Κριθαρότο γαρίδας για τη γιορτή των ερωτευμένων

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Σέβη Πετρίδη . Α` Μάγειρας στο Natura Park Village.

Εφτασε και εφέτος η ημέρα που αρκετές κυρίες και κύριοι θα επιθυμούν να σαγηνεύσουν το έτερόν τους ήμισυ, με κάποια ξεχωριστή κίνηση. Η σωστή ατμόσφαιρα γύρω από το τραπέζι θα δημιουργηθεί με την κατάλληλη μουσική και φωτισμό ,ενώ στο τραπέζι θα βρίσκεται το κατάλληλο μπουκάλι κρασί που θα περιμένει να συνοδεύσει το πιάτο έκπληξη.

Σας παρουσιάζω λοιπόν μια ιδιαίτερη πρόταση, η οποία θα εντυπωσιάσει αλλά και θα πάει την καλή σας διάθεση πολλά βήματα παραπέρα.Μία ιδέα γρήγορη και ταυτόχρονα απλή στην εκτέλεσή της, με την οικεία γεύση του ζυμαρικού να δημιουργεί το τέλειο φόντο προκειμένου για να πρωταγωνιστήσουν οι θαλασσινές αρωματικές εξάρσεις της γαρίδας συνοδευμένες από μια σύνθεση λαχανικών.

Πρόκειται για ένα πιάτο που δεν ζεσταίνεται, τρώγεται μόνο φρέσκο λίγα λεπτά μόλις τελειώσει στο τηγάνι και έτσι επιβάλλεται να γίνει την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα. Το μαγείρεμα χρειάζεται 20 λεπτά και η προετοιμασία περίπου 40 λεπτά, μαζί με το καθάρισμα των γαρίδων.

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΓΑΡΙΔΑΣ

ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
10 φρέσκες γαρίδες Νο 3-4
1 φλυτζάνι κριθαράκι
1.3 λτ. ζεστού ζωμού από τα κεφάλια των γαρίδων
1 πράσο μεσαίο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
8 ντοματάκια για ντεκόρ (προαιρετικά)
500 ml. τριμμένη ντομάτα
100 ml. λευκό κρασί
50 γρ. βούτυρο
70 ml. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το κλείσιμο / σερβίρισμα
Αλάτι, Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες πράσο και πιπεριές. Με αιχμηρό μαχαίρι κάνετε μια τομή στο κέλυφος της κάθε γαρίδας στη κοιλιά της απ’ την ουρά ως το κεφάλι. Στη συνέχεια, το ανοίγετε και αφαιρείτε το καύκαλο της ουράς.

Ο ΖΩΜΟΣ
Κόβετε τα κεφάλια από τα σώματα των γαρίδων με μαχαίρι και τα κρατάτε σε ένα ξεχωριστό μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε 1,3 λίτρα νερού. Προσθέτετε τα κεφάλια από τις γαρίδες, μια κουταλιά του γλυκού αλάτι (για να βοηθήσει στην απορρόφηση των ζωμών της γαρίδας) και χαμηλώνετε τη φωτιά αφήνοντάς τα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.Κλείνετε τη φωτιά, σουρώνετε, πετάτε τα κεφάλια και κρατάτε τον ζωμό για το κριθαρότο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε το λάδι και το βούτυρο για 1 λεπτό, μέχρι να κάψουν. Αμέσως μετά προσθέτετε τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, πιπεριές) και ανακατεύετε για 3 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Προσθέτετε το κριθαράκι στο μείγμα και ανεβάζετε τη φωτιά στο μάξιμουμ, ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λεπτό. Προσθέτετε μια κουτάλα από τον ζωμό και ανακατεύετε.

Με το που πιει το μείγμα τον ζωμό, συμπληρώνετε με μια ακόμα κουτάλα από τον ζωμό και συνεχίζετε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις, διαδικασία που θα επαναλαμβάνεται για όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Σε 3-4 λεπτά προσθέτετε το λευκό κρασί και συνεχίζετε με τον ζωμό. Στα μέσα σχεδόν της διαδικασίας, προσθέτετε την τριμμένη τομάτα και τα τοματάκια. Συνεχίζετε την σταδιακή πρόσθεση ζωμού γαρίδας μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο το κριθαράκι.

Τότε, προσθέτετε τις γαρίδες και μόλις περάσει ένα λεπτό τις γυρνάτε. Κλείνετε τη φωτιά και αποσύρετε το τηγάνι, αφήνοντας τις γαρίδες να συνεχίσουν να μαγειρεύονται ελαφρά από τη θερμότητα του κριθαριού. Στο τέλος προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριφτό ροζ πιπέρι και ανακατεύετε.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Σερβίρετε εντός 3 λεπτών αφ’ ότου το κριθαρότο ετοιμάστηκε. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κάποια πιατέλα ή πιάτο από πορσελάνη, καλό θα ήταν να το έχετε ζεστάνει σε φούρνο στους 60C – 80C για 10 λεπτά τουλάχιστον, γιατί τα ζυμαρικά παγώνουν γρήγορα εάν έρθουν σε επαφή με κάποιο κρύο σκεύος.

TIPS
Φροντίστε να έχετε μύλο με πιπέρι στο τραπέζι. Το πιάτο μπορεί να συνοδεύσει άριστα κάθε λευκός ξηρός οίνος με υψηλή οξύτητα και φίνα αρώματα. Ιδανική πρόταση θα μπορούσε να είναι κάποιο Ασύρτικο ή κάποιο Νυχτέρι από τη Σαντορίνη.

Καλή Επιτυχία!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »

    Σβίγκοι.Οι παραδοσιακοί “λουκουμάδες” της Πάτμου!

    Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος ! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »