Μουσακάς λαχανικών

Δια χειρός chef Ραφαήλ Ιωάννης Τσακίρης

Υλικά 

3 καρότα

1 πράσο

2 κρεμμύδια

4 πατάτες

3 μελιτζάνες

2 κολοκύθια

1 πιπέρια Φλωρίνης

1 πιπεριά κέρατο καυτερή

2 σκελίδες σκόρδο

2 μέτριες ντομάτες τριμμένες

2 κουταλιές της σούπας Πάστα ντομάτα

Φρέσκο μαϊντανό και κόλιανδρο

Καρυκεύματα

Αλάτι

Φρέσκο πιπέρι

2 φύλα δάφνης

Γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη 1 λίτρο

Αλεύρι 100 γρ

Ελαιόλαδο

Ηλιέλαιο 100 γρ

1 κουταλάκι του γλυκού Μπαχάρι

Εκτέλεση μπεσαμέλ

Bάζουμε το γάλα να μισoβράσει.
Σε άλλη κατσαρόλα περίπου 3 λίτρων, βάζουμε 100 γρ ηλιέλαιο το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία και ρίχνουμε 100 γρ αλεύρι μαγειρεύουμε για 2 λεπτά περίπου , σταδιακά ρίχνουμε το γάλα και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει μια όμορφη βελούδινη κρέμα αλλά  προσοχή σε χαμηλή θερμοκρασία.
Τέλος αφού δέσει αφαιρούμε από την φωτιά αλατίζουμε και αν θέλουμε βάζουμε μοσχοκάρυδο.

Εκτέλεση λαχανικά

Κόβουμε σε φέτες τις  πατάτες και τις μελιτζάνες ,τηγανίζουμε αφήνουμε σε χαρτί και στην συνέχεια κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά μας.

Σε  κατσαρόλα με χοντρό πάτο ρίχνουμε ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι ,το πράσο και τα καρότα και αφήνουμε να μαραθούν.

Στην συνέχεια βάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά,τη πάστα ντομάτα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε ώστε να μας βγάλει τα έλαια της η πάστα αλατοπιπερώνουμε , ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες , ζωμό η νερό 500γρ και τα καρυκεύματα, αφήνοντας  να μαγειρευτούν και να μελώσουν τα λαχανικά μας .

Τέλος βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε 1- 4 κουταλιές σούπας πλιγούρι.

Σε πυρέξ στρώνουμε τις πατάτες βάζουμε τα λαχανικά μας και καλύπτουμε με μελιτζάνες.

Τέλος στρώνουμε την μπεσαμέλ και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 για 25 30 λεπτά.

Καλή απόλαυση.

Spread the love
  • 41
    Shares