Κώτικες λαμπρόπιτες με φρέσκια μυζήθρα και φέτα Γιάννου Τυροκομικά από την chef Μαρία Κλήμη

Στρογγυλές, πιο μεγάλες  από τις συνηθισμένες γεμισμένες με “προσφά ” – φρέσκια ανάλατη μυζήθρα ζυμωμένη με άφθονα αυγά και λίγο προζύμι- οι Κώτικες λαμπρόπιτες ξεχωρίζουν γιατί είναι…τυρόπιτες ανοιχτές και λαχταριστές!

Την συνταγή από Κω μας στέλνει η chef  Μαρία Κλήμη!

 

Υλικά 

Για την ζύμη 

Βούτυρο 1 κούπα 

Ηλιέλαιο 1 κούπα  

Γάλα χλιαρό 3 κούπες 
 
 
Μαγιά 1 φακελάκι
Baking powder δυο κουταλάκια γλυκού   

 
Αβγά 2

 
Αλάτι 1 κουταλιά σούπας κοφτή  

 
Μαστίχα 1/2 κγ 

 
Μοσχοκάρυδο 1/2 κ γ 

 
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις  όσο σηκώσει, 2 κιλά περίπου 

 
Για την γέμιση 

 
Μυζήθρα από Γιάννου τυροκομικά 1 κιλό

 
Φέτα από Γιάννου τυροκομικά 1/2 κιλό

Αβγά 8  

 
Μοσχοκάρυδο 1/2 κγ 

 
 
 Εκτέλεση  

Σε μπασίνα βάζουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την μαγιά, το βούτυρο, το λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά . Ομογενοποιούμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια ζύμη αρκετά αφράτη που δεν κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. 

Σε άλλη μπασίνα τρίβουμε τα τυριά,προσθέτουμε τα αβγά και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε .
Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια και φορμάρουμε σε ατομικές ταρτιέρες. Γεμίζουμε με το μείγμα των τυριών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για μια περίπου ώρα. 
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα . Διατηρούνται στο ψυγείο η στην κατάψυξη. 
 
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
 
Μαρία Κλήμη
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »

    Σβίγκοι.Οι παραδοσιακοί “λουκουμάδες” της Πάτμου!

    Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος ! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Φασόλια με κρέας (Ροδίτικη φασολάδα) δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Ρόδος !Το νησί που  είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά και μεσαιωνικά αξιοθέατα, γραφικά χωριά και αμέτρητες παραλίες, δραστηριότητες στη φύση και θαλάσσια σπορ,

    Περισσότερα »