Κέικ λαδιού με καρύδα και σιρόπι μανταρινιού

 

Παραδοσιακή συνταγή από την κυρία Μαρία  Χαλκίτου Σύρμου

Υλικά:

  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο (240γρ.)
  • 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα μανταρινιού
  • 1 κούπα αποξηραμένη τριμμένη καρύδα (100γρ.)
  • 1 γιαούρτι (200 γρ.)
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο (150γρ.)
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό (170γρ.)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας

Σιρόπι:

  • 1,5 κούπα ζάχαρη (375γρ.)
  • 1 κούπα νερό (250ml.)
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι (125ml.)
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα μανταρινιού
  • Λίγη καρύδα για το γαρνίρισμα

    Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό

Εκτέλεση:

Σιρόπι:

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, για να κρυώσει.

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το χυμό μανταρινιού και μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για 5΄.

Κατεβάζουμε αμέσως το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κέικ:

Αρχικά κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά. Αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και σιμιγδάλι.

Στη προετοιμασία αυτού του κέικ, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε καθόλου μίξερ.

Σ ένα μπολ αναμιγνύουμε με σύρμα, το λάδι, τη ζάχαρη και το ξύσμα.

Προσθέτουμε σιγά σιγά, πάντα ανακατεύοντας 1-1 τα αβγά.

Κατόπιν προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια.

Στο τέλος προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί, (διαμέτρου 26-28 εκ.).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, στους 175˚C για 40΄(ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν είναι στεγνό, ψήνουμε για 5’ ακόμα).

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το σιροπιάζουμε ΑΜΕΣΩΣ με το κρύο σιρόπι.

Όταν κρυώσει, και έχει ρουφήξει όλο το σιρόπι, το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.

Υ.Σ. 

Αν θελήσουμε να το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα, τότε στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα και αφού το σιροπιάσουμε και έχει ρουφήξει όλο το σιρόπι, το αναποδογυρίζουμε στη πιατέλα και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση

Μαρία  Χαλκίτου Σύρμου

 

Ευχαριστούμε την κυρία Μαρία Χαλκίτου Σύρμου και το blog της https://mary-syntages.blogspot.com/?fbclid=IwAR1pEkxJiCE5KfQkv5fh7YhdIPfZcBtgBlgyW8py3nAxEzYCzXSVE_btl5o

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »