Μελιτζανοσαλάτα σε φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς και τυρί φέτα.Δια χειρός chef Δημήτρη Κουλλιά

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Μελιτζάνα αγάπη μου!
Όποιος δεν έχει γευθεί το κηπευτικό που αποτελεί  ασπίδα του οργανισμού μας και συγκαταλέγεται στην dream team  της διατροφής μας απλά…χάνει!
Στα χέρια του chef Δημήτρη Κουλλιά μεταμορφώνεται σε σπιτική μελιτζανοσαλάτα  που συνδυάζεται συγλονιστικά με φέτα και μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς. Σερβίρεται σαν ορεκτικό σε φρυγανισμένο ψωμάκι!

 

Υλικά για την μελιτζάνα


Μελιτζάνες  4 περίπου 700 – 800 γρμ

Τομάτα  1 περίπου 100 γρμ

Κρεμμύδι 1 μικρό φρέσκο 

Ελαιόλαδο 3 κουταλιές της σούπας 

Μηλόξυδο 2 κουταλιές της σούπας  (αφιλτράριστο)

Σκόρδο 1 σκελίδα 

Αλάτι

 

Πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ° C.

1. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο μάτι της κουζίνας έτσι ώστε να μυρίσουν, γυρνώντας απ’ όλες τις μεριές.
2. Τοποθετούμε  όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί, (τις μελιτζάνες την τομάτα το κρεμμύδι το σκόρδο ) και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, αφαιρούμε σταδιακά και αφήνουμε να κρυώσουν.
3. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες απ’ την φλούδα τους και κρατάμε μόνο την σάρκα, ψιλοκόβουμε τη σάρκα και στραγγίζουμε πολύ καλά με ένα χαρτί κουζίνας, τοποθετούμε σε ένα μπολ.
4. Αφαιρούμε την φλούδα της τομάτας και ψιλοκόβουμε, λιώνουμε το σκόρδο και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και μηλόξυδο.

 

Υλικά για την μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς

Κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης 2  περίπου 130 γρμ

Κόκκινες πιπεριές τσίλι  4 ψιλοκομμένες περίπου 25 γρμ.

Ζάχαρη 125 γρμ.

Μηλόξυδο  80 γρμ αφιλτράριστο

Τζίντζερ 5 γρμ. φρέσκο, τριμμένο 

Διαδικασία

1. Ψήνουμε  τις κόκκινες πιπεριές στο μάτι της κουζίνας έτσι ώστε να μυρίσουν, έπειτα ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
2. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά καθαρίζουμε τις κόκκινες πιπεριές αφαιρώντας τα σπόρια το κοτσάνι και την φλούδα, τέλος πολτοποιούμε σε ένα μίξερ.

3. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ξύδι και την ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο τσίλι και το τριμμένο τζίντζερ, βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
4. Τέλος προσθέτουμε τον πολτό απ’ τις κόκκινες πιπεριές και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά, αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει, διατηρούμε στο ψυγείο.

 

 

Για τη συναρμολόγηση

Φέτα θρυμματισμένη 150 γρμ.

Λευκό ψωμί χωρίς την κόρα, κομμένο περίπου 3×6 cm ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Το πατάμε να είναι συμπαγές, 12 πολύ λεπτές φέτες, το οποίο θα φρυγανίζουμε στον φούρνο.

Μαϊντανός αρκετός μίνι 

 Βούτυρο καρύδας λίγο 

Διαδικασία

Αλείφουμε κάθε φρυγανισμένο ψωμί με ένα στρώμα από βούτυρο καρύδας, έπειτα  με αρκετή μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς, στη συνέχεια προσθέτουμε  το μείγμα μελιτζάνας, μετά τη θρυμματισμένη φέτα, και τέλος γαρνίρουμε  με αρκετή ποσότητα μαϊντανού.

Tip 

Για να κερδίσουμε χρόνο:

Αφού περάσουμε τις πιπεριές από το μάτι της κουζίνας, ψήνουμε μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Φτιάχνουμε την βάση της μαρμελάδας μια μέρα πριν.
Προετοιμάζουμε τα λεπτά παξιμαδάκια καθώς ψήνονται τα λαχανικά.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Δημήτρης Κουλλιάς

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »