Στρογγυλές, πιο μεγάλες από τις συνηθισμένες γεμισμένες με “προσφά ” – φρέσκια ανάλατη μυζήθρα ζυμωμένη με άφθονα αυγά και λίγο προζύμι- οι Κώτικες λαμπρόπιτες ξεχωρίζουν γιατί είναι…τυρόπιτες ανοιχτές και λαχταριστές!
Την συνταγή από Κω μας στέλνει η chef Μαρία Κλήμη!
Υλικά
Για την ζύμη
Βούτυρο 1 κούπα
Ηλιέλαιο 1 κούπα
Γάλα χλιαρό 3 κούπες
Μαγιά 1 φακελάκι
Baking powder δυο κουταλάκια γλυκού
Αβγά 2
Αλάτι 1 κουταλιά σούπας κοφτή
Μαστίχα 1/2 κγ
Μοσχοκάρυδο 1/2 κ γ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει, 2 κιλά περίπου
Για την γέμιση
Μυζήθρα από Γιάννου τυροκομικά 1 κιλό
Φέτα από Γιάννου τυροκομικά 1/2 κιλό
Αβγά 8
Μοσχοκάρυδο 1/2 κγ
Εκτέλεση
Σε μπασίνα βάζουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την μαγιά, το βούτυρο, το λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά . Ομογενοποιούμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια ζύμη αρκετά αφράτη που δεν κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Σε άλλη μπασίνα τρίβουμε τα τυριά,προσθέτουμε τα αβγά και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε .
Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια και φορμάρουμε σε ατομικές ταρτιέρες. Γεμίζουμε με το μείγμα των τυριών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για μια περίπου ώρα.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα . Διατηρούνται στο ψυγείο η στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Μαρία Κλήμη
Πρόσθεσε ένα σχόλιο