Κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο (Νηστίσιμο – Vegan)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Αυτό το vegan κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο, είναι τόσο εύκολο, υγιεινό, νηστίσιμο και οικονομικό, που σίγουρα θα το μάθετε απέξω τόσες φορές που θα το φτιάξετε!

Υλικά Συνταγής

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1½ κουτ. σούπας ξίδι
  • 1½ κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσης
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γραμ. κουβερτούρα (προαιρετικά)

Για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας

  • 1 /2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ κακάο
  • 1 κ.σ νηστίσιμο βούτυρο
  • 1/4 φλ. νερό
 

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε  σε μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή! Αφρίζει και χύνεται, γι’αυτό να γίνει  πάνω από το μπολ με τα υλικά!
  2. Προσθέτουμε το νερό.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
  4. Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
  5. Ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 βαθμούς C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.

Αν θέλουμε μεγάλο κέικ, όπως της φωτογραφίας, βάζουμε σε στρογγυλή φόρμα για κέικ το μείγμα και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 55 λεπτά. Να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

Ελέγχουμε αν ψήθηκε βάζοντας ένα μαχαίρι  και αν βγαίνει καθαρό και στεγνό είναι έτοιμο. Αφήνουμε  να σταθεί λίγο στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί και μετά ξεφορμάρουμε. Αλλιώς θα  διαλυθεί. Δεν έχει μέσα υλικά να κρατούν το μείγμα δεμένο.

Αν θέλουμε να ψήσουμε το κέικ σε αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.

Πάντα ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέντρο του κέικ, μετά το τέλος του χρόνου ψησίματος.

Αν δεν θέλουμε σοκολάτα σαν γαρνίρισμα, φτιάχνουμε το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας.

Εκτέλεση γλάσου σοκολάτας

Βράζουμε  σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί, σε μια μικρή κατσαρόλα. Κακάο, ζάχαρη, νερό και φυτικό βούτυρο να γίνει παχύ σιρόπι. Μπορούμε να αρωματίσουμε το νηστίσιμο γλάσο με βανίλια ή λίγο λικέρ. Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να σταθεροποιηθεί και περιχύνουμε σιγά σιγά το κέικ. Οταν κρυώσει, σταθεροποιείται σαν νηστίσιμο γλάσο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »