“Μακριά Μυρωδιά”Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου (Video)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

«Κάναμε κάρβουνα δικά μας στη τσιμνιά,το κρέας που εψήνασιν σε μεγάλα κομμάτια, το ελέγαμε κιαπάπι, το εψήναμε με τα πιπέρια του, τα αλάτια του, ρίγανη εβάλαμε και η μάμμη μου έβαζε και μακριά μυρωδιά.Ετσι ελέγασιν το κύμινο, μακριά μυρωδιά»

Το βιβλίο αποτελεί πηγή γνώσης άλλοτε γνωστής και άλλες φορές κρυφής! Το εξώφυλλο και ο τίτλος μπορεί να προσδιορίζουν το θέμα, αλλά το περιεχόμενο μπορεί να μας οδηγήσει σε ανακαλύψεις και αναπολήσεις, να μας συγκινήσει και να μας φέρει θύμισες από το παρελθόν..

Τι πιο ωραίο να προλογίζεις στην τοπική γλωσσική ιδιαιτερότητα του τόπου σου, ένα έργο που τον εκφράζει και τον αντιπροσωπεύει .
Ντοπιολαλιά λοιπόν ένα σύνολο από εκφράσεις και λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία μας και στοιχείο του λαϊκού μας πολιτισμού.Αποτελεί πολιτιστικό πλούτο παρά την όποια αντίληψη που επικρατεί και που αποθεώνεται στο βιβλίο εκφράζοντας τη φιλοξενία ,την απλότητα και τη μοναδικότητα των κατοίκων στα χωριά της Ρόδου,οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν τα ήθη και έθιμα του τόπου παρά την ξέφρενη τουριστική ανάπτυξη.

Οι προλήψεις ,οι παροιμίες ,οι χοροί ,τα τραγούδια και τα δίστιχα που συντρόφευαν κάθε χαρά και λύπη απεικονίζουν άλλη μια παράμετρο του τόπου που αναφέρεται στο βιβλίο. Τα επιμέρους λαογραφικά στοιχεία τα οποία παραθέτονται στο βιβλίο αφηγημένα με κάθε λεπτομέρεια από τις γιαγιάδες μας συνθέτουν το παζλ της τοπικής ιστορίας. Άμεσα συνυφασμένο το φαγητό με κάθε μορφής κοινωνική εκδήλωση αλλά και με την ορθοδοξία, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στη Μακριά Μυρωδιά αυτή η αναπόσπαστη σχέση.

Η Μακριά Μυρωδιά είναι στην ουσία η μετάβαση της τοπικής κουζίνας είτε από στόμα σε στόμα, είτε από το ξεθωριασμένο από τα χρόνια χαρτάκι .
Είναι το όχημα που θα μας οδηγήσει να γνωρίσουμε και να διαφυλάξουμε τη Μαγειρική μας Κληρονομιά! 

. Το βιβλίο περιλαμβάνει:
– Εισαγωγή στην κουζίνα της υπαίθρου της Ρόδου.
– Σύντομα ιστορικά στοιχεία από κάθε χωριό και διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ρόδιων.
– Αναφορά με φωτογραφίες και πληροφορίες από 30 χόρτα της Ρόδου.
– Φωτογραφίες και πληροφορίες από 65 παλιά σκεύη και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν για το φαγητό.
– Κυρίως θέμα και έρευνας είναι οι αυθεντικές-παραδοσιακές Ροδίτικες συνταγές από όλα τα χωριά της Ρόδου – αλφαβητικά (44 χωριά + Συνταγές από την Παλιά πόλη της Ρόδου). Τα φαγητά μαγειρεύτηκαν στα χωριά από παλιές Ροδίτισσες νοικοκυρές, καταγράφηκαν (με την τοπική τους διάλεκτο), βιντεοσκοπήθηκαν και φωτογραφήθηκαν επί τόπου.

– Σε κάθε χωριό αναφέρονται πολύ σύντομα ιστορικά στοιχεία, φαγητά και συνήθειες των παλιών κατοίκων του. Επίσης όπου είναι απαραίτητο πάνω από κάθε συνταγή αναγράφονται διάφορα ιστορικά στοιχεία, ανάλογα με την περίσταση που προσφέρονταν το φαγητό αυτό (Χριστούγεννα, Πάσχα, γάμοι, γιορτές κτλ.) συνδέοντας έτσι την παράδοση με την γαστρονομία.

– Επίσης υπάρχει σύντομη αναφορά στη σούμα (τρόπος παρασκευής, σερβιρίσματος), στο τυρί, σε τοπικά προϊόντα, στους τρόπους συντήρησης των τροφίμων, στο αμπέλι και τα προϊόντα του κτλ.
– Στο τέλος υπάρχουν βασικές παραδοσιακές συνταγές (τραχανάς, πλιγούρι, αμπελόφυλλα, πάστα ντομάτας, κάπαρη, ελιές κτλ). Τα πάντα συνοδεύονται από φωτογραφίες.

Επίσης καταγράφονται προϊόντα και συνταγές για πρώτη φορά όπως το ξεχασμένο τυρί Σύνορο, τα καπνιστά Πετσιά του χοίρου, τα Καθούρια κτλ.

Φυσικά στο βιβλίο υπάρχουν και όλες οι χαρακτηριστικές Ροδίτικες συνταγές όπως: Γιαπράκια, Κουλουρία, Μελεκούνι, Σουπιόριζο, Κολοσαφάδες κτλ. κτλ.Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια καταγραφής και έρευνας πάνω στην Ροδίτικη κουζίνα για να δημιουργηθεί το νέο βιβλίο μαγειρικής με τίτλο «Μακριά Μυρωδιά. Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου».

Την έρευνα έκαναν οι Γιώργος Τρουμούχης και Κώστας Καψανάκης, ενώ οι φωτογραφίες είναι των Παπατσή Ανδριάνα, Ανδρουλάκη Κώστα και Ζάβαλη Κώστα.
Γυρνώντας χωριό-χωριό, μαγειρεύοντας και συνομιλώντας με γιαγιάδες, συνελέγησαν και φωτογραφήθηκαν πάνω από 280 Ροδίτικες συνταγές. Οι συνταγές αυτές καταγράφονται στο βιβλίο, αυθεντικές, όπως ακριβώς μαγειρεύτηκαν από τις ίδιες τις ηλικιωμένες νοικοκυρές των χωριών.

Συνολικά Συμμετείχαν
151 γιαγιάδες-νοικοκυρές από όλα τα χωριά της Ρόδου οι οποίες και υπογράφουν τις συνταγές τους.
12 πολιτιστικοί Σύλλογοι
110 άτομα επιπλέον, βοήθησαν με τις πληροφορίες που μας έδωσαν και αυτοί αναφέρονται στο βιβλίο.

«Μακριά Μυρωδιά. Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου».
Ένα δώρο για τους αγαπημένους μας.

Σημεία Πώλησης του Βιβλίου στην Ρόδο:

4 Chef’

Επαγγελματική ένδυση και Αξεσουάρ

Ταρπον Σπρινκς 6 

Μαντράκι – Ρόδος

Τηλ. 2241117548

——————————————————-

 

‘CHEF SHOP’ 

Εξοπλισμοί Εστίασης 

Καναδά 60-62 – Ρόδος

ΤΗΛ. 224130038

——————————————————-

 

 ‘ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ’

Βιβλιοχαρτοπωλείο

Θεμ. Σοφούλη 127 Ρόδος

ΤΗΛ. 2241033206

—————————————————-

 

‘ΚΟΥΚΟΣ’

Παραδοσιακό κατάλυμα

Μανδηλαρά 20-26 Ρόδος

Τηλ. 2241073022

 

Πηγή : Κείμενο και φωτογραφίες από : https://www.facebook.com/pg/makriamirodia/photos/?ref=page_internal

 

 

 

 

 

 

 

mood_bad
 • Κανένα σχόλιο ακόμα.
 • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

  Πρόσφατα άρθρα

  Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

  Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

  Περισσότερα »

  Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

  Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

  Περισσότερα »

  Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

  Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

  Περισσότερα »

  Καρπάθικος μπακλαβάς

  Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

  Περισσότερα »