Λαχταριστό κέικ κυδώνι – από τον Chef Νίκο Κουλούσια

Υλικά για μια φόρμα διαμ. 24εκ. ή ένα μακρόστενο ταψάκι

  • 2 κυδώνια
  • 70 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ. βούτυρο

Για το κέικ

  • 4 αβγά
  • 300γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100γρ. γιαούρτι (½ κεσεδάκι)
  • 25ml κονιάκ
  • 250γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 καψουλα βανιλίνη
  • 1 κυδώνι
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  • 100 γρ. καρύδια κοπανισμένα + μερικά επιπλέον για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λιώνετε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε τηγανάκι. Κόβετε τα κυδώνια στα 4 και στη συνέχεια τα ξεφλουδίζετε, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα κόβετε σε φέτες πάχους ενός δάχτυλου.

Τα τοποθετείτε σε ταψάκι  στη σειρά, τα περιχύνετε με το μείγμα του βουτύρου και τα βάζετε να ψηθούν στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το μίγμα του κέικ: Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με 250γρ. από τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά.

Προσθέτετε το γιαούρτι και το κονιάκ συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Χαμηλώνετε τη λειτουργία του μίξερ, ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύετε μέχρι το μίγμα σας να γίνει ομοιογενές.

Καθαρίζετε το τελευταίο κυδώνι από φλούδα και κουκούτσια, το κόβετε σε κομμάτια και αφού το πολτοποιήσετε στο μπλέντερ με την υπόλοιπη ζάχαρη, το προσθέτετε στο μείγμα.

Τέλος, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και τα καρύδια. Χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν και ρίχνετε το μίγμα στο ταψί πάνω από τα προψημένα κυδώνια. Συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 40 λεπτά ακόμη.

Αναποδογυρίζετε το κέικ σε πιατέλα, και σερβίρετε πασπαλίζοντας με επιπλέον κοπανισμένα καρύδια, αν το επιθυμείτε.

Καλή απόλαυση !

Ποιος είναι ο Chef Νίκος Κουλούσιας !

Επιμέλεια κειμένου : Στέλλα Προύζου

Ο chef Νίκος Κουλούσιας  δεν είναι ένας απλός chef.

Είναι ο chef που ταξιδεύοντας από άκρη σε άκρη έχει μεταδώσει μέσα από τη μαγειρική του  τα αρώματα και τις γεύσεις της πατρίδας μας  σε άλλους διαφορετικούς πολιτισμούς.

Είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας  ο δικός μας chef, που ξεκινώντας από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Κοζάνη άνοιξε τα φτερά του για το” ταξίδι της ζωής του ” όπως λέει και ο ίδιος.
Ένα ταξίδι με γλυκές αλλά και αλμυρές εμπειρίες που του έδινε τη δύναμη να συνεχίσει και να μεταφέρει πάντα και παντού την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα  και προϊόντα του τόπου του όπως κρόκο Κοζάνης , τρούφα , μέλι!

Ο Νίκος Κουλούσιας γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε μαγειρική στη Γερμανία. Από μικρός είχε όνειρο να ασχοληθεί με το χώρο της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, κάτι το οποίο πέτυχε με απόλυτη επιτυχία, με αρωγό το πείσμα και την υπομονή του.

Από την Γερμανία στη Καστοριά από τη  Χαλκιδική στη Μόσχα,μετά  στην Αφρική και το ταξίδι συνεχίζεται …

To 2007 ήταν εκείνος που βραβεύτηκε ως ο καλύτερος chef Βορείου Ελλάδας και ο πρώτος μεγάλος σταθμός δεν άργησε να έρθει !

Ηταν  η επιμέλεια του γεύματος για μία εξέχουσα παγκοσμίως προσωπικότητα ,τον πρόεδρο της Ρωσίας , Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τα πιάτα του Ελληνα chef !
“Ο πρόεδρος λατρεύει την Ελληνική κουζίνα και ιδιαίτερα τον λαγό στιφάδο που του ετοίμασα ” τόνισε ο Νίκος Κουλούσιας  σε μία συνέντευξη του στα Επίκαιρα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επόμενος σταθμός του η επιμέλεια του γεύματος του Ελληνικού μενού  στον βασιλικό γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ.

Το ταξίδι δεν σταματάει εδώ …Ο chef  υποδέχθηκε πριν λίγο διάστημα με γεύσεις και άρωμα από Ελλάδα έναν από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της Βρετανίας τον Jonathan Glover ο οποίος και τον συνεχάρη θερμά  !
Ο Jonathan  Glover είναι η “καρδιά” του BBC με άπειρες σειρές και ταινίες με oscar στο ενεργητικό του !”
Ήταν μία πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα  γευστική συνάντηση  στα πλαίσια των διακοπών μου στην Αίγυπτο “εξομολογήθηκε ο δημοφιλής  ηθοποιός .

Μέχρι τον επόμενο σταθμό ο αγαπημένος chef των επωνύμων Νίκος Κουλούσιας εξομολογείται :
Στην κουζίνα δεν παύεις να μαθαίνεις.Παντού υπάρχει κάτι νέο που το παίρνεις και αναμειγνύεται με τις δικές σου γνώσεις . Απλά βάζεις και το δικό σου “αποτύπωμα” !

Foodme.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Spread the love
  • 74
    Shares