Αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό Λέρου από τον chef Νικόλαο Σιφουνιό
Υλικά Γέμιση
Βήμα 1
- 1 750gr ζάχαρη
- 1200gr νερό
Βήμα 2
- 1 κούπα ψωμί σε ψίχουλα
- 2 βανίλιες
- 1 κουτάλι πικραμύγδαλο
- 1 κουτάκι του γλυκού ανθόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
- 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 200 γρ φρυγανιά
- 1 κουτάλι μέλι
- 2 κιλά αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κοπανισμένα
- 1 κουταλάκι μαστίχα
- 1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
- Φύλλο
Βήμα 3
- 1 λίτρο σταχτόνερο 1250 γρ
- Αλεύρι 300 γρ
- Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 αυγά
- 1 κουτάλια αλάτι
- 1 κρασοπότηρο ρετσίνα
- 1 κρασοπότηρο ούζο 1
- κρασοπότηρο λάδι
Επικάλυψη
Βήμα 4
- Ανθόνερο
- Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη να βράσει. Προσθέτουμε τα υλικά από το βήμα 2 με πρώτο το ψωμί και τελευταίο το αμύγδαλο το κατεβάζουμε από την φωτιά και το απλώνουμε σε μπολ για να κρυώσει.
Ξεκινάμε την ζύμη, Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το σταχτόνερο που το ζεσταίνουμε λίγο και βάζουμε στο τέλος όσο χρειαστεί.
Απλώνουμε με πλάστη και γεμίζουμε με κουτάλι. Κόβουμε σαν μισοφέγγαρα και φουρνίζουμε στους 160 – 170 βαθμούς.
Όταν ξεφουρνίσουμε τα περνάμε με ανθόνερο και μετά με ζάχαρη άχνη!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.
Νικόλαος Σιφουνιός
Μαρία Νικολοπούλου
29 Φεβρουαρίου 2020 at 20:02Σάς ευχαριστώ πολύ! Την έψαχνα πολύ καιρό! Να στε καλά!!
Πρόσθεσε ένα σχόλιο