Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Δια χειρός chef Νίκου Κουλούσια

Υλικά

50 ml έ.π. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. για το σύγκλινο
500 γρ. κάστανα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
1 πράσο, το άσπρο μέρος, σε ροδέλες
1 λίτρο ζωμός κότας, σπιτικός ή ψυγείου
50 γρ. βούτυρο γάλακτος
2 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού, τα φυλλαράκια, ή 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο
αλάτι & φρεσκοτριμένο πιπέρι
100 γρ. σύγκλινο Μάνης (καπνιστό χοιρινό), σε κύβους
100 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά.

Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κάστανα και το πράσο για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Σβήνουμε με τον ζωμό κότας και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι σε δόσεις.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και το θυμάρι και ανακατεύουμε να λιώσει. Περνάμε τη σούπα από ένα ψιλό σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε κομμάτια υλικών που δεν πολτοποιήθηκαν. Αλατοπιπερώνουμε.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε το σύγκλινο για 6-7 λεπτά.
Το διατηρούμε ζεστό σε ένα ταψάκι στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (40°C-50°C).

Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή (σαν την κρέμα του καπουτσίνο). Μοιράζουμε τη σούπα σε κούπες του καφέ, συνεχίζουμε μοιράζοντας την κρέμα και γαρνίρουμε την κάθε σούπα με 2-3 κύβους χοιρινού.
Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμένο πιπέρι. Σερβίρεται ζεστή.

Tip

Αν δεν βρείτε ή δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σύγκλινο Μάνης, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μπέικον (σε κύβους ή καρέ) το οποίο θα σοτάρετε για 3-4 λεπτά για να γίνει τραγανό.
Δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ζεστό, σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή απόλαυση !

 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »