Μοναστηριακή συνταγή για μηλόπιτα με ταχίνι χωρίς λάδι

Νηστίσιμη μηλόπιτα  με αφράτη ζύμη και ταχίνι 

Υλικά:

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κιλό

Ταχίνι ¾ φλιτζανιού 

Πορτοκάλια  4 – 5 (Ο χυμός τους)

Ζάχαρη ½ φλιτζάνι 

Κονιάκ 1 ποτηράκι 

Ξύσμα λεμονιού

Για τη γέμιση:

Μήλα 4 μεγάλα τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού

Ζάχαρη 1 φλιτζάνι του καφέ 

Καρυδόψιχα χονδροκοπανισμένη 1 φλυτζάνι

Σταφίδα ξανθιά 1 φλιτζάνι 

Ανθόνερο

Κανέλα

Εκτέλεση

Λιώνουμε σε μεγάλο μπολ το ταχίνι με το χυμό των πορτοκαλιών. Ρίχνουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο χυμό ακόμα).

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε χονδρό φύλλο και το απλώνουμε σε αλευρωμένο  ταψί.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Στρώνουμε τη γέμιση επάνω στο φύλλο, πατώντας  την ελαφρά με το κουτάλι. Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι της ζύμης και το στρώνουμε επάνω από τη γέμιση. Ενώνουμε προσεκτικά με τα δάχτυλά μας τα δύο φύλλα στα χείλη του ταψιού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »