Κολόπια! Παραδοσιακές πίτες με σπανάκι από την Κύθνο!

Κύθνος!
Ανάμεσα στην Τζιά και στη Σέριφο , η “Θερμιά” το νησί της απλότητας με κυκλαδίτικα μονοπάτια, κατάλευκους οικισμούς, με πανέμορφα χωριά Χώρα και Δρυοπίδα και με 99 παραλίες είναι ένας επίγειος παράδεισος! Η ονομασία της αυτή οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. 

Αναπόσπαστο στοιχείο των Κυκλαδικών νησιών είναι τα λευκά ξωκλήσια, οι μεγαλοπρεπείς βυζαντινές εκκλησίες και τα παλιά μοναστήρια. Η εκκλησία του κάθε νησιού ταυτίζεται με τον τόπο αποτελώντας το «σήμα κατατεθέν» του, όπως η Τήνος η Πάρος αλλά και η Κύθνος  με την Παναγιά Κανάλα, την αγαπημένη Παναγιά του νησιού!
Οι κάτοικοί της είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και πολύ εύκολα θα μας καλέσουν για καφέ ,ουζάκι ή να δοκιμάσουμε κάποιες από τις τοπικές νοστιμιές όπως τα φρυγαδέλια, το τυροβόλι και την κοπανιστή το σφουγγάτο, τη κουκουλόπιτα και τα κολόπια.
Τα  μυρωδάτα κολόπια είναι ατομικές  σκεπαστές πιτούλες με σπανάκι, ρύζι, άνηθο και κρεμμυδάκι.

Υλικά
 
Για την ζύμη
 

Αλεύρι 1 κιλό για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει)

 

Μαγιά 1 φακελάκι 

 

Λάδι 1 ποτήρι του κρασιού 

 

Αλάτι

 

Ξύδι 2 κουτ.σούπας

 

Νερό χλιαρό 1 ποτήρι 

 

Για την γέμιση
 

Σπανάκι 1 κιλό (ή άλλα χόρτα όπως π.χ. σέσκουλα)

 

Κρεμμυδάκια  4 – 5 φρέσκα

 

Άνηθος 2-3 κουτ.σούπας

 

Λάδι 3-4 κουτ.σούπας

 

Ρύζι γλασέ  ½ κούπα τσαγιού (ελαφρώς βρασμένο)

 

Αλάτι

 

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Ρίχνουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Βάζουμε το μίγμα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι (όσο πάρει). Αφήνουμε την ζύμη μισή ώρα να «ξεκουραστεί»

Καθαρίζουμε το σπανάκι (ή τα χόρτα), τα κόβουμε, τα πλένουμε, ρίχνουμε αλάτι και τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια κομμένα, τον άνηθο, το λάδι, το ρύζι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.

Μοιράζουμε την ζύμη σε ίδιου μεγέθους μπάλες και ανοίγουμε στρογγυλά φύλλα διαμέτρου περίπου 15 εκ. Μοιράζουμε την γέμιση. Κλείνουμε τα φύλλα σε σχήμα μισοφέγγαρου και τα «τσιμπάμε» να κλείσουν.
Τοποθετούμε τα κολόπια σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε με λίγο λάδι. Τα ψήνουμε στους 200°C (ή στους 180°C στον αέρα) μέχρι να ροδίσουν.

 

Πηγή :

Παρουσίαση της συνταγής το 2018 στο 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές.

https://festivaltselementes.gr/recipes/view/149

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »