Παραδοσιακή συνταγή από Ρόδο για σπιτικά σμυρνέικα κουλουράκια που μοσχοβολούν από τον chef Γιώργο Μαρκάκη
Υλικά
Αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο 1,5 κιλό
Βούτυρο Φυτίνη 400 gr
Ζάχαρη 400 gr
Ελαιόλαδο 140 ml
2 αυγά
Baking powder 15 gr.
Αμμωνία 10 gr.
Γάλα 70 ml
Αλυσίβα (βρασμένο νερό με στάχτη) 70ml
3 βανίλιες
Χυμός πορτοκάλι 140 ml
Κονιάκ 140 ml
Διαδικασία
Χτυπάμε με το φτερό του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη στην γρήγορη ταχύτητα για 10 λεπτά (να γίνει αφράτο)
Εν συνεχεία προσθέτουμε στη χαμηλή ταχύτητα τα υγρά: Ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι, αλισίβα.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι λίγο το γάλα (χλιαρό) το μεταφέρουμε σε ποτήρι , ανακατεύουμε μέσα την αμμωνία μέχρι να διαλυθεί και το ρίχνουμε μαζί με τα υπόλοιπα υγρά (το ανακατεύουμε πάνω από τον κάδο του μίξερ γιατί θα αρχίζει να αφρίζει)
Ρίχνουμε τα αυγά, τις βανίλιες και τέλος το κονιάκ.
Τοποθετούμε το γάντζο στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
Βγάζουμε τη ζύμη , ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια και σκεπάζουμε με πετσέτα.
Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης ( φροντίζοντας να την κρατάμε σκεπασμένη ) και πλάθουμε κουλουράκια.
Βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε στους 180c για περίπου 20 λεπτά.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
Rodos Private Chef
Γιώργος Μαρκάκης
Πρόσθεσε ένα σχόλιο