Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος!
Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες και διαδρομές με εντυπωσιακή θέα στο πέλαγος. 

Τα κεντρικά και βόρεια τμήματα της έχουν ανακηρυχθεί περιοχές Natura λόγω του φυσικού τους πλούτου. 

Η κουζίνα της  γεμάτη από παραδοσιακές συνταγές. Οι γυναίκες του νησιού μέχρι και σήμερα με τις παραδοσιακές τους φορεσιές πλάθουν και φουρνίζουν το φημισμένο ψωμί τους σε φούρνο παραδοσιακό και σε πολλές εκδοχές! .Ψωμί με κύμινο, κρεμμύδι, μαύρο σουσάμι, Χριστόψωμο, ζυμωτό με μαστίχα και γαρύφαλλα .

Μακαρούνες (χειροποίητα ζυμαρικά) , κρέας οφτό ,μανούλι (κατσικίσιο τυρί), κολοκυθοανθοί ,ζιμπίλια, ξεροτήξανα, κρίθαμο, γλυκά του κουταλιού και μπακλαβάς καρπάθικος είναι μόνο κάποιοι από τους μικρούς θησαυρούς της ντόπιας παράδοσης!
Ο Καρπάθικος μπακλαβάς είναι ιδιαίτερος γιατί χρησιμοποιούν λάδι αντί βούτυρο ,τηγανίζουν τη ζύμη και ρίχνουν μαστίχα στο σιρόπι. Όλα αυτά δίνουν ένα αποτέλεσμα  μοναδικό και εξαιρετικά νόστιμο!

Υλικά

 

Αλεύρι σταρένιο 2 ½ κιλά 

 

Ελαιόλαδο 2 ½ ποτήρια 

 

Νερό  3½ ποτήρια 

 

Χυμός από 2 πορτοκάλια

 

Κανέλα

 

Μαστίχα για μυρωδιά

 

Αλάτι 2 κουταλάκια 

 

Για το σιρόπι

 

Μέλι 1 ποτήρι 

 

Ζάχαρη 1 ποτήρι 

 

Νερό 2 ποτήρια 

 

Χυμός από 1 λεμόνι  και η φλούδα του

 

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε  2 ½ κιλά αλεύρι σιταρένιο με το κόσκινο του μπακλαβά και περνάμε μόνο το ψιλό αλεύρι σε μία λεκάνη.

Συνεχίζουμε με το ελαιόλαδο. Το ρίχνουμε σε  άλλη λεκάνη μαζί με το νερό και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον χυμό των πορτοκαλιών, το αλάτι, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν ένα σώμα.

Χύνουμε το υγρό λίγο-λίγο στην λεκάνη που είναι το αλεύρι και ζυμώνουμε σιγά-σιγά με τρόπο που η ζύμη να είναι ξερή σαν του ψωμιού. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό. Αφού το ζυμώσουμε καλά παίρνουμε ένα κομμάτι που να χωράει στη παλάμη μας και την τρίβουμε 10 λεπτά το λιγότερο, στο σοφρά (χαμηλό τραπέζι σε σχήμα κυλίνδρου) αλλιώς στο τραπέζι μας.

Το κομμάτι αυτό το κάνουμε σαν μια στρογγυλή πίττα και το ανοίγουμε σε φύλλο με το ξυλίκι (πλάστης). Κατόπιν  το τυλίγουμε στο ξυλίκι και αφού το ξεπεράσουμε μένει το φύλλο  και το κόβουμε σε κομμάτια λοξά. Τις δίπλες του κομματιού, τις ενώνουμε στις άκρες και τις σφίγγουμε για να γίνει σωστό το σχήμα του μπακλαβά (δηλαδή ρομβοειδές).

Βάζουμε στη φωτιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι  με λάδι και όταν “κάψει” ρίχνουμε μέσα τους μπακλαβάδες. Το λάδι πρέπει να είναι αρκετό έτσι ώστε να καλύπτονται ολόκληροι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια, τα μελώνουμε σε σιγανή φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Αποσύρουμε, σερβίρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τριμμένη μαστίχα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »