Κάσος το νοτιότερο νησί της Δωδεκανήσου με μάλαμα καρδιά και την απόλυτη γνήσια ομορφιά του. Οι κάτοικοι του, οι παραδόσεις και οι γεύσεις του.
Ο τόπος που παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου και κάθε φορά που τον επισκέπτεσαι σου αγγίζει την ψυχή. Καλοκαίρι και Χειμώνα βλέπεις τους ντόπιους να εκτρέφουν τα ζώα τους, να πήζουν τα τυριά τους στα μιτάτα, να τυλίγουν ντολμαδάκια να παίζουν λύρες και λαούτα, να λένε «να σ’ εύρω» όταν σε αποχαιρετούν  Να ψαρεύουν τους ονομαστούς σκάρους του Καρπάθιου πελάγους, να «πλέκουν» μαντινάδες, να στήνουν αλησμόνητες γιορτές στους αγίους τους, να σε καλωσορίζουν στα καπετανόσπιτα τους. Η καρδιά της Κάσου είναι η κουζίνα και η ψυχή τα γλέντια της
Πέντε χωριά και 7 παραλίες με καθαρά νερά είναι  ο Εμπορειός, η Κοφτερή, η Αμμούα, ο Αντιπέρατος η Χέλατρος,το Αυλάκι και τα Τριτά  Τα Μάρμαρα, στο απέναντι ακατοίκητο νησάκι Αρμάθια, προσεγγίζονται με καραβάκι και είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.

 

Υλικά

Πένες λεπτές 500 γρ

Τυρί σιτάκα 500 γρ. 

Κρεμμύδια 4 μεγάλα λευκά ψιλοκομμένα

Καλαμποκέλαιο μαζί με 3 κουταλιές βούτυρο Φυτίνη

 

 

 

Εκτέλεση

 

Η σιτάκα είναι παραδοσιακό προιόν της Κάσου. Γίνεται από κατσικίσιο τυρί και η υφή της μοιάζει με κρεμώδες τυρί.Είναι μια πολύ εύκολη μακαρονάδα που πρέπει να σερβιριστεί Αμέσως μόλις ετοιμαστεί.
Ενώ βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και ρίχνουμε τις πένες να μαγειρευτούν(al dente) , σε μπολ ανακατεύουμε την σιτάκα , ρίχνοντας λίγο από το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια μέχρι να γίνει σαν πηχτή κρέμα.
Ταυτόχρονα σοτάρουμε σε καλαμποκέλαιο και λίγο βούτυρο  για λιγότερες θερμίδες το κρεμμύδι- στην Κάσο το σοτάρουν σε σκέτο βούτυρο – μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.Μόλις βράσουν τα μακαρόνια τα ανακατεύουμε με την πολτοποιημένη σιτάκα και τα σερβίρουμε αμέσως ρίχνοντας την τελευταία στιγμή το κρεμμύδι.

Σημείωση

Διατηρούμε τη σιτάκα στον καταψύκτη, γιατί αλλιώς χαλάει πολύ εύκολα. Όταν θέλουμε να την μαγειρέψουμε την βγάζουμε το πρωί από την κατάψυξη και το μεσημέρι είναι έτοιμη για μαγείρεμα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση

Η συνταγή είναι από το blog της κυρίας Μαρίας Χαλκίτου Σύρμου και την ευχαριστούμε!

 

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »

    Μελιτερά , το ευωδιαστό παραδοσιακό γλυκό της Ανάφης

    Ανάφη !Ενας κρυφός παράδεισος δίπλα στην τουριστική Σαντορίνη, που διατηρεί αναλλοίωτη την γοητεία του με τα λιθόστρωτα ατμοσφαιρικά φωτισμένα καλντερίμια της Χώρας, τον Κάλαμο,  –

    Περισσότερα »

    Γεμιστό κολοκυθάκι του Αιγαίου με πιπεριές, λουκάνικο και βολάκι Τήνου από την chef Γεωργία Κουτσούκου

    Τήνος!Το νησί της Παναγιάς με την ξεχωριστή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις πεντακάθαρες αμμουδιές , τους απίστευτους περιστερώνες χτισμένους σε απάνεμα σημεία , τα πολιτιστικά της φεστιβάλ

    Περισσότερα »