Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Δια χειρός chef Νίκου Κουλούσια

Υλικά

50 ml έ.π. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. για το σύγκλινο
500 γρ. κάστανα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
1 πράσο, το άσπρο μέρος, σε ροδέλες
1 λίτρο ζωμός κότας, σπιτικός ή ψυγείου
50 γρ. βούτυρο γάλακτος
2 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού, τα φυλλαράκια, ή 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο
αλάτι & φρεσκοτριμένο πιπέρι
100 γρ. σύγκλινο Μάνης (καπνιστό χοιρινό), σε κύβους
100 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά.

Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κάστανα και το πράσο για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Σβήνουμε με τον ζωμό κότας και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι σε δόσεις.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και το θυμάρι και ανακατεύουμε να λιώσει. Περνάμε τη σούπα από ένα ψιλό σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε κομμάτια υλικών που δεν πολτοποιήθηκαν. Αλατοπιπερώνουμε.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε το σύγκλινο για 6-7 λεπτά.
Το διατηρούμε ζεστό σε ένα ταψάκι στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (40°C-50°C).

Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή (σαν την κρέμα του καπουτσίνο). Μοιράζουμε τη σούπα σε κούπες του καφέ, συνεχίζουμε μοιράζοντας την κρέμα και γαρνίρουμε την κάθε σούπα με 2-3 κύβους χοιρινού.
Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμένο πιπέρι. Σερβίρεται ζεστή.

Tip

Αν δεν βρείτε ή δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σύγκλινο Μάνης, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μπέικον (σε κύβους ή καρέ) το οποίο θα σοτάρετε για 3-4 λεπτά για να γίνει τραγανό.
Δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ζεστό, σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή απόλαυση !

 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »