Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία!

Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.
Ειδυλλιακός τόπος με γραφικά σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω από την θάλασσα, μικρούς κόλπους με γαλαζοπράσινα νερά και φιλόξενους ανθρώπους που μας υποδέχονται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας.
 
Η γαστρονομική του ιστορία πλούσια, βασίζεται σε γεύσεις από Ανατολή και Δύση και προϊόντα από την γη και την θάλασσα του όπου οι μαστόρισσες Καστελοριζιές παρασκεύαζαν φαγητά και γλυκά με μυρωδιές και αρώματα που γέμιζαν τα σπίτια, τα σοκάκια και τις γειτονιές.
 
Τα Κατουμάρια  – παραδοσιακές πίτες με αλεύρι και βούτυρο πασπαλισμένες με ζάχαρη, γαρύφαλλα και κανέλα  – είναι το  παραδοσιακό γλυκό του νησιού. 

 

Υλικά  

Αλεύρι 2 κιλά για όλες τις χρήσεις

Ζάχαρη όσο χρειαστεί 

Βούτυρο όσο χρειαστεί

Αλάτι λίγο

Μπαχαρικά

 

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε με λίγο αλάτι και ανοίγουμε μια λεπτή πίτα .Ζεσταίνουμε όσο  βούτυρο θέλουμε και αλείφουμε την πίτα. Κάνουμε μια τρύπα στην μέση , αρχίζουμε να τυλίγουμε προς τα έξω  ώστε να δημιουργηθεί  ένα μακρύ κορδόνι και το κόβουμε.

Παίρνουμε την κάθε άκρη και  και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε σπιράλ με αντίθετη φορά, δημιουργώντας  δύο τύπου “σαλιγκάρια”.

Εν συνεχεία  τοποθετούμε  το ένα πάνω στο άλλο ,πατάμε με πλάστη και το ανοίγουμε μέχρι το μέγεθος πιάτου.
Αφού το ψήσουμε στο φούρνο , τσακίζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με ζάχαρη γαρύφαλλο κοπανισμένο και κανέλα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »

    Σβίγκοι.Οι παραδοσιακοί “λουκουμάδες” της Πάτμου!

    Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος ! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »