Νέος νόμος στην Ιταλία:Φαγητά που περισσεύουν θα πηγαίνουν σε κόσμο που έχει ανάγκη, όχι στα σκουπίδια!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Σε μια σειρά από πρωτοβουλίες για το τέλος της σπατάλης φαγητού, η Ιταλία ψήφισε νόμο ώστε το φαγητό που περισσεύει από τις επιχειρήσεις να δωρίζεται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αντί να καταλήγει στα σκουπίδια.

Τα οφέλη αυτής της χειρονομίας υπήρξαν τόσο προφανή, που συσπείρωσαν στην ψήφιση του νομοσχεδίου βουλευτές από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Μάλιστα, το κίνητρο που δίνει η γειτονική χώρα στις επιχειρήσεις για να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο δεν θα είναι κάποια πρόστιμα, σε αντίθετη περίπτωση, αλλά φοροελαφρύνσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ώρα η Ιταλία δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ στη διαχείριση των απορριμμάτων, οπότε με το νέο νομοσχέδιο επιτυγχάνεται ένα τουλάχιστον τριπλό όφελοςπερικοπή κρατικών δαπανών«ελάφρυνση» των χωματερών και καλύτερη σίτιση για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

 

Έτσι η Ιταλία εντάσσεται στο διεθνές κίνημα εξοικονόμησης φαγητού, που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ανάμεσα στους πρωτοπόρους η Δανία, όπου ακόμα και διακεκριμένοι σεφ πειραματίζονται με «αποφάγια» στα πιάτα τους, για να τα απαλλάξουν από το στίγμα, ενώ όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν να ψωνίζουν από μαγαζιά όπως το WeFood, που πουλάει μόνο περισσεύματα φαγητού.

Μήπως όμως η ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων με «αποφάγια», όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε, είναι σε τελική ανάλυση υποτιμητική για τους λιγότερο «προνομιούχους» κατοίκους μιας χώρας;

Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης χειρονομίας διευκρινίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια είναι σε άριστη κατάσταση.

Και ότι σε αυτά τα «αποφάγια» δεν βρίσκουμε αλλοιωμένες και ληγμένες τροφές, αλλά προϊόντα με αμελητέα ελαττώματα, για παράδειγμα φρούτα που δεν έχουν τέλειο σχήμα και δεν επιλέγονται στο μανάβικο, κονσέρβες με σκισμένες ετικέτες και ελαφρώς στραπατσαρισμένα κουτιά δημητριακών, που το περιεχόμενό τους είναι 100% βρώσιμο.

Δείτε μια ομιλία Ted για το παγκόσμιο σκάνδαλο της σπατάλης φαγητού:

 

Πηγή:womantoc.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Ρεβιθάδα χυλωμένη σαν από σιφνέικο τσικάλι. Δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Την συνταγή μας στέλνει η chef Γεωργία Κουτσούκου  που είχε δημοσιευθεί στο http://www.bostanistas.gr/ “Είμαι από τους ανθρώπους που απολαμβάνω την ταξιδιωτική διαδρομή. Μου αρέσει να

    Περισσότερα »

    Λέρος.Ο ιδανικός ποδηλατικός προορισμός για τους λάτρεις του αθλήματος

    Για όσους αγαπούν το ποδήλατο, η Λέρος είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος. Ο ιδιαίτερα δραστήριος Ποδηλατικός Σύλλογος Λέρου, έχει αναλάβει

    Περισσότερα »

    Σπλήνα μοσχαρίσια γεμιστή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφουνιού

    Στην Λέρο σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Ταξιδεύουμε στις καταγάλανες θάλασσες

    Περισσότερα »

    Ρόδος!Το άλλο νησί της ομορφιάς(l’ autre île de Beauté).Αφιέρωμα- ύμνος- από Γάλλους δημοσιογράφους

    Ένα αφιέρωμα που υμνεί την Ρόδο και τους κατοίκους της έκανε ο Γάλλος δημοσιογράφος Loïc Chenevas – Paule στην περιφερειακή ημερήσια εφημερίδα “La Provence” με

    Περισσότερα »

    Μελιτζανοσαλάτα σε φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς και τυρί φέτα.Δια χειρός chef Δημήτρη Κουλλιά

    Μελιτζάνα αγάπη μου! Όποιος δεν έχει γευθεί το κηπευτικό που αποτελεί  ασπίδα του οργανισμού μας και συγκαταλέγεται στην dream team  της διατροφής μας απλά…χάνει! Στα

    Περισσότερα »