Κέικ λαδιού με καρύδα και σιρόπι μανταρινιού

 

Παραδοσιακή συνταγή από την κυρία Μαρία  Χαλκίτου Σύρμου

Υλικά:

  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο (240γρ.)
  • 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα μανταρινιού
  • 1 κούπα αποξηραμένη τριμμένη καρύδα (100γρ.)
  • 1 γιαούρτι (200 γρ.)
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο (150γρ.)
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό (170γρ.)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας

Σιρόπι:

  • 1,5 κούπα ζάχαρη (375γρ.)
  • 1 κούπα νερό (250ml.)
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι (125ml.)
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα μανταρινιού
  • Λίγη καρύδα για το γαρνίρισμα

    Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό

Εκτέλεση:

Σιρόπι:

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, για να κρυώσει.

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το χυμό μανταρινιού και μόλις αρχίζουν να χοχλάζουν, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για 5΄.

Κατεβάζουμε αμέσως το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κέικ:

Αρχικά κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά. Αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και σιμιγδάλι.

Στη προετοιμασία αυτού του κέικ, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε καθόλου μίξερ.

Σ ένα μπολ αναμιγνύουμε με σύρμα, το λάδι, τη ζάχαρη και το ξύσμα.

Προσθέτουμε σιγά σιγά, πάντα ανακατεύοντας 1-1 τα αβγά.

Κατόπιν προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια.

Στο τέλος προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί, (διαμέτρου 26-28 εκ.).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, στους 175˚C για 40΄(ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν είναι στεγνό, ψήνουμε για 5’ ακόμα).

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το σιροπιάζουμε ΑΜΕΣΩΣ με το κρύο σιρόπι.

Όταν κρυώσει, και έχει ρουφήξει όλο το σιρόπι, το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.

Υ.Σ. 

Αν θελήσουμε να το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα, τότε στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα και αφού το σιροπιάσουμε και έχει ρουφήξει όλο το σιρόπι, το αναποδογυρίζουμε στη πιατέλα και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση

Μαρία  Χαλκίτου Σύρμου

 

Ευχαριστούμε την κυρία Μαρία Χαλκίτου Σύρμου και το blog της https://mary-syntages.blogspot.com/?fbclid=IwAR1pEkxJiCE5KfQkv5fh7YhdIPfZcBtgBlgyW8py3nAxEzYCzXSVE_btl5o

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »