Παραδοσιακή συνταγή από Ρόδο για σπιτικά σμυρνέικα κουλουράκια που μοσχοβολούν  από τον chef Γιώργο Μαρκάκη 

Υλικά 

Αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο 1,5 κιλό 

Βούτυρο Φυτίνη 400 gr

Ζάχαρη 400 gr

Ελαιόλαδο 140 ml 

2 αυγά

Baking powder 15 gr.

Αμμωνία 10 gr.

Γάλα 70 ml 

Αλυσίβα (βρασμένο νερό με στάχτη) 70ml

3 βανίλιες

Χυμός πορτοκάλι 140 ml 

Κονιάκ 140 ml 

 

 

Διαδικασία

Χτυπάμε με το φτερό του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη στην γρήγορη ταχύτητα για 10 λεπτά (να γίνει αφράτο)

Εν συνεχεία προσθέτουμε στη χαμηλή ταχύτητα  τα υγρά:  Ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι, αλισίβα.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι  λίγο το γάλα (χλιαρό) το μεταφέρουμε σε ποτήρι , ανακατεύουμε μέσα την αμμωνία μέχρι να διαλυθεί και το ρίχνουμε μαζί με τα υπόλοιπα υγρά (το ανακατεύουμε πάνω από τον κάδο του μίξερ γιατί θα αρχίζει να αφρίζει)

Ρίχνουμε τα αυγά, τις βανίλιες και τέλος το κονιάκ.

Τοποθετούμε το γάντζο στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.

Βγάζουμε τη ζύμη , ζυμώνουμε  λίγο με τα χέρια και σκεπάζουμε με πετσέτα.

Κόβουμε  μικρά κομμάτια ζύμης ( φροντίζοντας να την κρατάμε σκεπασμένη ) και πλάθουμε κουλουράκια.

Βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αυγό.

Ψήνουμε στους 180c για περίπου 20 λεπτά.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Rodos Private Chef

Γιώργος Μαρκάκης 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »