Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Από το βιβλίο “Μακριά Μυρωδιά,η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου “

Συγγραφέας και chef Γιώργος Τρουμούχης

 

Aπό τα αρχαιότερα πλάσματα της γης το ταπεινό σαλιγκάρι, είναι μοναδική περίπτωση τροφής υψηλής διατροφικής αξίας και χημικού πλούτου. Από την αρχαιότητα συνήθιζαν την εκτροφή τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις αυλές. Η κατανάλωση τους αποτέλεσε σημαντικό διατροφικό παράγοντα επιβίωσης σε πολύ δύσκολες εποχές. Με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές οι άνθρωποι σε όλα τα χωριά ξεχύνονταν στα χωράφια για να συλλέξουν τα σαλιγκάρια, αφού πέρα από βιοποριστικούς λόγους και τις οικονομικές δυσκολίες, αποτελούσε και εκλεκτό μεζέ. Η πλούσια χλωρίδα της ροδίτικης γης σε αρωματικά φυτά και βότανα πρόσδιδε στα σαλιγκάρια εξαιρετική γεύση.

Καλαούροι, χοχλιοί, καραβόλοι είναι ονομασίες που συναντάμαι στα χωριά.

Περιβολάριδες, χωματάδες ορισμένα από τα είδη ανάλογα με το που τους βρίσκουμε και την εποχή, με διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος. Συνόδευαν αρκετά φαγητά κατσαρόλας, με βάση τα άγρια χόρτα, την ντομάτα, τα κρεμμύδια, τον τραχανά και το περγούρι. Σε περιόδους νηστείας κατείχαν εξέχουσα θέση στο τραπέζι αλλά και ο τέλειος μεζές για τη σούμα που έπαιρναν μαζί τους στα καφενεία. Άξιο αναφοράς είναι οι καραβόλοι με πασταχιούτα, όπου έβραζαν τους περιβολάριδες, αφαιρούσαν το κέλυφος και τους μαγείρευαν με πλαστά μακαρόνια. Kαι οι χωματάδες με μελιτζάνες γιαχνί με ρύζι.
 
 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
 
Τοποθετούμε τους καραβόλους σε ένα μεγάλο καλάθι για να αερίζονται και τους σκεπάζουμε από πάνω. Βάζουμε μέσα κλαδάκια από θυμάρι για να ανεβαίνουν ελεύθερα. Τους ραντίζουμε με αλεύρι για να βγάλουν όλες τις ακαθαρσίες τους. Τους αφήνουμε για 2-3 ημέρες και τους πλένουμε πολλές φορές, τρίβοντάς τους, με λεμόνι και αλάτι. Έπειτα τους βράζουμε αρκετά αφαιρώντας τον αφρό. Τους ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό και με ένα μαχαιράκι κόβουμε το πίσω μέρος από το όστρακό τους. Τους πλένουμε ξανά και τους τρίβουμε με αλάτι και λεμόνι. Τους βάζουμε να βράσουν ξανά μέχρι να μαλακώσουν και τους ξεπλένουμε.
 

ΥΛΙΚΑ

 

1 κιλό καραβόλοι
3 κρεμμύδια μεγάλα ξερά χοντροκομμένα
1 ματσάκι μισκόχορτο κομμένο
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κούπα ελαιόλαδο
2 μικρές καυτερές πιπερίτσες
1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
1 κιλό σεύκλα καθαρισμένα

Ανθός αλατιού

 

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να κάψει. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το μισκόχορτο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την ντομάτα. Τσιγαρίζουμε για ακόμη 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τους καραβόλους, αλάτι, τις πιπερίτσες ψιλοκομμένες, μία κούπα νερό και ανακατεύουμε. Κόβουμε τα χόρτα σε χοντρά κομμάτια. Αφού βράσουν για 20 λεπτά οι καραβόλοι, ρίχνουμε τα χόρτα και ανακατεύουμε. Βράζουμε για ακόμη 15 λεπτά.
Καλή επιτυχία
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »