Λέρικα Παραδοσιακά πουγκιά από τον chef Νικόλαο Σιφουνιό

Αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό Λέρου από τον chef Νικόλαο Σιφουνιό

 

 

Υλικά Γέμιση

Βήμα 1

  • 1 750gr ζάχαρη
  • 1200gr νερό

Βήμα 2

  • 1 κούπα ψωμί σε ψίχουλα
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουτάλι πικραμύγδαλο
  • 1 κουτάκι του γλυκού ανθόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
  • 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ φρυγανιά
  • 1 κουτάλι μέλι
  • 2 κιλά αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κοπανισμένα
  • 1 κουταλάκι μαστίχα
  • 1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • Φύλλο

 

Βήμα 3

  • 1 λίτρο σταχτόνερο 1250 γρ
  • Αλεύρι 300 γρ
  • Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά
  • 1 κουτάλια αλάτι
  • 1 κρασοπότηρο ρετσίνα
  • 1 κρασοπότηρο ούζο 1
  • κρασοπότηρο λάδι

Επικάλυψη

Βήμα 4 

  • Ανθόνερο
  • Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη να βράσει. Προσθέτουμε τα υλικά από το βήμα 2 με πρώτο το ψωμί και τελευταίο το αμύγδαλο το κατεβάζουμε από την φωτιά και το απλώνουμε σε μπολ για να κρυώσει.

Ξεκινάμε  την ζύμη, Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το σταχτόνερο που το ζεσταίνουμε λίγο και  βάζουμε στο τέλος όσο χρειαστεί.

Απλώνουμε με πλάστη και γεμίζουμε με κουτάλι. Κόβουμε σαν μισοφέγγαρα και φουρνίζουμε στους 160 – 170 βαθμούς.

Όταν ξεφουρνίσουμε  τα περνάμε με ανθόνερο και μετά με ζάχαρη άχνη!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.

Νικόλαος Σιφουνιός

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Πρόσφατα άρθρα

Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

Περισσότερα »

Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

Περισσότερα »

Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

Περισσότερα »

Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

Περισσότερα »

Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

Περισσότερα »

Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

Περισσότερα »