Μενταγιόν χοιρινά σωτέ με κονιάκ, καραμελωμένα αχλάδια και πουρέ σελινόριζας με γλυκοπατάτες

Από τον chef Γιώργο Φραντζή

Υλικά για 4 άτομα

16 Χ 50 γρμ μενταγιόν από φιλέτο χοιρινό ελαφρά κτυπημένα

80 γρμ φρέσκο βούτυρο

60 γρμ αλεύρι σε μπολ

1 κ.σ φασκόμηλο φρέσκο ψιλοκομμένο

80 ml κονιάκ

60 ml ζωμός λαχανικών σπιτικός

Σταγόνες από σάλτσα σόγιας

Ταμπάσκο πράσινο

Αγγλική σάλτσα

Αλάτι-πιπέρι

80 γρμ φρέσκο βούτυρο

αχλάδια καθαρισμένα, ξεσποριασμένα κομμένα στα τέσσερα

1 1/2 κ.σ καστανή ζάχαρη

40 ml κονιάκ

200 γρμ σελινόριζα καθαρισμένη κομμένη σε κύβους

4 γλυκοπατάτες καθαρισμένες κομμένες σε κύβους

600 ml γάλα φρέσκο

100 γρμ φρέσκο βούτυρο

60 γρμ πιπερόριζα (τζίντζερ) καθαρισμένη τριμμένη

Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Διαδικασία για τον πουρέ σελινόριζα – γλυκοπατάτες

Σε κατσαρόλα βάζουμε τη σελινόριζα και τις γλυκοπατάτες, ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσέχοντας να μην μας πιάσει.Προσθέτουμε σε κομμάτια το φρέσκο βούτυρο, τη πιπερόριζα, και αρτύζουμε με αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο ανακατεύουμε καλά και κρατάμε τον πουρέ ζεστό .

Διαδικασία για τα αχλάδια

Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τηγάνι .Τοποθετούμε το φρέσκο βούτυρο να ζεσταθεί χωρίς να καεί,προσθέτουμε τα αχλάδια και γυρνάμε και από τις δύο πλευρές να ροδίσουν.
Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη γυρνάμε τα αχλάδια και σβήνουμε με το κονιάκ.
Αφού καραμελώσουν σβήνουμε τη φωτιά και τα κρατάμε στην άκρη.

 

Διαδικασία για τα μενταγιόν

Αρτύζουμε τα μενταγιόν με αλάτι και πιπέρι.Βάζουμε σε τηγάνι το βούτυρο να ζεσταθεί ,περνάμε τα μενταγιόν από το αλεύρι,τινάζουμε το επιπλέον και  τα προσθέτουμε στο τηγάνι, σοτάροντας και από τις δύο πλευρές.
Ρίχνουμε το φασκόμηλο,φλαμπάρουμε με το κονιάκ, τον ζωμό λαχανικών, τις σταγόνες από τις σάλτσες σόγιας, το ταμπάσκο, την αγγλική σάλτσα και τα καραμελωμένα αχλάδια.
Μαγειρεύουμε για 4′ σβήνουμε την φωτιά, στρώνουμε τον πουρέ σε πιάτα απλώνουμε επάνω τα μενταγιόν μοιράζουμε τα αχλάδια και περιβρέχουμε με τη σάλτσα.

Καλή απόλαυση !

Spread the love
  • 26
    Shares