Κολοκυθόσποροι – ο γνωστός μας πασατέμπος-.Αυτές οι μικρές θρεπτικές “βόμβες”

Οι κολοκυθόσποροι είναι μίνι θρεπτικές «βόμβες» από μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών ουσιών και ενώσεων όπως φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά που ενσωματώνονται εύκολα στη διατροφή και μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά, το συκώτι και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι σπόροι της κολοκύθας είναι πραγματικά ένα δώρο από τη φύση. Συνηθισμένο συστατικό στη μεξικάνικη κουζίνα, τρώγονται συχνά σαν ένα υγιεινό σνακ και είναι ιδιαίτερα νόστιμοι.

Τα εντυπωσιακά οφέλη τους για την υγεία προέρχονται από την ασυνήθιστη διατροφική τους σύνθεση, όπως τα εντυπωσιακά επίπεδα μαγγανίου, τρυπτοφάνης, μαγνησίου, χαλκού, φωσφόρου, ψευδαργύρου, σιδήρου και πρωτεϊνών, καθώς και μικρότερων ποσοτήτων βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνης Α.

Τους βρίσκουμε σε διάφορες πολιτισμικές κουζίνες από την εποχή των Αζτέκων, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι υπήρχαν πολύ πριν, δεδομένου ότι η κολοκύθα είναι ένα από τα τρία πρώτα γεωργικά προϊόντα στην αρχαία Ιστορία της Βόρειας Αμερικής. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει κάτι καλό στους σπόρους αυτούς για να γίνεται αισθητή η παρουσία τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ας μάθουμε λίγα περισσότερα:

Αντιοξειδωτική δραστηριότητα

Τα εκχυλίσματα κολοκυθόσπορων έχουν αρκετές αντικαρκινικές ιδιότητες και συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φαινολικών ενώσεων που αποδίδονται άμεσα στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών.

Υγεία του προστάτη

Ανακουφίζουν τα συμπτώματα του μεγεθυμένου προστάτη, κυρίως λόγω της δραστηριότητας τους ως διουρητικού.

Παράσιτα

Οι κολοκυθόσποροι έχουν συνδεθεί με αντιπαρασιτική δραστηριότητα και έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως ένας τρόπος για την εξάλειψή τους.

Φλεγμονές και αρθρίτιδα

Η φλεγμονή μπορεί συχνά να είναι αποτέλεσμα διαφόρων ανεπαρκειών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης, διαφόρων βιταμινών και ανόργανων ουσιών. Οι κολοκυθόσποροι  συνδέονται άμεσα με τη μείωση της φλεγμονής και των σχετικών πόνων της αρθρίτιδας.

Πέτρες στα νεφρά

Μειώνουν τις τοξίνες στο σώμα, λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων τους και της αντιοξειδωτικής τους δραστηριότητας. Επιπλέον, διεγείρουν την κυκλοφορία,  αυξάνουν την ταχύτητα και την επεξεργασία των λειτουργιών στο συκώτι και τα νεφρά. Το ουρικό οξύ και διάφορες άλλες τοξίνες βγαίνουν από το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να συσσωρευτούν σε επικίνδυνες νεφρικές πέτρες ή σε άλλες μορφές, όπως η ουρική αρθρίτιδα και η αρθρίτιδα

Μεταβολισμός

Το σώμα μας λειτουργεί στα υψηλότερα επίπεδα όταν όλα μας τα συστήματα λειτουργούν αποτελεσματικά. Είναι απαραίτητο να παίρνουμε καθημερινά μια σταθερή και επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης μέσω της διατροφής μας επειδή οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χιλιάδες ενζυματικές και μεταβολικές διαδικασίες. Χωρίς αυτά, το σώμα δεν θα είναι λειτουργικό και θα νοιώθουμε αδυναμία, λήθαργο και γενικότερη εξάντληση.

Καλή πηγή πρωτεϊνών

Οι σπόροι κολοκύθας αποτελούν τεράστια πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Το 30% του όγκου τους αποτελείται από πρωτεΐνη. Υπάρχουν 12 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας, το οποίο είναι περίπου το 25% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης.

Άγχος και αϋπνία

Μετά από μια κουραστική μέρα, θα σας χαλαρώσουν και θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. Είναι πλούσιες πηγές τόσο μαγνησίου όσο και τρυπτοφάνης που έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες που διεγείρουν τον ύπνο.

Υγεία των οστών

Είναι εξαιρετικά δημοφιλείς για τη συνδρομή τους στην οστεοπόρωση. Έχουν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου, ασβεστίου, χαλκού και διάφορα άλλα ορυκτά που συνδέονται με την αυξημένη οστική πυκνότητα.

Χοληστερόλη

Μια από τις μοναδικές οργανικές ενώσεις στους κολοκυθόσπορους είναι οι φυτοστερόλες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με  χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης, αποτρέποντας τους θρόμβους και την αθηροσκλήρωση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα χαλκού που περιέχουν αυξάνουν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα και βελτιώνουν την οξυγονωμένη διέλευση αίματος μέσω των αγγείων, κάτι που σε συνδυασμό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορεί να αυξήσει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    PittaBun: η κορυφαία πίτα με απ’όλα (όλα όμως, μέχρι και μουσακά!) βρίσκεται στο Λονδίνο

    Η ομάδα του Funky Gourmet δημιούργησε το δεύτερο μαγαζί της στη βρετανική πρωτεύουσα και εκτινάσσει την έννοια «σουβλάκι» σε ευφάνταστες σφαίρες. Ο γευστικός εποικισμός του

    Περισσότερα »

    Δράσεις του πρωτογενούς τομέα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2020

    Στην έγκριση των δράσεων της Περιφέρειας στον Πρωτογενή Τομέα για το 2020, προέβη το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου, μετά από

    Περισσότερα »

    Παγκόσμια Ημέρα Vegan – Ποιος είναι όμως ο «Πατέρας» της Χορτοφαγίας

    Ο Ντόναλντ Γουάτσον ήταν υπερασπιστής των  δικαιωμάτων των ζώων στη Βρετανία. Δημιούργησε τη λέξη vegan και ίδρυσε την «Εταιρία Χορτοφαγίας» (Vegan Society) για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον

    Περισσότερα »

    Τα ταπεινά φαγητά της Κατοχής!Το “μάνα” εξ ουρανού που έσωσε χιλιάδες Έλληνες

    Πώς οι Έλληνες προσπάθησαν να επιβιώσουν την πιο ζοφερή περίοδο του 20 ου αιώνα! Το πρωί της 27ης Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλουν στην

    Περισσότερα »