Μαραθόπιτα Σύρου με τυρί “Σαν Μιχάλη” Ζωζεφίνος από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

 

Η Σύρος είναι η αρχόντισα των Κυκλάδων, αλλά και κέντρο γαστρονομικής κουλτούρας με στοιχεία από Ενετούς, Χιώτες και Κασιώτες.
Η φύση της χάρισε απλόχερα τα βότανα της, τα άγρια χόρτα ,ο μάραθος ,η κάππαρη, το θυμάρι έγιναν πίτες και μπήκαν σε συνταγές.
Η  chef Ευαγγελία Φωτεινιά μας στέλνει συνταγή από την Σύρο για την πιο λαχταριστή μαραθόπιτα που έχετε δοκομάσει με  αρωματικά  και τυρί Σαν Μιχάλη  από το τυροκομείο Ζωζεφίνος!

Υλικά

Χωριάτικο φύλλο 1 πακέτο

Σπανάκι 1 κιλό 

Μάραθος 2 ματσάκια μεγάλα  (στο νησί έχει άφθονο αλλιώς στην λαϊκή)

Αβγά 3

Φέτα 400 rg

Κεφαλογραβιέρα σαν Μιχάλη Ζωζεφινος 200gr

Πράσα 4 πράσα

Κρεμμυδάκια φρέσκα 1 ματσάκι 

Κρεμμύδι ξερό 1

Ελαιόλαδο 80 gr και λίγο για τα φύλλα

Πιπέρι

Θυμάρι

Tips

Λόγω τυριών δεν προσθέτουμε αλάτι.

 

 

Εκτέλεση

 

Σε  κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, και το ξερό κρεμμύδι. Εν συνεχεία ρίχνουμε το σπανάκι αφού το έχουμε πλύνει καλά και μόλις πιει τα υγρά του ρίχνουμε ένα σφηνάκι ούζο!

Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε  την φέτα ,το τυρί Σαν Μιχάλη, τον ψιλοκομένο μάραθο και χτυπάμε τα αβγά .

Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα της κατσαρόλας στα αβγά για να φτιάξουμε την θερμοκρασία και ενσωματώνουμε.

Στρώνουμε τα φύλλα στο ταψί (30 εκατοστά περίπου) τα μοιράζουμε μισά κάτω μισά πάνω, χαράζουμε, βάζουμε λίγο σουσάμι και ψήνουμε σε 180 C για μισή ώρα ανάλογα τον φούρνο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Ευαγγελία Φωτεινιά

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Οι νησιώτες του Αιγαίου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θαλασσόλυκοι σε επικίνδυνες αποστολές!

    Θαλασσόλυκοι οι νησιώτες μας του Αιγαίου , στήριξαν εν καιρώ Β Παγκοσμίου πολέμου επιχειρήσεις  με διαφυγή και αντίσταση! Με βάρκες κανονικές ή αυτοσχέδιες που έκρυβαν

    Περισσότερα »

    Πουρές γλυκοπατάτας με καρύδια πεκάν και δεντρολίβανο, δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Αγαπάμε γλυκοπατάτες  αυτό το τόσο γευστικό αλλά και θρεπτικό λαχανικό. Πλούσιες σε καροτενοειδή ,βιταμίνη Β5 και βιταμίνη Α που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό  και σχετίζεται με

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »