Μελιτερά , το ευωδιαστό παραδοσιακό γλυκό της Ανάφης

Ανάφη !Ενας κρυφός παράδεισος δίπλα στην τουριστική Σαντορίνη, που διατηρεί αναλλοίωτη την γοητεία του με τα λιθόστρωτα ατμοσφαιρικά φωτισμένα καλντερίμια της Χώρας, τον Κάλαμο,  – έναν θεόρατο βράχο –  το μοναστήρι της Παναγίας ,τις παραλίες  με τα κρυστάλλινα νερά ,την φύση με τα αρώματα θυμαριού και ρίγανης,  τα μαγαζάκια με το καλό φαγητό,τα ρακόμελα και τα ολονύχτια γλέντια .
Εκλεκτοί μεζέδες , το Λαγαρό – Χοιρινή σπάλα που παστώνεται για 40 μέρες και μπαχαρικά  – η τσιλαδιά, πηχτή από κεφάλι και σπάλα χοίρου, μπαχάρια, γαρύφαλλο, πιπέρι ολόκληρο, δάφνη, λεμόνια και ζαφορά, τα αυγά με ντομάτα, οι Αμαθιες, ο Καβουρμάς,τα Κουλουρίδια, λουκάνικα Ανάφης,τα τοπικά ζυμαρικά όπως το σκορδομπάλοτα σερβιρισμένα με σάλτσα τομάτας, σκόρδο και τυρί.
Θυμαρίσιο μέλι, κρίθινες κουλούρες, φύλλα κάπαρης, ντόπια τυριά  λιαστά κρασιά, παραδοσιακά γλυκά όπως πίτες και μελιτερά είναι κάποια απο αυτά που θα απολαύσει ο επισκέπτης.

Τα Μελιτερά είναι ένα τοπικό γλύκισμα.Θυμίζουν πολύ τα μελιτίνια της Σαντορίνης, με τη διαφορά ότι στην Ανάφη χρησιμοποιούν λεπτό σιμιγδάλι στη γέμιση και όχι αλεύρι.

 

Υλικά για 20 κομμάτια

 

1 κιλό φρέσκια μυζήθρα

 
 
Αβγά 5 

 
Σιμιγδάλι ψιλό 1 φλυτζάνι

Ζάχαρη 1/2 κιλό 

Βούτυρο 1/2 πακέτο 

Μαστίχα λίγη 

Κανέλλα – βανίλια

 
Για το φύλο

1 1/2 κ. αλεύρι

Λάδι λίγο τσικουδιά (τσίπουρο)

 
Λεμόνι
 

Εκτέλεση

 

Λιώνουμε την μυζήθρα με το πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, την ζάχαρη, την μαστίχα κοπανισμένη και το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε το βούτυρο (όταν η μυζήθρα είναι αποβουτυρωμένη).

Ανοίγουμε το φύλο και το κόβουμε σε στρογγυλά πιτάκια διαμέτρου περίπου 10 cm, βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε και τσιμπάμε το φύλο γύρω – γύρω να κλείσει. Ψήνουμε τα μελιτερά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση! 

 

 

 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »