Λέρικα Παραδοσιακά πουγκιά από τον chef Νικόλαο Σιφουνιό

Αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό Λέρου από τον chef Νικόλαο Σιφουνιό

 

 

Υλικά Γέμιση

Βήμα 1

  • 1 750gr ζάχαρη
  • 1200gr νερό

Βήμα 2

  • 1 κούπα ψωμί σε ψίχουλα
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουτάλι πικραμύγδαλο
  • 1 κουτάκι του γλυκού ανθόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
  • 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ φρυγανιά
  • 1 κουτάλι μέλι
  • 2 κιλά αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κοπανισμένα
  • 1 κουταλάκι μαστίχα
  • 1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • Φύλλο

 

Βήμα 3

  • 1 λίτρο σταχτόνερο 1250 γρ
  • Αλεύρι 300 γρ
  • Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά
  • 1 κουτάλια αλάτι
  • 1 κρασοπότηρο ρετσίνα
  • 1 κρασοπότηρο ούζο 1
  • κρασοπότηρο λάδι

Επικάλυψη

Βήμα 4 

  • Ανθόνερο
  • Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη να βράσει. Προσθέτουμε τα υλικά από το βήμα 2 με πρώτο το ψωμί και τελευταίο το αμύγδαλο το κατεβάζουμε από την φωτιά και το απλώνουμε σε μπολ για να κρυώσει.

Ξεκινάμε  την ζύμη, Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το σταχτόνερο που το ζεσταίνουμε λίγο και  βάζουμε στο τέλος όσο χρειαστεί.

Απλώνουμε με πλάστη και γεμίζουμε με κουτάλι. Κόβουμε σαν μισοφέγγαρα και φουρνίζουμε στους 160 – 170 βαθμούς.

Όταν ξεφουρνίσουμε  τα περνάμε με ανθόνερο και μετά με ζάχαρη άχνη!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.

Νικόλαος Σιφουνιός

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Πρόσφατα άρθρα

Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

Περισσότερα »

Μελιτερά , το ευωδιαστό παραδοσιακό γλυκό της Ανάφης

Ανάφη !Ενας κρυφός παράδεισος δίπλα στην τουριστική Σαντορίνη, που διατηρεί αναλλοίωτη την γοητεία του με τα λιθόστρωτα ατμοσφαιρικά φωτισμένα καλντερίμια της Χώρας, τον Κάλαμο,  –

Περισσότερα »

Γεμιστό κολοκυθάκι του Αιγαίου με πιπεριές, λουκάνικο και βολάκι Τήνου από την chef Γεωργία Κουτσούκου

Τήνος!Το νησί της Παναγιάς με την ξεχωριστή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις πεντακάθαρες αμμουδιές , τους απίστευτους περιστερώνες χτισμένους σε απάνεμα σημεία , τα πολιτιστικά της φεστιβάλ

Περισσότερα »