Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis
στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή. 

Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του να  λούζει τις τηγανιτές πατάτες που το συνοδεύουν!
Συνταγή που αγαπάμε να απολαμβάνουμε  ειδικά τα μεσημέρια της Κυριακής στο καλοστρωμένο τραπέζι!

Δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου!

Υλικά

Μοσχάρι σπάλα 1 κιλό 

Μπελτές 2 γεμάτες κουταλιές σούπας

Ντομάτες 3-4  ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρια

Αλάτι και πιπέρι

Μυρωδικά ένα μικρό μπουκέτο (εγώ βάζω, δεντρολίβανο πολύ ψιλοκομμένο, φασκόμηλο, ελάχιστο βασιλικό, σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο)

 

Κόκκινο κρασί  ( προτιμώ εμφιαλωμένο εννοείται και χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο ημίγλυκο από ποικιλίες merlot, Μοσχάτο, Αγιωργίτικο)

 

Ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο 

 

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο , το σκόρδο και όλα τα μυρωδικά.
Τα σβήνουμε με λίγο από το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες. Ίσως χρειαστεί και μια πρέζα ζάχαρη αλλά με προσοχή γιατί βάζουμε ημίγλυκο κρασί, προσθέτοντας  λίγη κανέλα και λίγο γαρύφαλλο. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνουν μια ωραία σάλτσα. Σβήνουμε τη φωτιά.
Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και λίγη φυτίνη, λίγη όμως. Θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές αφού πρώτα το έχουμε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα. Ξύνουμε της κατσαρόλα μας ώστε να “ξεκολλήσουμε” όλα τα ψήγματα του κρέατος που έχουν μείνει στον πάτο της κατσαρόλας. Αυτό είναι μεγάλο μυστικό για ωραία σάλτσα.
Μόλις τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία την οποία την κάνουμε εφόσον έχουμε χαμηλώσει τη θερμοκρασία, δυναμώνουμε πάλι τη φωτιά και ξαναβάζουμε το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί .Προσθέτουμε τη σάλτσα που φτιάξαμε πριν, αν δεν έχουμε έτοιμη. Παράλληλα διαλύουμε σε λίγο νερό τον μπελτέ.
Προσθέτουμε και αυτό το μίγμα και αφήνουμε να σιγοβράσει. Πάντα ο βρασμός γίνεται ανάλογα με την κουζίνα , αλλά θέλει περίπου με αργό βράσιμο μια ώρα και κάτι με απλή κατσαρόλα κι όχι με την χύτρα.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμο έχουμε καθαρίσει τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, σε χοντρά κομμάτια και τις τηγανίζουμε. Μόλις είναι έτοιμες και καλοτηγανισμένες , ξεχωρίζουμε το κρέας από τη σάλτσα εννοώντας ότι βάζουμε σε ξεχωριστό σκεύος τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Ξεχωρίζουμε τη σάλτσα γιατί είναι τόσο νόστιμη που την επόμενη μέρα την κάνουμε σκέτη με μακαρόνια.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Γεωργία Κουτσούκου Chef

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »