Νέος νόμος στην Ιταλία:Φαγητά που περισσεύουν θα πηγαίνουν σε κόσμο που έχει ανάγκη, όχι στα σκουπίδια!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Σε μια σειρά από πρωτοβουλίες για το τέλος της σπατάλης φαγητού, η Ιταλία ψήφισε νόμο ώστε το φαγητό που περισσεύει από τις επιχειρήσεις να δωρίζεται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αντί να καταλήγει στα σκουπίδια.

Τα οφέλη αυτής της χειρονομίας υπήρξαν τόσο προφανή, που συσπείρωσαν στην ψήφιση του νομοσχεδίου βουλευτές από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Μάλιστα, το κίνητρο που δίνει η γειτονική χώρα στις επιχειρήσεις για να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο δεν θα είναι κάποια πρόστιμα, σε αντίθετη περίπτωση, αλλά φοροελαφρύνσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ώρα η Ιταλία δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ στη διαχείριση των απορριμμάτων, οπότε με το νέο νομοσχέδιο επιτυγχάνεται ένα τουλάχιστον τριπλό όφελοςπερικοπή κρατικών δαπανών«ελάφρυνση» των χωματερών και καλύτερη σίτιση για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

 

Έτσι η Ιταλία εντάσσεται στο διεθνές κίνημα εξοικονόμησης φαγητού, που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ανάμεσα στους πρωτοπόρους η Δανία, όπου ακόμα και διακεκριμένοι σεφ πειραματίζονται με «αποφάγια» στα πιάτα τους, για να τα απαλλάξουν από το στίγμα, ενώ όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν να ψωνίζουν από μαγαζιά όπως το WeFood, που πουλάει μόνο περισσεύματα φαγητού.

Μήπως όμως η ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων με «αποφάγια», όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε, είναι σε τελική ανάλυση υποτιμητική για τους λιγότερο «προνομιούχους» κατοίκους μιας χώρας;

Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης χειρονομίας διευκρινίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια είναι σε άριστη κατάσταση.

Και ότι σε αυτά τα «αποφάγια» δεν βρίσκουμε αλλοιωμένες και ληγμένες τροφές, αλλά προϊόντα με αμελητέα ελαττώματα, για παράδειγμα φρούτα που δεν έχουν τέλειο σχήμα και δεν επιλέγονται στο μανάβικο, κονσέρβες με σκισμένες ετικέτες και ελαφρώς στραπατσαρισμένα κουτιά δημητριακών, που το περιεχόμενό τους είναι 100% βρώσιμο.

Δείτε μια ομιλία Ted για το παγκόσμιο σκάνδαλο της σπατάλης φαγητού:

 

Πηγή:womantoc.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »