και βιταμίνη Α που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό  και σχετίζεται με

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »